Utkiksplatsen på The Military Highway i Georgien

Utkiksplatsen på The Military Highway i Georgien
Resa på Georgian Military Highway utkiksplats
Resa runt i bergen i Georgien
 

Här står jag lyckligt ovetande att om att jag ska sätta mig i en bil tillsammans med ett väldigt religös georgisk par som börjar planera vem dom tycker jag ska giftas bort med från deras by. Samtidigt som vi åker förbi rituella platser med kors där dom fortfarande offrar djur till sin gud. Allt det där förstår jag ingeting av eftersom jag inte förstår deras språk.

 
utkiksplats på Georgian Military Highway i georgien
 

I Georgien är det inte ovanligt att man samåker med främlingar mellan städer. Om dom ändå ska åt ett visst håll så betalar man för den sträcka man ska åka. Min georgiska kompis Ruska hade gjort upp med en man som stod parkerad vid busshållplatsen som väntade på sin fru för att åka in till Tbilisi från Stepansminda där vi befann oss. I bilen smyglyssnade Ruska vad paret sa där i framsätet men höll det för sig själv. David började känna sig lite obekväm då mannen då och då slängde onda blickar på honom genom bakspegeln. Inget av det här märker jag för jag är så upptagen av utsikten. Jag tittar ut på dom gröna mjuka bergslutningarna som står i stor kontrast mot dom gråa vassa topparna. Bergen som slog mig med häpnad, dom var som ingenting jag tidigare sett. 

Någonstans under samtalets gång mellan Ruska och paret kom det fram att jag jobbade som fotograf och paret erbjöd sig att stanna vid en utkiksplats på vägen så jag kunde ta bilder. Hela tiden är jag i tron att det här paret var bara trevliga och generös med sin tid. Ruska blir bara kortare och kortare i tonen mot paret. 

 
Kaukasusbergen i Georgien
Rida häst i Kaukasusbergen u Georgien
 

När vi kommer fram till Tbilisi studsar Ruska ur bilen så fort hon kan och vi sätter oss i en taxi som ska ta oss hem till vårt hostel. Där berättar Ruska vad som egentligen hade hänt under resan med paret. Tydligen kommer dom från någon religös avskild bergsby där det blonda håret sågs som något oerhört tilldragande. Så när jag satte mig i deras bil började dom genast diskutera vilken i deras by som jag skulle vara en bra match för att giftas bort med. Det var därför mannen hade sneglat och gett onda ögat till David genom backspegeln och att Ruska blivit mer och mer orolig över situationen. Tur att jag inte reste själv för då hade jag nog idag suttit vid toppen av bergen i Kaukasus och inte på Il cafe på Södermalm som jag gör idag.  

 
Resa i Georgien
military-road-georgien20.jpg
 

Ser ni utkiksplatsen och personen som hoppar fallskärm på bilden? Det sätter det verkligen i perspektiv hur liten man kände sig i Kaukasusbergen. 

 
Resa i Georgien och kaukasusbergen
Georgian Military Highway i Georgien

Du hittar mig även här: