Fremont i Seattle - trollet under bron och en omhändertagande blomsterbutik
 

Jag vet inte riktigt vart jag ska börja med Seattle. På bara två dagar hann vi med så mycket att jag har svårt att bryta ner det i blogginlägg och känner mig nästan lite överväldigad av alla bilder. Seattle var så mycket mer än vad jag hade förväntat mig, där varje stadsdel hade sin alldeles egna tydliga karaktär. Vi börjar helt enkelt med gröna Fremont idag och sen kommer excentriska Capitol Hill och skandinaviska Ballard. Så får det bli!

 
Seattle
 

Vi bestämmer oss för att gå till Fremont från Ace hotel som vi bor på. Inte för att det är nära på något sätt, en halv mil är avståndet men det är omöjligt att gå vilse längs med dom raka avenyerna. Sen är det ju sen gammalt det bästa sättet att se en stad. Städer i USA är så organiserade och pedagogiska att hitta i, bara att vägarna är döpta efter nummer gör saker väldigt enkelt att förstå. Avenyerna tar oss förbi en enorm rosa roterande elefant och små gulliga parker. Vi har inte direkt något mål för dagen utan bara några löst utsatta prickar på Google maps på saker som kan tänkas vara kul att se.

 
Seattle
Seattle
kenmore air flygplan på lake union i seattle
seattle
 
 

Sömnlös i Seattle

Vi går på promenaden längs med Lake Union och ser hur små flygplan landar på vattnet och barn som paddlar kajak. Snart byts dom öppna gatorna ut mot gröna lummiga gångar vi går igenom och vi har hamnat vid husbåtarna. Filmen Sömnlös i Seattle känns som en sån där klassiskt romantisk komedi som gick på TV4 när jag växte upp. En film som bara har funnits där i tv-tablån som man slötittat på någon gång men som jag inte ägnat en tanke åt sedan dess. Katarina däremot har en helt annan relation till filmen tillsammans med sin mamma och hade prickat ut vart huset ska ligga där Tom Hanks karaktär bor i sin husbåt.

Dom här husbåtarna är snarare villor på vatten. Ingen verkar vara den andra lik med lustiga utbyggnader och färgglada fasader. Sömnlös i Seattle är även ett väldigt passande namn på vår vistelse i staden då vi drabbades hårt av jetlag. Det var inget konstigt att vi alla var vakna klockan 4-5 på morgonen och tyckte det var dags för dagen att börja. Man vet att något är lite skevt när man tycker att frukosten öppnar så fasligt sent som klockan 7 när man är på semester.

 
båthus vid lake union där sömnlös i seattle spelades in
båthus vid lake union där sömnlös i seattle spelades in
jeanette seflin
vita blommor
 

Kaffepaus på electric cloud

 

Om man stiger upp orimligt tidigt och sedan går och går är det det tills slut givet att energin kommer dippa. Vi pratar om att vi behöver dopa oss med kaffe och bara några minuter senare dyker lilla kaffebåset Electric cloud upp som en hägring i horisonten på en parkeringsplats. Seattle har en stark kaffekultur och tar det på stort allvar. Det är ju till och med så att Starbucks grundades i Seattle. Men nu har jag inte riktigt förstått storheten av Starbucks utan har en förkärlek till dom där små och lite udda ställena istället.

Electric cloud ligger ju inte särskilt pittoreskt utan precis bredvid Fremont bridge och den trafikerade vägen. Kanske var det för att vi var så kaffesugna som jag tyckte det var något charmigt över det lilla båset. Vi småpratar med killen som jobbar därinne och han ger oss vägbeskrivning till trollet vi letar efter. Folk kommer och går för sin dagliga hämtning av sin dos kaffe. Vår standardbeställning var alltid en cappuccino med dubbel espresso vart vi än var i USA. Allt för att få en kaffe som smakade kaffe. Vi klättrar upp på dom höga turkosa stolarna och mumsar på bakverken som killen delat åt oss i tre delar. Snart kommer energin tillbaka till oss och vi kan gå över bron och in i stadsdelen Fremont.

 
kaffe på electric cloud vid fremont bridge
kaffe på electric cloud vid fremont bridge
kaffe på electric cloud vid fremont bridge
kaffe på electric cloud vid fremont bridge
kaffe på electric cloud vid fremont bridge
 
 

Trollet under bron

Längst in i skuggan under Aurora bridge hittar vi det enorma trollet. Fram till 1990 var det hit man gick för att köpa droger och för att dumpa saker man inte ville ha längre. Fremont troll var det vinnande bidraget i en konsttävling som staden anordnande för att ge platsen ett lyft, vilket dom verkar ha lyckats med. Tydligen så ska inspirationen till trollet komma från skandinaviska folksagor och jag ser en tydlig blinkning till den norska De tre bockarna Bruse. En rolig liten detalj är att det faktiskt är en riktig Volkswagenbubbla som han krossar med sin enorma hand.

Om Sömnlös i Seattle är en film som Katarina har sett många gånger från 90-talet så är min motsvarighet 10 things i hate about you. Ni som sett den kanske känner igen att en scen utspelar sig framför trollet?

 
trollet under bron är en sak att se i seattle
trollet under bron är en sak att se i seattle
trollet under bron är en sak att se i seattle
under bron i fremont seattle
 
 

Växtveterinären

En stol börjar kännas väldigt lockande efter några timmars promenad. Google maps offlinekartor är vår bästa vän och vi tar sikte mot Fremont brewing för en kall öl. Vi går längs med dom lummiga gatorna i bostadsområdet. Vi får ducka under grenar som sträcker sig ut över trottoaren från folks trädgårdar och på hörnet av en gata ser vi en blomsterbutik som beskriver sig som en plant nursery. Givetvis väcker det väldigt många frågor för oss, vad menar dom? Jag älskar ju allt med växter som ni förstått vid det här laget och delar en liten etta med David och cirka 70 växter. Med tiden har vår växtfamilj blivit större och större men vi har hela tiden ögonen öppna för nya tillskott. Därför är det lite kul tycker jag att besöka blomsterbutiker utomlands och hitta ny inspiration i ett annat sortiment från det gamla vanliga som finns här hemma.

Personelen förklarar för oss vad skillnaden är mellan en vanlig blomsterbutik och deras Urban Earth Nursery. På en bänk ligger den stirrigaste katten jag stött på, blixtstilla ligger den och iakttar oss när vi står och pratar. Här kan du få coachning med att få en diagnos till växter som inte mår tipptopp. Jag vet inte hur många gånger vi försöka rädda en planta här hemma och vad vi än gör så blir den inte bättre. Ni vet när man ger den mer vatten, inget vatten alls, duschar den, jagar bort ohyra eller bara svär ramsor till den. Det här blir lite som om att åka till veterinären med sitt husdjur och får en diagnos fast med sin planta. Perfekt när man låtit sig själv blomma ut (hehe) helt som Crazy Plant Lady.

 
växter i seattle
katarina från resebloggen äntligen vilse
växter i seatte
fremont-seattle29.JPG
fremont-seattle28.JPG
 
 

Fremont brewing

Det fanns en tid då jag inte visste vad en suröl var och fortfarande är det inte alla som vet om det heller. Som den där gången jag var på en bar här i Stockholm och frågar bartendern om dom hade det och får sen ett sugrör sträckt till mig. Dom två orden är svindlande lika i en stimmig miljö märkte jag. Efter ha stått i kön på Fremont Brewing och bestämt mig för en med guava och mangosmak (supergod!) var det nära att inte bli något av det. Tydligen så måste man ha med sig sitt pass för att kunna beställa alkohol i USA. Det går inte bara att visa upp sitt körkort, inte trodde jag vid 32 års ålder att jag skulle behöva försöka intyga att man är över 21 år trots att jag har med mig ID. Men allt löste sig till slut och vi kunde njuta av både ölen och att få sitta ner.

En öl räcker gott för ett jetlagad gäng och bara någon minut efter ölen var uppdrucken stod en Uber och väntade på oss utanför för att ta oss till en annan del av staden.

 
dricka öl på bryggeriet fremont brewing i seattle
dricka öl på bryggeriet fremont brewing i seattle
dricka öl på bryggeriet fremont brewing i seattle

Bilder på mig är fotograferade av Äntligen Vilse och Fantasiresor

Du hittar mig även här:

4 saker att se på södra Island
4 saker att se och göra på södra Island. Besök vattenfallen Seljalandsfoss och Skogafoss, bada i den varma källan Seljavallalaug och vandra på den svarta sandstranden Reynisfjara.
 

Man behöver inte köra långt från Reykjavik för att få otroligt vackra naturupplevelser. Jag lämnade Reykjavik klockan 8 på morgon i min hyrbil och 12 timmar senare lämnade jag tillbaka bilen hos uthyrningsfirman vid flygplatsen. Allt det här är fullt möjligt att hinna med på en dag, en lång dag förvisso. Men jag kände att jag var tvungen att passa på när jag äntligen hade tagit mig till södra Island. Så det här är helt enkelt en liten guide med tips som både passar dig som har en stopover/mellanlandning på väg till någon annan destination eller tänker du kanske köra hela ringvägen runt ön. Sträckan jag körde var Reykjavik till Vik som tar 2,5 timme om du kör utan att stanna, men det kan man ju inte göra då det finns så mycket vackert på vägen.


 
 
  1. Vattenfallet Seljalandsfoss

Det första stoppet är vattenfallet Seljalandsfoss som ligger cirka 1 timme och 45 minuter från Reykjavik. Det känns som hela Island är täckt av spektakulära vattenfall men Seljalandsfoss och Skogafoss måste nog vara dom mest kända och besökta av dom alla. Men var bara beredd på att dela vattenfallet med busslaster av folk. Det som gör att det här vattenfallet unikt är att man faktiskt kan gå bakom det. Det är bara att ta stigen till höger om fallet och följa lämmeltåget av andra turister. Men trots att det är väldigt turistigt så är det en mäktig upplevelse att stå bakom vattenfallet och ha vatten som störtar cirka 70 meter ner och träffar kraftfullt vattenytan nedanför dig. Glöm inte att klä på dig regnställ, vattentäta skor och plasta in kameran.

 
4 saker att se och göra på södra Island - Besök vattenfallet Seljalandsfoss
4 saker att se och göra på södra Island - Besök vattenfallet Seljalandsfoss
4 saker att se och göra på södra Island - Besök vattenfallet Seljalandsfoss
4 saker att se och göra på södra Island - Besök vattenfallet Seljalandsfoss
4 saker att se och göra på södra Island - Besök vattenfallet Seljalandsfoss
 

2. Varma källan SELJAVALLALAUG

Nästa stopp ligger bara 20 minuter med bil från vattenfallet Seljalandsfoss och det är den undangömda poolen och varma källan Seljavallalaug. Hit tar du dig om du vill komma undan busslasterna och från parkeringen till den här utomhuspoolen är det bara cirka 20 minuters promenad. Det bästa är att den är helt gratis att använda och det finns även ett litet omklädningsrum i det lilla vita huset. För att se mer bilder och om hur du hittar hit kan du läsa mitt blogginlägg:

Bada i den gömda poolen Seljavallalaug på Island

 
4 saker att se och göra på södra Island - bada i den varma källan Seljavallalaug
4 saker att se och göra på södra Island - bada i den varma källan Seljavallalaug
 

3. Vattenfallet Skogafoss

 
4 saker att se och göra på södra Island - besök vattenfallet skogafoss

Det tredje stoppet är vattenfallet Skogafoss som även den är en av Islands största vattenfall. Det förvånar mig inte då den är 25 meter bred och där vattnet faller ner från cirka 60 meter höjd ner i floden Skógá. Här kan du inte gå bakom vattenfallet utan istället ta den ormliknande trappan med dom 370 trappstegen upp till toppen av fallet.

Jag hade blivit varnad innan jag åkte till Island om att det skulle vara svårt att fotografera vattenfallen då dom är så populära vilket gjorde att jag var beredd på att jobba mycket i photoshop för att ta bort massa människor i bilden när jag kom hem. När jag väl står där är det precis som dom beskrivit det med massor av folk i färgglada regnställ som vandrade runt framför fallet. Men så plötsligt var det som att alla fattade att jag vill ta en vacker bild och alla går därifrån. Kvar står bara två ensamma personer som jag gärna hade kvar i bilden för att man ska förstå storleken på vattenfallet. Ibland är det som om alla bitar faller på plats.

