David och solkatter

Jag går till köket för att fylla på ett glas vatten och stannar till när jag ser det varma ljuset mot väggen. Ställer ifrån mig glaset och möter honom i hallen när jag skyndar fram med kameran i den trånga gången. Jag skyndar mig för jag vet att om bara nån minut så är det borta. Han frågar vad jag gör och jag jag ropar att jag fotar det vackra ljuset. Det blir tyst och jag förstår att han har tagit en paus från sitt packande inför midsommar. Sakta ställer han sig för att titta ut genom fönstret. 

Den här midsommaren åker jag ut till Davids föräldrars sommarställe i Stockholms skärgård. Vi syns nästa vecka! 

Uppsala slott

På mindre än en vecka har jag varit i Uppsala inte bara en gång utan två gånger. Jag hade fått i uppdrag att fotografera porträtt till två artiklar i Dagens Nyheter och tänkte att det här är var ett ypperligt tillfälle att faktiskt upptäcka den här staden. Trots att den ligger bara 40 minuter från Stockholm så har jag aldrig besökt den innan. Vid tågcentralen hoppar jag på en buss som tar mig till Åströmslabratoriet för att träffa upp dom jag ska fotografera och på tillbakavägen ser jag en skylt där det stod slott på. Jag är otroligt svag för slott i alla dess former med eller utan tinnar och torn, eller ja allra helst med såklart. Så jag trycker på stoppknappen och hoppar av för att följa skylten. 

Luften är varm och tryckande vilket senare ska resultera i regn. Men just där och då står luften mest stilla när jag går upp för backen genom dunkla vägar i slottsparken. En tjej joggar förbi mig och jag blir utmattad bara av att se henne springa. Väl uppe vid slottet är det nästintill folktomt förutom några tyska turister som går omkring med en selfiepinne. 

Jag slås av hur avskalat allting är, som en orange avlång box. Huset osar inte direkt av sagoslott men den har ändå nånting som väger upp det. En fantastisk trägård! Välfrisserade buskar och perfekt krattade grusgångar breder ut sig framför den gula pampiga byggnaden Orangeriet. 

Har någon varit inne på slottet?

 

Hejdåfest på Skinnarviksberget

I helgen var det stora förändringar i mitt liv. Min roommate Rebecca som jag bott med här i Stockholm i nästan två år ska flytta till Berlin för praktik.  Rebecca samlade därför ihop oss som ville säga hejdå till henne för en hejdåfest uppe på Skinnarviksberget.

Så hon har packat ihop alla sina grejer och i samma veva har David packat ihop sina saker och kört hem dom till mig. Nu blir vi sambos! 

Ljuset i solnedgången var helt magiskt och färgade allt orange. Skinnarviksberget är min absolut favoritplats att hänga på under sommarkvällar. Utsikten över staden och känslan av att vara ovanför hustaken är svår att slå. En extra bonus är när man ser luftballongerna segla förbi över staden. 

Niklas och Elsa

Rebecca

Marcus

Vi vandrade längs med pastelliga små hus, lummiga innergårdar och undangömda gränder på väg till våran nästa destination som var Celezte som huserar i gamla riksarkivet. Jag upptäckte övervåningen i den gamla pampiga lokalerna och fastnade i en liten biograf som visade Beyonces Lemonade film. Vilket var skönt efter ha suttit och huttrat uppe på berget för att krypa in i biomörkret och bli varm igen. 

 

Långfrukostar i Tiana

Tiana-Barcelona22.jpg

En kväll i november klev jag av bussen i det lilla samhället Tiana som ligger några mil norr om Barcelona där jag skulle spendera en vecka och fly ruggigheten som hade tagit sitt vanliga grepp om Stockholm. Där på trottoaren stod min vän Eleonor och väntade på mig. Hon hade börjat på ett nytt fotoprojekt som hade tagit henne ner till Spanien. Där hade hon mött upp en modell som hon skulle fotografera, flyttat in hans skåpbil och bott i den ett tag och av en slump hamnat i Tiana. Ja och där blev hon kvar.

Uppe på en liten höjd omgärdat av växter hyrde hon ett rum beläget i ett stenhus som tillhörde ett teaterkollektiv.  Man kunde se spår av teaterfolket genom olika delar av väggarna utomhus täcktes av masker som hängde lite överallt. Varje morgon dukade vi upp vår frukost på uteplatsen med morgonsolen som strilade ner mellan träden och gjorde planer för dagen. 

Jag älskar att äta frukost och helt klart dagens bästa mål! Att sitta i lugn och ro, sippa på kaffe och inte känna sig stressad händer ju inte allt för ofta till vardags direkt. 

Pilos som var en stor vit björn lufsade omkring på gården och charmade mig totalt. Hur kan man ens motstå den där blicken? 

Kollektivet samlade folk från hela världen med brokiga och intressanta historier. Nathan var ända ifrån Nya Zeeland och hade tidigare jobbat på en cirkus. Jag som har drömt sen jag var liten att jobba på en cirkus blev väldigt fascinerad av detta. Dock hade jag haft väldiga problem med just djurhållningen på dessa för att kunna faktiskt jobba med det idag. 

Tiana-Barcelona04.jpg

Eleonor visar mig runt på gården vilket kändes som att gå på upptäcksfärd för man visste aldrig vad som skulle dyka upp runt hörnet. Helt plötsligt står Batman framför ett förråd, inga konstigheter. 

Dagarna spenderades antingen i Barcelona eller på den lokala puben som är Tianas samlingsplats. Det var en semester som bland annat innefattade att bli spådd i tarotkort hemma hos en gubbe mitt natten, hängde med folk som jobbade som clowner och att jag kom hem till Stockholm med tatueringar på händerna. Det är egna historier i sig så mer om det i kommande inlägg...

Några ögonblick från en resa november 2013