Fremont i Seattle - trollet under bron och en omhändertagande blomsterbutik

Fremont i Seattle - trollet under bron och en omhändertagande blomsterbutik
 

Jag vet inte riktigt vart jag ska börja med Seattle. På bara två dagar hann vi med så mycket att jag har svårt att bryta ner det i blogginlägg och känner mig nästan lite överväldigad av alla bilder. Seattle var så mycket mer än vad jag hade förväntat mig, där varje stadsdel hade sin alldeles egna tydliga karaktär. Vi börjar helt enkelt med gröna Fremont idag och sen kommer excentriska Capitol Hill och skandinaviska Ballard. Så får det bli!

 
Seattle
 

Vi bestämmer oss för att gå till Fremont från Ace hotel som vi bor på. Inte för att det är nära på något sätt, en halv mil är avståndet men det är omöjligt att gå vilse längs med dom raka avenyerna. Sen är det ju sen gammalt det bästa sättet att se en stad. Städer i USA är så organiserade och pedagogiska att hitta i, bara att vägarna är döpta efter nummer gör saker väldigt enkelt att förstå. Avenyerna tar oss förbi en enorm rosa roterande elefant och små gulliga parker. Vi har inte direkt något mål för dagen utan bara några löst utsatta prickar på Google maps på saker som kan tänkas vara kul att se.

 
Seattle
Seattle
kenmore air flygplan på lake union i seattle
seattle
 
 

Sömnlös i Seattle

Vi går på promenaden längs med Lake Union och ser hur små flygplan landar på vattnet och barn som paddlar kajak. Snart byts dom öppna gatorna ut mot gröna lummiga gångar vi går igenom och vi har hamnat vid husbåtarna. Filmen Sömnlös i Seattle känns som en sån där klassiskt romantisk komedi som gick på TV4 när jag växte upp. En film som bara har funnits där i tv-tablån som man slötittat på någon gång men som jag inte ägnat en tanke åt sedan dess. Katarina däremot har en helt annan relation till filmen tillsammans med sin mamma och hade prickat ut vart huset ska ligga där Tom Hanks karaktär bor i sin husbåt.

Dom här husbåtarna är snarare villor på vatten. Ingen verkar vara den andra lik med lustiga utbyggnader och färgglada fasader. Sömnlös i Seattle är även ett väldigt passande namn på vår vistelse i staden då vi drabbades hårt av jetlag. Det var inget konstigt att vi alla var vakna klockan 4-5 på morgonen och tyckte det var dags för dagen att börja. Man vet att något är lite skevt när man tycker att frukosten öppnar så fasligt sent som klockan 7 när man är på semester.

 
båthus vid lake union där sömnlös i seattle spelades in
båthus vid lake union där sömnlös i seattle spelades in
jeanette seflin
vita blommor
 

Kaffepaus på electric cloud

 

Om man stiger upp orimligt tidigt och sedan går och går är det det tills slut givet att energin kommer dippa. Vi pratar om att vi behöver dopa oss med kaffe och bara några minuter senare dyker lilla kaffebåset Electric cloud upp som en hägring i horisonten på en parkeringsplats. Seattle har en stark kaffekultur och tar det på stort allvar. Det är ju till och med så att Starbucks grundades i Seattle. Men nu har jag inte riktigt förstått storheten av Starbucks utan har en förkärlek till dom där små och lite udda ställena istället.

Electric cloud ligger ju inte särskilt pittoreskt utan precis bredvid Fremont bridge och den trafikerade vägen. Kanske var det för att vi var så kaffesugna som jag tyckte det var något charmigt över det lilla båset. Vi småpratar med killen som jobbar därinne och han ger oss vägbeskrivning till trollet vi letar efter. Folk kommer och går för sin dagliga hämtning av sin dos kaffe. Vår standardbeställning var alltid en cappuccino med dubbel espresso vart vi än var i USA. Allt för att få en kaffe som smakade kaffe. Vi klättrar upp på dom höga turkosa stolarna och mumsar på bakverken som killen delat åt oss i tre delar. Snart kommer energin tillbaka till oss och vi kan gå över bron och in i stadsdelen Fremont.

 
kaffe på electric cloud vid fremont bridge
kaffe på electric cloud vid fremont bridge
kaffe på electric cloud vid fremont bridge
kaffe på electric cloud vid fremont bridge
kaffe på electric cloud vid fremont bridge
 
 

Trollet under bron

Längst in i skuggan under Aurora bridge hittar vi det enorma trollet. Fram till 1990 var det hit man gick för att köpa droger och för att dumpa saker man inte ville ha längre. Fremont troll var det vinnande bidraget i en konsttävling som staden anordnande för att ge platsen ett lyft, vilket dom verkar ha lyckats med. Tydligen så ska inspirationen till trollet komma från skandinaviska folksagor och jag ser en tydlig blinkning till den norska De tre bockarna Bruse. En rolig liten detalj är att det faktiskt är en riktig Volkswagenbubbla som han krossar med sin enorma hand.

Om Sömnlös i Seattle är en film som Katarina har sett många gånger från 90-talet så är min motsvarighet 10 things i hate about you. Ni som sett den kanske känner igen att en scen utspelar sig framför trollet?

 
trollet under bron är en sak att se i seattle
trollet under bron är en sak att se i seattle
trollet under bron är en sak att se i seattle
under bron i fremont seattle
 
 

Växtveterinären

En stol börjar kännas väldigt lockande efter några timmars promenad. Google maps offlinekartor är vår bästa vän och vi tar sikte mot Fremont brewing för en kall öl. Vi går längs med dom lummiga gatorna i bostadsområdet. Vi får ducka under grenar som sträcker sig ut över trottoaren från folks trädgårdar och på hörnet av en gata ser vi en blomsterbutik som beskriver sig som en plant nursery. Givetvis väcker det väldigt många frågor för oss, vad menar dom? Jag älskar ju allt med växter som ni förstått vid det här laget och delar en liten etta med David och cirka 70 växter. Med tiden har vår växtfamilj blivit större och större men vi har hela tiden ögonen öppna för nya tillskott. Därför är det lite kul tycker jag att besöka blomsterbutiker utomlands och hitta ny inspiration i ett annat sortiment från det gamla vanliga som finns här hemma.

Personelen förklarar för oss vad skillnaden är mellan en vanlig blomsterbutik och deras Urban Earth Nursery. På en bänk ligger den stirrigaste katten jag stött på, blixtstilla ligger den och iakttar oss när vi står och pratar. Här kan du få coachning med att få en diagnos till växter som inte mår tipptopp. Jag vet inte hur många gånger vi försöka rädda en planta här hemma och vad vi än gör så blir den inte bättre. Ni vet när man ger den mer vatten, inget vatten alls, duschar den, jagar bort ohyra eller bara svär ramsor till den. Det här blir lite som om att åka till veterinären med sitt husdjur och får en diagnos fast med sin planta. Perfekt när man låtit sig själv blomma ut (hehe) helt som Crazy Plant Lady.

 
växter i seattle
katarina från resebloggen äntligen vilse
växter i seatte
fremont-seattle29.JPG
fremont-seattle28.JPG
 
 

Fremont brewing

Det fanns en tid då jag inte visste vad en suröl var och fortfarande är det inte alla som vet om det heller. Som den där gången jag var på en bar här i Stockholm och frågar bartendern om dom hade det och får sen ett sugrör sträckt till mig. Dom två orden är svindlande lika i en stimmig miljö märkte jag. Efter ha stått i kön på Fremont Brewing och bestämt mig för en med guava och mangosmak (supergod!) var det nära att inte bli något av det. Tydligen så måste man ha med sig sitt pass för att kunna beställa alkohol i USA. Det går inte bara att visa upp sitt körkort, inte trodde jag vid 32 års ålder att jag skulle behöva försöka intyga att man är över 21 år trots att jag har med mig ID. Men allt löste sig till slut och vi kunde njuta av både ölen och att få sitta ner.

En öl räcker gott för ett jetlagad gäng och bara någon minut efter ölen var uppdrucken stod en Uber och väntade på oss utanför för att ta oss till en annan del av staden.

 
dricka öl på bryggeriet fremont brewing i seattle
dricka öl på bryggeriet fremont brewing i seattle
dricka öl på bryggeriet fremont brewing i seattle

Bilder på mig är fotograferade av Äntligen Vilse och Fantasiresor

Du hittar mig även här: