Kvinnliga äventyraren som reser från Mongoliet till London med kameler

Kvinnliga äventyraren som reser från Mongoliet till London med kameler
 

Över 12 000km och genom 14 länder kommer Baigalmaa Norjmaa vandra tillsammans med sin kameler. Under tre års tid ska hon ta sig från Mongoliet för att avsluta expeditionen Steppes to the West i London.

 
Baigalmaa Norjmaa vandrar med sin kamel från Mongoliet till London

Jag snubblade över den här artikeln på Huck Magazine och kunde inte sluta läsa för Baigalmaa är så fascinerarande. Mongoliet är ett av mina favoritländer trots att det var över 10 år sedan jag besökte det sist. Landskapet är kargt och hårt men med ett väldigt varmt folk. Dom starkaste minnena jag har var flockar av vildhästar som galopperade över slätterna, stora rovfåglar som cirkulerade i skyn och nomadfolkens runda vita tält (ger) som plötsligt kunde dyka upp mitt i ingenstans. 

Baigalmaa kommer behöva klara temparaturer så låga som ända ner till -50 och redan har fem personer i hennes team varit tvungen att ge upp. Men inte Baigalmaa, hon vandrar på. Det beror nog mycket på att hon är född in till livet att vara nomad och har stor erfarnhet av hårda förhållanden. Båda hennes föräldrar var nomadiska herdar som flyttade runt om i Mongoliet med sina yaks, kameler och kor. Hela tiden överlevde dom på väldigt knappa medel. 

Baigalmaa lämnade sin nomadiska livsstil vid 16 års ålder och började studera. Men det gick inte lång tid tills att vildmarken kallade på henne och hon började jobba som guide. Mycket tack vare hennes stora kunskap om att navigera i vildmarken. Den inre kompassen som vandrande folk har är något jag är väldigt imponerad av när jag reste runt i Mongoliet. En av nätterna skulle vi sova tillsammans med en nomadfamilj i deras ger. Vår guide körde timtals rakt ut på slätten utan några bestämda vägar och tog bara sikte på något. Men vi kom alltid fram till vårat mål. Tänk jag som inte ens kan hitta i Stockholm trots att jag bott här snart i 5 år. 

Men det var under hennes jobb som guide som en dröm började vakna till liv. Där stötte hon på en äventyrare från Australien som red genom Mongoliet. Hon tänkte om en utlänning kan göra det så borde verkligen jag som mongol klara av det. När hon sedan träffade en annan äventyrare Karl Bushby som vandrar runt jorden började hennes expedition verkligen ta form och fick sig namnet Steppes to the west med tillhörande instagramkonto. I juli förra året började hon sin resa och i dagsläget har hon nyligen vandrat genom Mongoliet och är just nu i Kina. Det är helt sjukt att hon har så få följare på Instagram. Det här är en av dom coolaste kvinnorna därute som fler borde följa tycker jag!

Steppes to the west instagram om kvinnan som vandrar från Mongoliet till London med sin kamel

Du hittar mig även här: