En guide till Hamburgs julmarknader

I samarbete med Hamburg tourism & Nordic TB och är en del av  kampanjen #ChristmasInHamburg och #HolyHamburg

Hamburg julmarknad guide 

Jag  är nyss hemkommen från en helg i Hamburg som gick i julens anda. Måste erkänna att tyskarna kan verkligen det här med julmarknader, mycket mer än vi svenskar.  Dom har helt enkelt tagit det till en helt annan nivå. Det kändes som varje hörn av staden var det en marknad som ägde rum, staden fullkomligt kryllar av dom. Det fanns en julmarknad för varje smak även om du vill ha det traditionellt, sagovärld eller varför inte en med lite mer erotiskt tema. 

 

RATHAUSMARKT

På det här torget framför rådhuset ligger Rathausmarkt som i grunden är designad av en cirkusdirektör och stadens nog mest kända marknad. Det mäktiga rådhuset tornar upp sig på ena sidan av marknaden och tusentals lampor lyser upp varenda liten vrå av torget. Även en tomte och hans renar flyger över marknaden vid vissa klockslag. Här är varje liten gång indelad i vad dom säljer men mest populär är nog Spielzeuggass där man säljer leksaker. Gör som tyskarna själva och köp glühwein (glögg) och värm dina händer på koppen. Det värmer gott från insidan med för den delen när det bara är bara några plusgrader ute. Men var beredd på att det är väldigt mycket folk som trängs på dom smala gångarna på kvällarna när solen gått ner. 

Rathausmarkt julmarknad guide i Hamburg
Rathausmarkt julmarknad guide i Hamburg
Rathausmarkt julmarknad guide i Hamburg
Rathausmarkt julmarknad guide i Hamburg
Rathausmarkt julmarknad guide i Hamburg
Rathausmarkt julmarknad guide i Hamburg
Rathausmarkt julmarknad guide i Hamburg

 

SANTA PAULI

 

Santa Pauli är lätt den mest udda julmarknaden jag varit på. Mitt på Reeperbahn (Hamburgs red light district) ligger den och har ett "adults only" tema. Här finns det choklad formade som kön, stripshower och underkläder som hänger som dekorationer. Men aldrig sliskig på nått sätt utan mer med glimten i ögat och underhållande. Sent på kvällen spelar en dj från stora scenen som pumpar ut hits. Marknaden förvandlas då till vad som känns som en  julfestival med alla som hänger i klungor och hinkar i sig varm glühwein som är toppad med rom. Jag tycker verkligen man ska svänga förbi på kvällen istället för dagen på den här marknaden för då lever den verkligen upp. 

Santa Pauli julmarknad guide i Hamburg
Santa Pauli julmarknad guide i Hamburg
Santa Pauli julmarknad guide i Hamburg
Santa Pauli julmarknad guide i Hamburg
Santa Pauli julmarknad guide i Hamburg
Santa Pauli julmarknad guide i Hamburg
Santa Pauli julmarknad guide i Hamburg
Santa Pauli julmarknad guide i Hamburg

 

WHITE MAGIC

Längst med vattnet vid Jungfernstieg finns White magic marknaden som går i vitt och lite mer isigt tema. Missa inte den fina upplysta ingången på marknadens kortsida, eller det är snarare väldigt svårt att missa den med tanke på hur fint den är upplyst.  Här får du glühwein serverat i ett frostat vitt glas som går hand i hand med resten av marknadens stil. Marknaden ligger bredvid shoppinggatan Neuer wall där alla lyxbutiker ligger på rad. Även om du inte har råd att handla på den gatan så borde du ändå gå dit enbart för att spana in julbelysningen där. 

White christmas market julmarknad guide i Hamburg
White christmas market julmarknad guide i Hamburg
White christmas market julmarknad guide i Hamburg
White christmas market julmarknad guide i Hamburg
Neur wall shopping Hamburg

 

OMRÅDET RUNT MÖNCKEBERGSTRASSE 

Om du vill ha ett lite mer sagokänsla över din jul bör du åka till området runt tunnelbanestationen Mönckebergstrasse. Där är bodarna byggda som små hus med torn som sträcker sig upp bland trädkronorna. Missa inte det lilla mysiga  och lite hemliga "skogsrummet" Winterwald som är en liten oas skapad av granar som separerar dig från den moderna världen och ger känslan av att du går in i ett litet fantastiland. 

 Gerhard-Hauptmannplatz julmarknad Hamburg guide
 Gerhard-Hauptmannplatz julmarknad Hamburg guide
 Gerhard-Hauptmannplatz julmarknad Hamburg guide

Vilken skulle du vilja på på?

 

Bra saker att veta: 

  • När du betalar för ditt glühwein så betalar du en deposition på några euro för muggen. Antingen tar du med den hem som en souvenir eller så kan du lämna tillbaka muggen där du köpte den och få depositionen tillbaka. Glühwein plus mugg kostade cirka 5-6 euro. 
  • Ta med kontanter!
  • Klä dig varmt, Hamburg ligger vid vatten så det kan dra kalla vindar. 

Kommande resa: Jul i Hamburg

 I samarbete med Hamburg Tourism & NordicTB

Foto: www.mediaserver.hamburg.de / Jörg Modrow

Foto: www.mediaserver.hamburg.de / Jörg Modrow

Nu är det snart bara en månad kvar till julafton och redan till helgen är det första advent. På fredag flyger jag ner till Hamburg för att upptäcka staden och deras julmarknader, det ska vara något extra juligt över dom har jag hört från min mamma som besökt dom flera gånger. Jag ska strosa runt bland tända ljus, smaka på allt juligt, köpa julklappar och verkligen komma i stämning är planen. Du kan följa resan genom hashtaggarna #HolyHamburg och ChristmasInHamburg

Har du varit i Hamburg och kan tipsa om något jag absolut inte får missa där?

Olivoljeprovning i Yecla

I samarbete med Spanska turistbyrån

Bara tre dagar efter jag kom hem från min resa i Tallinn var det dags att packa om min väska för att åka ner till Spanien. Jag begav mig ner till regionen som heter Murcia, en del av Spanien jag aldrig besökt innan. Jag har bott i Barcelona och besökt Fuerteventura när jag var där för att surfa så det var verkligen spännande att få upptäcka någonting nytt! 

Väckarklockan var ställd på 02.45 för att hinna med planet som gick redan sex på morgonen. En fyra timmars resa var vi framme på flygplatsen i Alicante och vi åkte direkt till Yecla där vi besökte den familjeägda olivgården Almazara Deórtegas. Vid ingången till den lilla fabriken stod en kvinna med labbrock och väntade på oss när bilen rullade in på uppfarten. Genast förstod man att dom tar det här med olivolja på mycket stort allvar. En hispig terrier möter oss så fort vi kliver ut ur bilen och kan inte riktigt hantera sin egen nyfikenhet för oss. Jag ångrade att jag inte bytt om från mina kläder anpassade till det kalla Sverige som verkligen inte matchade den varma spanska hösten. Runt omkring hela platsen växer oliver som det är det mest naturliga som finns. Men för  oss är det exotiskt, att bara kunna plocka oliver från träden. Men som tyvärr är för beska att äta råa fick vi lära oss. 

Marlene och Diana inspekterar oliverna. 

Marlene och Diana inspekterar oliverna. 

Dom visade oss runt runt på anläggningen och vi fick se alla delmoment som var mycket färre än jag trodde det skulle vara. Med stor passion gick dom igenom processen om att skapa sin prisbelönta ekologiska olja. Det var svårt att få en bild där hon stod still då hon pratade yvigt och vilt med sina händer. 

Marlene fick snabbt en bästa vän. 

Vi avslutade vårt besök med att slå oss ner vid ett bord där vi hade fyra skålar försedda med nummer fyllda med olja. För att provsmaka olivolja på rätt sätt ska man först gnugga glaset mot handflatan för att värma upp den vilket lyfter fram alla dofter. Vi fick sedan försöka gissa vad den innehöll, lite som man gör med vin. Den sista koppen var fylld med en icke ekologisk olja köpt från en mataffär och man kände direkt skillnad på deras oljor och den billigt framkallade oljan. Har aldrig funderat så mycket på olivolja innan men kommer definitivt vara mer kritisk i mitt val nästa gång jag väljer vilken olivolja jag kommer köpa på Ica. 

 

Vaknar upp till ett kaos

Hela gårdagskvällen lyssnade jag på olika livesändningar om valet i USA och gick och la mig i tron att USA skulle få sin första kvinnliga president. Imorse när jag vaknat kastade jag mig på telefonen i tron om att så var fallet. Men vaknade istället till att Trump står och håller sitt vinnartal. Hur världen kommer se ut framöver kan vi nog inte ens förutspå. Men ett smärre kaos kommer det nog bli. 

Lika mycket kaos som det är i Stockholm just nu. Jag som kom hem från en resa i södra Spanien igår och var inte riktigt förberedd på snöovädret, eller det tror jag ingen riktigt var. Det kom lite som en käftsmäll. Idag satt jag och några frilansande vänner på cafet Louie Louie och jobbade. Men att ta sig hem därifrån var ett långdraget och kallt äventyr. Hela två timmar tog det mig att ta mig från Medborgarplatsen till min lägenhet på Lidingö. Alla bussar är inställda på hela ön så alla som bor på ön måste trängas på ett tåg som verkar gå en gång i timmen. Längesen jag såg så mycket snö falla på så kort tid. En dag man sent kommer glömma, av många olika skäl...

Snökaos i stockholm vintern 2016