Båtturen i Hamburgs hamn och min pappas sjömanshistorier
 

Jag är uppvuxen med historier om sjömän och havet. Om galna upptåg och hårresande öden. Min pappa gick till sjöss som 15-åring och fastnade där ute i 25 år. Hans historier har präglat mig till den jag är idag. Jag hade nog aldrig varit så nyfiken på vad som fanns där utanför Matfors gränser om det inte hade varit för hans historier. 

 
Båttur genom dimmiga hamnen i Hamburg
Båttur genom dimmiga hamnen i Hamburg
 

Min pappas sjömanshistorier

 

  • En gång hittade han en apa som var skadad, vårdade den tillbaka till liv och blev sen hans husdjur där på containerbåten som han reste jorden runt på.

  • När han var på Hawaii festade han med Roger Moore och det var under den tidsperioden när han var James Bond.

  • Min pappa var maskinist och det skedde fruktansvärda olyckor som när det var maskinfel med en explosion som dödade hans kollega och han kom undan med en hårsmån men båda armarna brutna.

  • Hur han varje gång någon drack Coca Cola rynkade på näsan och berättade om att när han var i Sydamerika för att hämta sockerbetor till Coca Colas fabriker såg hur dom som lastade på sockerbetorna hade så dåliga arbetsförhållanden och fick inte ta kisspauser så dom kissade på betorna.

  • Han satte sig i en tandläkarstol när han var i Hongkong och tandläkarens bror var tatuerare så han la ut armen och tatuerade sig samtidigt som han lagade tanden.

Min pappa skämdes många gånger för sina tatueringar som täckte hans armar och bröstkorg. Alla hade tappat färgen där dom skarpa svarta kanterna flutit ut och hade utbytts mot en ljusgrön ton istället. Det var många skolavslutningar i kyrkan som han drog i den kortärmade skjortan eller gömde armarna bakom ryggen. Det låg så djupt rotat i honom att han behandlats som kriminell tidigare då han gjorde sina tatueringar var det 1960-70 tal då det bara var kåkfarare och just sjömän som tatuerade sig.

 
Båttur genom dimmiga hamnen i Hamburg
 

Jag hade aldrig riktigt tänk så mycket på Hamburg som stad innan jag fick chansen att åka dit när jag gjorde ett samarbete med Hamburg tourism för att skriva om deras julmarknader. Det var när vi klev på en båt som skulle ta oss genom Hamburgs hamn som jag förstod. Allt föll på plats. Det är ju här som många historier utspelat sig. Historierna där mamma ofta följde med på båten, mamma som han övrigt hittade  på en klubb i Rotterdam Holland. Allt föll på plats när vi åkte genom dimman och alla enorma containerfartyg och vår guide sa att vi borde besöka Reeperbahn. Så många historier hur dom festade där på 70-talet där pappa svängde runt i sina utsvängda brallor och kråsskjortor på dansgolvet. 

Jag ville ringa dom att säga att nu har jag ochså varit där. Nu vet jag hur det ser ut. Men det går inte för ingen av dom finns längre. Det knöt sig i magen när vi gled fram genom dimman. Men deras historier kommer alltid finnas med mig. 

En dag skulle jag gärna vilja resa ombord ett containerfartyg för att se hur livet ombord en båt kan se ut idag.

 
Båttur genom dimmiga hamnen i Hamburg
åka-båt-saker-att-goa-hamburg04.JPG
Båttur genom dimmiga hamnen i Hamburg
Båttur genom dimmiga hamnen i Hamburg
Båttur genom dimmiga hamnen i Hamburg

Du hittar mig även här: