11 saker jag lärde mig på BBCON 2016
 

I helgen gick Sveriges första bloggkonferens av stapeln på Hilton hotel vid Slussen anordnat av Linda Hörnfeldt från Better Bloggers. En dag fylld med intressanta föreläsningar och inspirerande kvinnor. Man blev golvad av hur mycket girlpower det var i ett och samma rum! 

En snabb sammanfattning var framför allt trenden om mer rörligt material, att influencer marketing är hetare än någonsin och vikten om att ha trovärdighet inför sina läsare. Plus att ett skifte där antal följare idag är inte det viktigaste för samarbeten utan mer om hur mycket interaktion man har med sina läsare och att det väger tungt att nischa sig. 

 
Carl-Christian Dyrssen från   Be On

Carl-Christian Dyrssen från Be On

 

1 - Skapa din egen lägereld

Långt bak i tiden samlades vi runt lägerelden för att samla kunskap och information. Det koncept vi idag kallar storytelling, nått som förenar oss människor. Lägerelden byttes senare ut mot radion och vidare till tv:n. Innehållet är det viktigaste och det är bara formatet som har förändrats med tiden. Idag är vi inne på ett skifte där bloggar är den nya platsen att hitta information och kunskap. Vi som bloggare skapar våran egen lägereld dit vi bjuder in folk att ta del av det vi vill berätta. Det var ett spännande sätt att se bloggen som, något som funnits i urminnes tider bara att det packas om i nya format i olika tidsåldrar. 

 
Sandra Beijer   och Kia Agerhem från   Metro

Sandra Beijer och Kia Agerhem från Metro

 

2 - Våga vara rak mot kunden

Sandra och Kia pratade om hur man gör för att få till lyckade samarbeten mellan företag och bloggare. Sandra tipsade om att man måste våga vara rak och ställa krav eftersom man själv känner sina läsare bäst. Det är nämligen en trend som dom ser just nu att kunderna börjar lätta lite på sitt kontrollbehov och låter bloggaren berätta om produkten/tjänsten i sina egna ord (för att skapa trovärdighet) och utformar blogginlägg/kampanjer så dom blir skräddarsydda efter just den bloggaren. Alltså att man inte ser lika ofta att det är copy and paste text som bara slängs upp i ett blogginlägg. Allt går mot att annonser är utdöende och att dom formas om mer och mer till redaktionellt innehåll. En annan trend är att kunderna vill ha mer rörligt material och att det ska spridas till många olika platformar på sociala medier. Men glöm inte bort att ta extra betalt om samarbetet inte bara ska visas på bloggen utan även på instagram eller liknande! 

 
Johan Svensson från   Explore Curate

Johan Svensson från Explore Curate

 

3 - Börja med innehållet

Om man tittar på dom traditionella PR-byrårna som ska börja med en kampanj/annons så tittar dom först på målgruppen och sen på innehållet. Det är helt fel att tänka 2016 sa Johan Svensson då man ska först ha innehållet i åtanke för att den målgruppen som det vänder sig till kommer automatiskt hitta till den om det är ett grymt innehåll. Precis så fungerar våra bloggar. Vi väljer ett ämne som ligger oss nära om hjärtat och skapar ett innehåll runt det. I takt med att vi skriver om det vi gillar och tycker är intressant hittar läsarna oss.  

 
 

4 - Se dig själv som en konsult

Vi som bloggare ska inte förminska oss själva utan snarare se oss som konsulter. Se värdet i oss själva och att vi har makten att förhandla i våra samarbeten. Det pratades om vad man kunde göra före, under och efter en kampanj och speciellt riktat till oss som är resebloggare. Bara för att ett företag kontaktar dig för en gratis resa innebär det inte att dom inte har några pengar. Du ska inte se att resan är betalningen! Dom måste förstå att det är ett jobb du gör och att arbetet inte tar slut när du kommer hem från en bloggresa. Det är i själva verket då arbetet på riktigt börjar i form av redigering av bilder och skriva texten. Du bör få ersättning eftersom du som alla andra har en hyra att betala och kan inte jobba gratis. Ett sätt är att se problem eller brister hos ett företag och lösa det problemet precis som en konsult gör. För ser du ett problem ser du också en möjlighet till att tjäna pengar. Vänta inte på att andra ska kontakta dig, ta kontakt med dina drömsamarbetspartners!

 
Clara Lidström   och   Annakarin Nyberg   framför en otroligt korkad insändare.

Clara Lidström och Annakarin Nyberg framför en otroligt korkad insändare.

 

5 - Micronischa

UnderbaraClaras och internetforskaren AnnaKarins föreläsningar var otroligt inspirerande och proffsig. Här pratades det om att den generella lifestylebloggarens tid är lite förbi då den tappar läsarantal i jämförelse vad det var för ett par år sedan och idag är det viktigare att micronischa sig. Alltså att hitta ett ämne som får ditt hjärta att klappa och smalna av det rejält så att du blir en nyckelperson inom din ämne. Du blir den man vänder sig till om man vill ha information i ett specifikt ämne. Men var inte rädd för att bloggen ändras mer åren utan den snarare formas med tiden ju mer du publicerar. Desto mer du får ut ju mer vet du vad som fungerar för dig och dina läsare. 

6 - Skicka ut en bombmatta

Ett tips var att finnas på flera olika plattformar på sociala medier. Det finns ett uttryck för att en kund ska köpa av ett varumärke så måste den exponeras 7 timmar och på 11 olika beröringspunkter. Det betyder att i UnderbaraClaras fall att man kanske läser hennes blogg, ser en artikel i en tidning om henne och snubblar in på hennes instagram osv för att sen till slut köpa hennes bok. Att alla dessa många bäckar små leder till ett förtroende från läsarens sida. 

7 - Entreprenören = En kvinna 2016

Vi är inne på ett skifte där kvinnan börjar ta plats och bilden av en entreprenör håller på att formas om från en medelålders man till en ung kvinna. Men det sticker såklart i vissas ögon och man måste tyvärr vara beredd på att få kritik. Stå på er och sträck på ryggen! Jag fick en länk skickad till mig nu efter konferensen med en intervju med Alexander Bard där han säger så här om framtiden: 30-åriga kvinnor tar över, storbolagen kommer att dö och marknadsföringen är redan död. Vilket kändes väldigt relevant efter ha lyssnat på alla föreläsare i helgen. 

8 - Länkkärlek

Länka till varandra, tipsa och sprid vidare saker ni tycker andra gjort bra. Vi tjejer måste bli ännu bättre på att lyfta upp varandra!

 
 

9 - Tänk på dig själv som en business

Maria Strömberg Bååth berättade om egna upplevelser där företag ville inleda samarbeten med att ge en smörkniv som tack (japp det är sant) för exponering på hennes blogg. Sätt ner foten och tacka inte ja till skambud. Ta ett steg utanför dig själv och se dig som ett företag vare sig du har ett eller inte.

 
 

10 - Bjud på dig själv i bild

Våga vara dig själv och visa en opolerat version av dig själv var en av hennes punkter. Det är ju personen bakom bloggen som man vill skapa en relation med. Det här tycker jag är otroligt svårt, inte för att jag inte har några problem att visa en opolerad bild av mig själv utan för att jag inte gillar att rikta kameran på mig själv. Det finns ju en anledning varför jag jobbar som fotograf, jag gillar att stå bakom kameran. Men bara för leva som jag lär så får ni en bild på mig tillsammans med bloggarna Lena, Angelicka, Ulrica och Anna som jag bekantade mig med på konferenstoaletten:

 
 

11 - Bjud in till dialog

Linda pratade även om att få igång en dialog i sina blogginlägg genom att ställa frågor till sina läsare i slutet av varje inlägg...så...