Kommer du hit en solig dag kan du se det populära fenomenet som är en dubbel regnbåge som sker vid fallet. Googla på det för det ser ut att vara väldigt vackert upplevelse. Kanske reagerar du som mannen i det kända youtubeklippet Oh my god It´s a double rainbow :)

4 saker att se och göra på södra Island - besök vattenfallet skogafoss
4 saker att se och göra på södra Island - besök vattenfallet skogafoss
4 saker att se och göra på södra Island - besök vattenfallet skogafoss
 

4. Svarta stranden Reynisfjara

Sista stoppet på utflykten är på den svarta stranden Reynisfjara som ligger strax innan det lilla samhället Vik. Regnat öser ner när jag kommer fram men det är inte ovanligt då det är Islands regnigaste plats. Dimman ligger tät och jag skopar upp en näve sand i min hand och ser att den är helt kolsvart och grov som om det var fint grus. Vågorna rullar in och skapar starka konstraster mellan dom vita vågorna och den svarta vulkansanden. Jag har sett svarta stränder i både Nicaragua och på Bali men det är något extra speciellt att se det i kombination med den nordiskt karga och råa stämning som vi har här uppe. På stranden hittar du även Reynisdrangar som är klippväggen med besynnerliga formationer och staplar som skapades när det var ett vulkanutbrott och lavan som rann ut i havet kyldes ner väldigt snabbt.

 
4 saker att se och göra på södra Island - besök den svarta stranden Reynisfjara
4 saker att se och göra på södra Island - besök den svarta stranden Reynisfjara
4 saker att se och göra på södra Island - besök den svarta stranden Reynisfjara
4 saker att se och göra på södra Island - besök den svarta stranden Reynisfjara
4 saker att se och göra på södra Island - besök den svarta stranden Reynisfjara
4 saker att se och göra på södra Island - besök den svarta stranden Reynisfjara
4 saker att se och göra på södra Island - besök den svarta stranden Reynisfjara
4 saker att se och göra på södra Island - besök den svarta stranden Reynisfjara
4 saker att se och göra på södra Island - besök den svarta stranden Reynisfjara
4 saker att se och göra på södra Island - besök den svarta stranden Reynisfjara
4 saker att se och göra på södra Island - besök den svarta stranden Reynisfjara
4 saker att se och göra på södra Island - besök den svarta stranden Reynisfjara
4 saker att se och göra på södra Island - besök den svarta stranden Reynisfjara
4 saker att se och göra på södra Island - besök den svarta stranden Reynisfjara
reykjavil-till-vik-ringvägen02.JPG

Du hittar mig även här:

Vårt första möte med Alaska
Hyra bil och köra runt på halvön Kenai i den amerikanska delstaten Alaska
 

–Vilken jäkla inflygning, det är som om man kunde bli religös utbrister Katarina när vi landat. Inte för att den på något sätt var obehaglig utan snarare tvärtom. Bergstoppar och slingrande floder nedanför oss färgades av midnattssolen, precis som hemma under juni vägrar solen att gå ner här.

Tillsammans med Katarina och Sofia flyger vi från Seattle och landar runt midnatt i Anchorage som är Alaskas största stad. Det är ifrån Anchorage som hela vår resa runt delstaten ska börja och sluta. Tidigare samma dag hade Lena landat och låg nu och sov när vår taxi körde upp på parkeringen till Arctic Adventure hostel. Vi hade inte förväntat oss mycket av boendet och det överraskade oss inte heller till något mer. Sängen täcktes av renar och julmotiv och fönstret gick inte att öppna. Men vad spelade det för roll när vi äntligen var i Alaska. Drömmen som efter månader av väntan hade blivit verklighet.

Jag och Lena poserar utanför vårt hostel som om vi var i ett band och ett frö om The Herings är fött men det vet vi inte då. Bilen med registreringsskylten hering väntade på oss i en annan del av staden.


 
 

Är du nyfiken på vilka jag reste till Alaska med? Läs mer i blogginlägget:
Låt mig få presentera The Herings


 
Hyra bil och köra runt på halvön Kenai i den amerikanska delstaten Alaska
 

Frukost i Anchorage

Vi har så mycket att prata om när vi äntligen är fulltaliga och vi googlar best breakfast in Anchorage och promenerar längs med tomma trottoarer. Vi blir påminda att i det här landet går man inte, här kör man bil. Vi skyndar oss över breda gator som saknar övergångsställ och beställer in frukost för ett helt kompani. Mannen som serverar oss får springa många vänder till vårt bord för att fylla på Sofias kaffekopp och jag känner mig förväntansfull. Man kan se det i min blick där bakom bordet.

 
Hyra bil och köra runt på halvön Kenai i den amerikanska delstaten Alaska
Hyra bil och köra runt på halvön Kenai i den amerikanska delstaten Alaska
Hyra bil och köra runt på halvön Kenai i den amerikanska delstaten Alaska
 

highway 1- Turnagain arm

När vi hämtat ut vår bil från hyrbilsfirman Midnight sun, som jag för övrigt verkligen kan rekommendera. Supertrevlig personal, fräsch och ny bil som var billigare än dom stora kedjorna av hyrbilar. Bli inte avskräckt av deras hemskt fula hemsida som andas sent 90-tal. Alla som vi pratat med som varit i Alaska sa unisont att vi skulle lämna Anchorage så fort som vi bara kunde och ta sikte på naturen istället. Sagt och gjort körde vi söderut mot halvön Kenai.

Bara efter cirka 30 minuters bilåkande möttes vi av vackra snöklädda berg längs med sträckan som går under det udda namnet Turnagain Arm på highway 1. Vägen följer vattnet och runt varje krök vägen tar blir det bara vackrare och vackrare. Vi svänger av på en parkeringsplats och andas in den friska luften. Vinden river tag i våra jackor och hår när vi tar bilder och säger till varandra att det börjar verkligen bra när det här är vår första bensträckare. Hur ska det här sluta?

 
Hyra bil och köra runt på halvön Kenai i den amerikanska delstaten Alaska
Hyra bil och köra runt på halvön Kenai i den amerikanska delstaten Alaska
Hyra bil och köra runt på halvön Kenai i den amerikanska delstaten Alaska
Hyra bil och köra runt på halvön Kenai i den amerikanska delstaten Alaska
 

Seward highway

Vi fortsätter att köra på Seward highway och tar vår andra bensträckare när vi kommit längre in på halvön. Här skyddar träden oss mot den värsta vinden och vi kan lämna våra jackor i bilen. Bergen är nära nu och Katarina skuttar runt och sträcker ut sina armar mot himlen. Stora långtradare dundrar förbi oss och dom känns hotfulla.

 
Hyra bil och köra runt på halvön Kenai i den amerikanska delstaten Alaska
Hyra bil och köra runt på halvön Kenai i den amerikanska delstaten Alaska
Hyra bil och köra runt på halvön Kenai i den amerikanska delstaten Alaska
Hyra bil och köra runt på halvön Kenai i den amerikanska delstaten Alaska
 

Kenai river

Allt tar mycket längre tid än vi förväntat oss då vi vill stanna och se allt. Precis innan bron som går över Kenai river svänger jag av. Bergen tornar upp sig runt omkring oss och floden skiftar mellan en turkos och grön färg när den flyter fram. Längre bort sitter två män i en liten eka och fiskar. Inne i skogen där jag parkerat bilen skymtar jag en stuga mellan grenarna och en älg gjord i trä håller en skylt med namnet på platsen. Besynnerlig liten älg tänker jag. Längre fram under resan kommer vi stöta på hantverkaren Barry som går som lärling hos en man som karvar fram djurformerna från stockar med endast en motorsåg. Kanske är det han som gjort den? Resan fortsätter med oändligt många stopp. Men vad gör man när varje krön kallar på oss.

 
Hyra bil och köra runt på halvön Kenai i den amerikanska delstaten Alaska
Hyra bil och köra runt på halvön Kenai i den amerikanska delstaten Alaska
Hyra bil och köra runt på halvön Kenai i den amerikanska delstaten Alaska
Hyra bil och köra runt på halvön Kenai i den amerikanska delstaten Alaska

Bilderna på mig är fotograferade av Katarina från resebloggen Äntligen vilse

köra mellan anchorage och kenai på seward highway i alaska

Du hittar mig även här: