5 tips på saker att göra i Tbilisi

 

Georgiens huvudstad Tbilisi tog mig verkligen med storm. Den var vackrare och intressantare än jag någonsin hade kunnat förvänta mig. Staden är sliten och modern på samma gång. Krackelerade väggar och lummiga växter om vartannat Här kommer några tips på saker att se som är några av mina favoriter!

 

1.

beundra Rezo Gabriadze Dockteater

Kanske tror du att det här är något en set designer byggt upp för en inspelning av en barnfilm. Men det här finns i verkligheten! På ett torg i centrala Tbilisi ligger Rezo Gabriadze Puppet Theater som är en liten dockteater med ett tillhörande lutande torn. Ett torn som ser ut att falla ihop i vilken sekund som helst och om man vinklar huvudet bakåt ser du hur växter växer glatt på toppen.

Huset med sin bisarra karaktär ser ut att vara gammalt men var byggt så sent som 2011 och kanske är det Tbilisis mest oväntade byggnad. I huset ligger även en restaurang där du kan äta traditionell georgisk mat och testa deras lokala viner. 

Ett bra alternativ till dig som fått panik vid Prags kända klocktorn som kryllar av obehagligt mycket turister framför sig. Här är det lugnt och skönt trots att det är mitt i semestertider.

5 saker att göra i Tbilisi - beundra Rezo Gabriadze Dockteater
 
 

2.

Abanotubani - Bada i Tbilisis svavelbadhus

Abanotubani som betyder baddistriktet är ett väldigt gammal stadsdel av Tbilisi som ligger beläget på den östra sidan om Mtkvarifloden. Stadsdelen lever upp till sitt namn och är mest känd för sina svavelbad. Men platsen är även viktig för hela Tbilisis historia då upptäcken av dessa källor faktiskt är grunden till att staden Tbilisi finns idag. 

Tbilisi betyder till och med en stad med varma källor. Vattnet till de varma källorna består av sulfur som ska ha väldigt bra effekt för huden och mjuka upp leder. Det här kanske är mest aktuellt om du befinner dig i Georgien under dom svalare månaderna på året. När vi var där i juli var det stekhett och lusten att gå in ett ännu varmare rum kändes inte så lockande. Men även om du inte vill bada så kan du vandra omkring i området och se dom bröstformade kupolerna som sticker upp från marken. 

 
5 saker att göra i Tbilisi - Abanotubani - Bada i Tbilisis svavelbadhus
 
 

3.

Åka kabinbana över Tbilisi

Ett av sätten att få en bra överblick över en stad man besöker är att försöka ta sig till den högsta punken i närheten. I Tbilisi gör du lättast genom att ta en kabinbana från parken Rike på vänstra stranden av Mtkvari-floden upp till kullen där Narikalafästningen och botaniska trädgården ligger.

För bara cirka 4 kronor får du ett 360 graders perspektiv över hur staden är uppbyggd och hur floden Mtkvari slingrar sig genom staden som en orm och delar den i två . Från ovan ser man dom nybyggda glashusen som står i hård kontrast mot dom färgglada gamla husen med snirkliga balkonger. 

 
5 saker att göra i Georgien - Åka kabinbana över Tbilisi


5 saker att göra i Georgien - Åka kabinbana över Tbilisi
5 saker att göra i Georgien - Åka kabinbana över Tbilisi
5 saker att göra i Georgien - Åka kabinbana över Tbilisi
 
 

4.

SVALKA DIG I BOTANISKA TRÄDGÅRDEN

När du väl tagit dig upp med kabinbanan kan du upptäcka den 160 hektar stora botaniska trädgården som ligger belägen på södra sidan av Narikalafästningen. Är det något jag är svag för så är det botaniska trädgårdar. I den över 300 år gamla trädgården hittar du höga vattenfall och lummig skog som du kan ta skydd under dom varma dagarna. För är du där i juli så är det obeskrivligt varmt. Hade aldrig kunnat ana den tryckande värmen som staden kokar i under den månaden.

Gör som lokalborna och slå dig ner på en sten och kyl dina fötter i vattnet. Vi såg brudpar som fotograferades framför vattenfallen, män som sträckte sina armar mot vattenfallets topp och blundade och gamla mormödrar som bar sina barnbarn över vattnet. Alla tog in naturen på sitt sätt kan man säga. 

 
Botaniska trädgården i Tbilisi - Saker att göra i Georgien
Botaniska trädgården i Tbilisi - Saker att göra i Georgien
Botaniska trädgården i Tbilisi - Saker att göra i Georgien
Botaniska trädgården i Tbilisi - Saker att göra i Georgien
 
 

5.

ÅK PARISERHJULET PÅ MTATSMINDA PARK

Det här är inget för höjdrädda, alltså inte mig. Men ändå gjorde jag det vilket ledde till ett mindre sammanbrott då jag trodde vi hade fastnat. Så var såklart inte fallet, den rörde sig bara väldigt långsamt.

Mtatsminda park är en anlagd park på toppen av berget Mtastsminda med bland annat karuseller, en berg och dalbana och såklart ett pariserhjulet som är ca 80 meter högt. Utsikten är helt otrolig därifrån, så i efterhand var det värt det! Ett tips är att inte välja en dag då det blåser som den dagen vi åkte, det blir bara onödigt mycket extra gung. Men om du inte är så äventyrlig av dig så kan du bara vandra runt på området,  titta på lustiga hus och äta glass med för den delen. 

 
Saker att göra i Tbilisi - åk pariserhjul på nöjesfältet Mtatsminda park
Saker att göra i Tbilisi - åk pariserhjul på nöjesfältet Mtatsminda park
Saker att göra i Tbilisi - åk pariserhjul på nöjesfältet Mtatsminda park

Du hittar mig även här: