Posts in tips
5 saker att tänka på när du hyr bil utomlands
 

Samarbete med Hyrbilguiden.se

saker att tänka på när du hyr bil utomlands

Jag älskar frihetskänslan när man sätter sig en bil, att allt är möjligt. Med åren har jag hyrt min beskärda del av bilar och här kommer ett gäng tips som jag har lärt mig på vägen. Att hyra bil utomlands kan vara hur smidigt som helst bara du gör din research innan och är väl förberedd.

kontrollera om uthyrningsfirman har restriktioner
på vilka vägar man får köra på

Det här var något jag lärde mig så sent som nu i somras. Vi ägnande väldigt lång tid att hitta en bil som skulle passa vår budget när vi skulle köra runt i Alaska. Efter mycket fram och tillbaka så hittade vi en bil som passade oss och vi bokade den och andades ut. Veckan innan avfärd insåg vi att ett samhälle som stod på vår lista att besöka var förbjudet att köra till med den bilen vi bokat. Tydligen så skulle det vara på grund av att det var en grusväg som orsakade väldigt mycket stenskott på grund av att den var i så dåligt skick. Ni kan ju tänka er vilken panik vi hade när det var så pass nära vår avfärd. Men efter ha finkammat det finstilta på flera firmor hittade vi en superbra uthyrningsfirma som lät sina kunder köra på den vägen och det blev till och med billigare än vår första bil. Var grusvägen så hemsk som dom beskrivit den? Såklart inte, det var en helt vanlig slät grusväg i väldigt bra skick.

Samma gäller om du till exempel ska hyra bil på Island. Om du bara ska köra på asfalterade vägar och inte göra några avstickare på mindre vägar är det inga problem. Men om du vill köra på dom vägar som börjar på F måste du ha en bil som är godkänd för det. Varför det som är viktigt att tänka på det här är att om du är inblandad i en olycka eller det blir fel på bilen på en väg som du inte får köra på så täcker inte försäkringen. Det vill du inte vara med om då det kan handla om väldigt mycket pengar.

 
 
saker att tänka på när du hyr bil utomlands
 

jämför priser noggrant innan

Ta inte det första du hittar när du letar en hyrbil, lägg ner tid när du gör din research. Jag har använt Hyrbilguiden när jag har sökt biluthyrning när jag planerat mina resor runt om i världen. Men hur vet man då vad man faktiskt behöver? Det första jag tycker du ska börja med är att tänka på vilken storlek på bilen du vill ha.

Är ni bara två och reser med liten packning då kanske ni inte behöver en SUV som tar en hel barnfamilj och som drar mer bensin. Men är ni till exempel 4 personer då är det värt att satsa på en större bil. Man tänker att det inte är några problem med en mindre bil tills man inser att 4 personers packning ska även in i bilen. När du gjort en sökning så kommer det upp en lista med olika alternativ, titta då efter den lilla symbolen med resväskan för att se hur mycket bagage bilen kan ta. Den kan se ut att vara stor på bilden men man sparat in på bagageutrymmet. Gör inte mitt misstag då jag hyrde en bil med för lite bagageutrymme, roadtrippen blir inte lika kul när man måste sitta obekvämt intryckt mellan massa saker. Plus att det är en säkerhetsrisk att ha stora lösa saker i bilen om man behöver panikbromsa.

En annan sak att tänka på är om du behöver fyrhjulsdrift? Snåla inte på det om ni vet att ni kommer köra på dåliga vägar eller kommer ha dåliga väderförhållanden. Ni vill inte bli strandade mitt ute i ingenstans bara för att ni skulle spara ett par hundralappar.

Håll även utkik att det står att du har obegränsat med mil att köra. Det finns ingenting tråkigare att känna sig begränsad när du är ute på ditt äventyr. Det kan även bli en onödig och tråkig extrakostnad om du missat den informationen och får betala för dessa sen.

 
saker att tänka på när du hyr bil utomlands
 

Hämta upp bilen vid flygplatsen eller inte

Jämför om priset blir annorlunda om du hämtar upp bilen vid en flygplats eller på hyrbilsfirman kontor närmare den stad du ska resa till. Många gånger ligger det en extra kostnad om du ska hämta upp den på en flygplats. För att komma runt den avgiften har väldigt många firmor gratis hämtning från flygplatsen till deras kontor.

 
 
 

Ladda ner offlinekartor

Om du hyr bil i Europa har du äntligen möjlighet att använda data på din mobil för samma pris som hemma. Men lita inte på att du har uppkoppling överallt. Plötsligt försvinner den och om du har använt kartan i din telefon så kan du lätt köra vilse. Inför varje resa laddar jag alltid ner det område jag ska köra i som offline kartor i Google maps. Extra bra är ju att man kan ladda sin telefon i bilen och du behöver inte vara orolig att batteriet ska dö. Det här är ett bra alternativ så du slipper att hyra en gps.

 
saker att tänka på när du hyr bil utomlands
 


Fotografera alltid bilen innan avfärd

Det här gäller inte bara för när du hyr bil utomlands utan även såklart här hemma i Sverige. Jag har aldrig haft några problem med att en hyrbil gått sönder eller att bilföretaget hittat något fel som jag inte hade orsakat. Men en dag kan man ha otur. Dom senaste gångerna jag har hyrt bil har företagen själva varit väldigt duktiga på att dokumentera både med foto och med film innan avfärd. Jag har till och med fått videos skickade till mig på mailen som dom spelat in när dom gick runt och berättade om befintliga skavanker.

Men jag tycker alltid att du ska göra likadant själv. Lämna inget till slumpen och glöm inte att fotografera rutorna med ifall det finns stenskott sen tidigare. Jag var supernoga med att dokumentera varenda skråma på bilen när jag hyrde på Island men när jag lämnade tillbaka bilen kollade dom bara att alla dörrar satt kvar eller att det inte var någon större plåtskada. Dom förklarade att det var oerhört vanligt att dörrar blåste av bilarna av den starka vinden på ön och små repor orkade dom inte bry sig om. Men det hör inte till vanligheten att uthyrningsfirmor är så liberala i sin syn av skador.

 

Du hittar mig även här:

3 andra resebloggar som tipsat om mig
bohemisk inredning med kaktus
 
Hos jeanetteseflin.com, under kategorin Jeanettes Kuriosakabinett samlas berättelser från de allra mest udda platserna som jag knappt visste fanns. Alltid intressant beskrivit i det lilla trots att jag mest troligt aldrig kommer åka dit själv. Hon fotar som en gudinna och har en unik stil i hela sitt sätt att skriva, fota och blogga. 

Blir alldeles rörd av dom här orden! Linda är alltid så generös med sin pepp och värmande ord. 

 

Discovering the planet

Resebloggarna som inspirerade mig lite extra under året som gick

Jeanette är kanske den resebloggare som inspirerat mig direkt till att besöka ställen. Bergianska Trädgården besöktes efter ett av hennes inlägg och Georgien hamnade högt på listan efter ett annat inlägg. Älskar dessutom alla hennes bilder.

Ett av mina mål att driva den här resebloggen är att inspirera dig att upptäcka spännande platser som finns runt om i världen men också allt det fina som finns runt husknuten här hemma. Därför blir jag extra glad när jag faktiskt inspirerat Daniela att besöka platser efter jag skrivit och fotograferat om dom. 

 

Resfredag

Weekend i Sverige: sexton tips från söder till norr

Jag har verkligen snöat in på att jag vill upptäcka Sverige mer och Annika har satt ihop en guide på 16 platser att åka till för en weekend utan att du ens behöver lämna landet. Glöm inte bort att du behöver inte resa långt för att kalla det en weekend. Extra sugen är jag att upptäcka Österlen, Botaniska trädgården i Lund och Ystad efter ha läst hennes guide. Men framförallt har jag fått upp ögonen på Karlskrona som är Annikas hemstad efter hon alltid pratar så varmt om sina hemtrakter. 

 

Du hittar mig även här: 

5 tankar jag tog med mig hem från The Influencer Convention 2017

I helgen var jag på The Influencer Convention ute på Grand Hotel Saltsjöbaden som anordnades av Influencers of Sweden. Alltså en konferens för influencers som jobbar med tex bloggar, Youtube och Instagram. Det var långa dagar fyllda med föreläsningar och workshops om hur branschen ser ut idag, vad den står inför och vad man själv kan göra. Nu när jag har landat och processat all information så har jag gjort en lång lista med saker som jag måste förbättra för att ta den här bloggen och min Instagram till nästa nivå. Som ni hör var det väldigt givande dagar! Här kommer lite av dom sakerna som fastnade i mitt huvud såhär några dagar senare när jag har kunnat smälta allt. Så är du bloggare kan det här kanske förhoppningsvis vara till hjälp för även dig!

 

The influencer convention 2017 på Grand hotel Saltsjöbaden

1. Se dig själv som ett mediahus

Just nu befinner vi oss i en brytpunkt i hur medier ser ut. Visst har fortfarande stora mediahus som Bonnier oerhörd makt idag men fler och fler bloggare lämnar dom stora magasinportalerna för att starta egna plattformar. Ett exempel var talarna Helena från Helenalyth.se och Maria från Husligheter som driver kollektivt Nordinary och UnderbaraClara som kör själv på sin sida. Att hon vann årets tidskrift 2017 visar att man som ensam skapare kan ta en sådan titel visar verkligen på hur tiderna förändras.

Begränsa dig inte till en beröringspunkt för att nå ut, maxa genom att synas på flera olika ställen som podcast, Instagram, Facebook och tidningar ja allt du kan komma på. Det skrev jag även om förra året när jag var på BBcon om du vill läsa mer. 

The influencer convention 2017 på Grand hotel Saltsjöbaden
Resfredag, Fantasiresor och Jeanette Seflin på The influencer convention 2017 på Grand hotel Saltsjöbaden

 

2. Var inte rädd för att lyfta gammalt material

Som resebloggare får man material till bloggen genom att vara på resande fot ofta för att kunna ge er mina läsare något värdefullt. Men ibland kommer livet i vägen och man kanske inte har orken eller lusten att resa. Det händer inte ofta men ibland händer det såklart. UnderbaraClara pratade om att hon satsat mycket på Facebook den senaste tiden och lyfter gamla inlägg där ibland. Ni vet när man känner att man producerat något riktigt bra men det skrevs för ett år sedan eller är flera år gammalt men är fortfarande lika aktuellt. Du kan även tänka säsongsmässigt som nu inför påsken, har du skrivit om något tidigare som du tycker fortfarande håller, lyft då dom gamla inläggen till dina nya läsare som kanske har missat det. Du ska tänka att du gör dom en tjänst istället för att känna att du upprepar dig. 

The influencer convention 2017 på Grand hotel Saltsjöbaden
The influencer convention 2017 på Grand hotel Saltsjöbaden

3. Vill du sälja, gör det så lätt som möjligt för köparen

Mikael Rosén lärare på skolan Forsbergs kom in och ägde enligt mig. Han synade våra bloggar på hur vi ska göra dom bättre genom att paketera och sälja oss själva och våra tjänster. När han nämde Vill du sälja, gör det så lätt som möjligt för köparen träffade det mig direkt och började syna min egen blogg med kritiska ögon. Jag är stolt över att göra samarbeten och att kunder anser att jag kan tillföra någonting för deras företag. Men jag har ingen flik för vad mina tjänster är, vad jag har för policy angående samarbeten eller varför man ska just arbeta med mig för nya kunder jag inte jobbat med innan. Måste genast fixa detta och du med om du inte har det! 

The influencer convention 2017 på Grand hotel Saltsjöbaden
The influencer convention 2017 på Grand hotel Saltsjöbaden

4. Transparens 

En annan sak Mikael tog upp var en framtidsspaning. Han ansåg att vi måste vara mer transparenta och tydliga vad våra tjänster kostar. I alla fall vad det är i runda slängar för så ser det ut i andra branscher. Tänk bara på när du vill köpa en tjänst från ett företag när du är privatperson så vill du att det ska stå pris på hemsidan. Detta fick alla vi bloggare att vrida på sig lite stolarna och det pratades om att det kunde vändas emot dom för att läsarna kanske skulle bli provocerade när vissa bloggare kan tjäna mer på ett blogginlägg än vad en sjuksköterska tjänar på en månad. Men även hur mycket det kan variera från uppdrag till uppdrag och det är svårt att sätta ett fast pris då det varierar. Mikael ansåg att det iafal skulle stå en ungefärlig summa så kunden iafal kan få veta i vilken prisklass man rörde sig i, om det är runt 5000kr eller 50 000kr. 

Elin från Teknifik hade en fantastiskt inspirerande föreläsning där även hon transparens men då till att vara tydlig att visa sin statistik för sina läsare genom hennes månadsrapporter. Vi som läsare får följa med på hennes bloggresa med både upp och nergångar. Det har varit en del av hennes strategi till att gå från 0 läsare till 16 000 på ett år!

The influencer convention 2017 på Grand hotel Saltsjöbaden
Jennifer från www.jennifersandstrom.se   hade tagit sig hela vägen från Finland. 

Jennifer från www.jennifersandstrom.se hade tagit sig hela vägen från Finland. 

5. Hur vacker Grand hotel Saltsjöbaden är!

Jag hade aldrig varit i den här delen av Stockholm och höll på att smälla av på vägen ut till hotellet av alla fantastiska vackra gamla hus med tinnar och torn. När jag körde upp till hotellet brister Sofia från Fantasiresor ut Det ser ju ut som ett slott och jag kan bara hålla med. Det här stället har så mycket potential att bli något riktigt storslaget eftersom dom är i planerna att rusta upp stället. 

The influencer convention 2017 på Grand hotel Saltsjöbaden
The influencer convention 2017 på Grand hotel Saltsjöbaden
Grand Hotel Saltsjöbaden Stockholm
The influencer convention 2017 på Grand hotel Saltsjöbaden