Länktips [två]

Första omgången av mina länktips blev så uppskattat så jag tänker att jag ska fortsätta med det här framöver lite då och då. Först ut är den nya podcasten Livet utomlans som riktar sig till dig som drömmer om att någon dag flytta utanför Sveriges gränser eller för dig som redan tagit steget. Den här önskar jag fanns när jag var 19 år  och precis tagit studenten. Fram tills jag var 25 år bodde jag i Paris, Barcelona, Oslo eller drev omkring på långa jorden runt resor innan jag flyttade tillbaka till Sverige efter 6 år utomlands. Jag hade ingen runt mig på den tiden som hade bott utomlands så jag visste inte vad jag hade att förvänta mig, hade varit så skönt att få lyssna på andras erfarenheter innan jag flyttade. Den har startats av min resebloggkompis Jennifer och Sandra som såklart själva bor utomlands just nu. 

livet-utomlands-podcast.jpg

Messy Nessy Chick fortsätter sin lilla serie om dom lite hemliga och annorlunda saker att göra i Paris. Den här gången åker hon till den övergivna staden Goussainville som ligger bara 30 min norr om Paris. Ni vet ju att jag älskar att besöka övergivna platser, som den där gången när jag var i Berlin och smög in till ett övergivet barnsjukhus

Annika som har bloggen Resfredag skriver så vackert om sin sorg efter både hennes mamma och pappa gått bort nyligen. Hon sätter ord på känslor som jag själv inte kunde hitta när jag var mitt i sorgen. 

resfredag.jpg

Amanda tar upp slitnigarna som sker när man tar sin största hobby som vi har gjort med fotograferandet och gör det till sitt jobb. Man kan tro att det är guld och gröna skogar men det är många nya tankar som dyker upp då. Jag känner att jag själv behöver hitta en ny hobby som jag kan göra helt kravlöst långt från foto som Amanda har gjort när hon hittat tillbaka till fotbollen. 

amanda-nilsson-fotograf.jpg

Du hittar mig även här: 

Hostel Clandestino - Bo högt bland trädtopparna på Nicaraguas bästa hostel
Hostel Clandestino nicaraguas bästa hostel på playa maderas

Vi slänger upp våra ryggsäckar över axlarna och riktar blicken upp mot backen som ska ta oss till Hostel Clandestino som jag hade snubblat över när jag googlat runt på boenden i Playa Maderas. Vi hade ingen bokning när vi kämpade oss upp för backen och snabbt samlades det en svettpöl på ryggen mellan linnet och väskan. Ovanför oss hör vi hur det prasslar till och grenar gungar upp och ner. Det vrålar mellan grenverket och vi lutar våra huvuden bakåt och spänner blicken för att se vad det är. Där på en gren sitter en stor svart apa som formar sina mun till ett O och vrålar rakt ut. David blir överlycklig eftersom det är hans första gång han ser vilda apor. 

När vi äntligen kommer fram rinner svetten på ett helt orimligt sätt, luftfuktigheten är som inget annat jag upplevt tidigare. Så fort man rör sig en millimeter så börjar svetten rinna, tänk er då att krångla sig upp för en backe med en stor ryggsäck på ryggen. Men det skulle visa sig att det verkligen var värt det. Det första vi blir erbjudna när vi kommit upp är en iskall öl och vi sjunker tungt ner på trädbänken vid receptionen och lika snabbt bildas kondens på glasflaskan vars droppar sakta börjar rinna ner över min hand. Jag skulle komma och älska att bo där långt uppe bland trädkronorna.

Hostel Clandestino Nicaraguas bästa hostel vid Playa Maderas

Vi hade tur då dom hade en stuga ledig. Men ett tips är verkligen att alltid boka i förväg för trots att det var lågsäsong så är det nästan jämt fullbokat vilket är väldigt ovanligt för Nicaragua. Det säger en hel del om hur bra stället är tycker jag. 

Juan som är en av grundarna till det fantastiska hostelet berättade för oss att han tillsammans med ett tysk par börjat att bygga på platsen för bara fem år sedan. Dom första åren var han själv där uppe och byggde, helt utan el och vatten. Det måste vara en sådan skön och häftig känsla att blicka ut över något man byggt upp från grunden. Allt som vi tar för givet som rinnande vatten eller tända en lampa blir en lyx. Det sätter saker i perspektiv. 

Hostel Clandestino Nicaraguas bästa hostel vid Playa Maderas

Det finns väldigt olika boenden på Hostel Clandestino beroende vad du är på för budget. Du kan sova i en folkabuss eller i flerbäddsdorm eller lyxa till det och bo i den blå stugan La Cabanita som vi gjorde. Där får du en balkong med hängmattor på sig, dusch, toalett och ett litet vardagsrum. Du sover uppe på innertaket i stugan med bara ett myggnät mellan dig och jungeln. Varje morgon vaknade vi klockan 5 på morgonen av vrålaporna som skrek om att nu är dags att stiga upp. Minnet av att ligga där i mörkret och höra apornas mullrande vrål är något jag alltid kommer bära med mig. 

Hostel Clandestino Nicaraguas bästa hostel vid Playa Maderas

Här står min kamera på sängen så ni förstår utsikten vi hade när vi vaknade. 

Sova i träkoja treehouse på Hostel Clandestino, Nicaraguas bästa hostel vid Playa Maderas
Hostel Clandestino Nicaraguas bästa hostel vid Playa Maderas

Det finns även gemensama ytor som ett stort trädeck med hängamattor som man kan meditera och göra yoga på och ett utomhuskök med kylskåp och spis. Mat får du antingen köpa med dig från San Juan del Sur eller vänta på en matbuss som kommer Playa Maderas en gång i veckan. Om du inte vill laga mat själv har jag skrivit mina tips på ställen att äta i min lilla guide om Playa Maderas

Hostel Clandestino Nicaraguas bästa hostel vid Playa Maderas
Hostel Clandestino Nicaraguas bästa hostel vid Playa Maderas

Det finns även andra boenden där uppe på berget men det är för dig som kanske gillar att resa dyrt och all inclusive vilket inte är min grej. Men jag måste säga att deras stugor gör sig väldigt bra framför kameran. 

Playa maderas nicaragua

INFO: 

Du kan inte boka via något online bokningssystem utan det är bäst att maila till clandestinomaderas@gmail.com eller via deras Facebook sida

En natt i dorm kostar 15dollar och då ingår kaffe, wifi och obegränsade mängder av filtrerat vatten. Tro mig det kommer du uppskatta i den värmen. 

En natt i La Cabanita kostar runt 50-60dollar. 

http://www.hostel-clandestino.com

 

Du hittar mig även här:

Allt börjar ordna upp sig

Nu börjar äntligen jag, David och våra cirka 60 växter komma på plats i den nya lägenheten. Det är såklart fortfarande lite kaos men det börjar se ut som ett riktigt hem. Jag har dock fortfarande inte vant mig vid att bo så centralt på Söder. Efter ha ägnat cirka 4,5 års tid på tunnelbana och sedan buss för att ta mig ut till Lidingö känns det så konstigt att kunna promenera för att möta upp vänner eller gå på möten. Något som jag snabbt börjat gilla! 

bohemisk inredning södermalm stockholm
inreda med växter södermalm stockholm
Girona - en dagsutflykt från Barcelona till Game of Thrones inspelningsplatser

Jag tänkte sätta ihop en liten serie på fyra inlägg där jag tipsar om olika dagsutflykter du kan göra från Barcelona och först ut är Girona. 

Girona guide för inspelningsplatser till Game of Thrones

   För sex år sedan bodde jag i Barcelona och hade precis upptäckt det här med att fotografera bara något år innan flytten dit. Vart jag än gick hade jag med mig kameran och dokumenterade i princip allt jag såg. Jag vet inte hur många fotopromenader jag vara ute och gick på. Barcelona var ju en dröm att utforska mitt fotograferande i. Men jag nöjde mig inte bara med den staden. Jag började göra research på olika platser runt omkring Barcelona som jag kunde åka på utflykt till. Det här var långt innan jag startade den här resebloggen utan hade en blogg som var mer i dagboksform och jag ryser lite av obehag när jag tänker på kvaliten på bilder jag la upp där. Men alla måste vi börja någonstans och i bildarkivet hittar jag även bilder som jag tycker håller även idag. Eller vad tycker ni? Jag var inte helt hopplös och är glad att jag ägnade så många timmar på min passion. För det var ju här någonstans allt började. 

 

Game of Thrones inspelningsplatser

Girona ligger bara 40 minuter bort med snabbtåg från Barcelona så du kan lätt göra en liten dagsutflykt om du vill se något annat än Barcelona. När jag satt och läste om Girona så inser jag att jag varit på många av inspelningsplatserna för Game of Thrones långt innan dom spelades in.  Det är en hisnande insikt att inse att så många platser som man ser i serien faktiskt är riktiga platser.

Många scener från den säsong 6 som ska utspela sig i staden Braavos är från Gironas gamla stadsdelar  som är en av Europas bäst bevarade medeltida miljöer. Ni kanske kommer ihåg den här scenen? Den spelades in på trappan till Gironas pampiga katedral. 

Katedral i Girona som är inspelningsplats för Game of Thrones, en enkel dagsutflykt från Barcelona. 

Men om man är uppmärksam så dyker även katedralen upp i scener som ska utspela sig i King’s Landing. En speciellt minnesvärd scen är ju när Great Sept of Baelor sprängs. 

Katedral i Girona som är inspelningsplats för Game of Thrones, en enkel dagsutflykt från Barcelona. 

Eller ni kanske kommer ihåg Arya Starks scen när hon sitter blind i en gränd och blir attackerad? Den här scenen är inspelad på Carrer del Bisbe Josep Cartañà som är en gränd som slingrar sig bakom katedralen. 

Du hittar mig även här: 

Mitt liv just nu

Ibland blir inte saker som man hade tänkt sig. Efter hela våren och sommaren som helt har präglats av att rensa, tömma och flytta min mammas dödsbo så hade jag och David hoppats på en lugn höst där vi kunde rota oss lite. En höst att få bygga upp någon slags grundtrygghet. Men så när jag var i Warszawa i september fick jag ett samtal att vi inte kunde få bo kvar i den lägenhet vi hyr i andra hand här i Stockholm för den ska säljas. För er som på något sätt varit en del av den fruktansvärda boendesituationen som är i Stockholm vet nog den stress som sker då. Mattan rycktes undan under våra fötter och vi famlade runt förvirrade. 

Men så nu i helgen skrev vi kontrakt på en lägenhet mitt på Södermalm som vi ska få bo i ca 2,5 år för han som vi hyr av ska studera på annan ort. Ibland blir inte saker som man tänkt sig. Ibland blir det till och med bättre. Så den största delen av min tid går åt just nu att packa ihop allt jag äger. Men jag känner riktigt hoppfull att allt börjar nu gå åt rätt håll, som att vinden börjar vända och motvinden som jag gått nerhukad i har svept runt och blivit en medvind istället. Saker kan ju faktiskt inte bli värre nu, för hur kan den det när man har haft det värsta och mest krävande året i mitt liv. Nu går mitt liv in en ny och lättare fas känner jag. 

flytta till lägenhet på södermalm i stockholm

Här får ni en liten inblick i vårat nya vardagsrum som just nu är kaos för vi har bara packat in allt fram tills nästa helg då vi ska flytta in på riktigt. Såklart ska jag dela med mig av bättre bilder framöver när vi har kommit mer på plats. 

lägenhet på södermalm i stockholm
En film som ger mig hemlängtan

Varje gång jag reste hem till mina föräldrar för att hälsa på dom slog det mig lite mer för varje gång hur vacker min hemstad är. Nu är jag uppvuxen i Matfors som är ett samhälle strax utanför staden och går så fint under titeln förortstrafik om man tog bussen från Sundsvall. Men det är den närmsta stora staden och där jag gick i gymnasiet.

 Staden är fylld med pampiga byggnader som har tinnar och torn vart ögat än ser i den centrala delen som går under namnet Stenstan. Den här filmen får det att knyta sig lite i magen av  hemlängtan. Det är lätt att glömma bort hur vackert något är när man ser der varje dag. 

En guide till Playa Maderas i Nicaragua
surf playa maderas nicaragua 

Tänkte att jag skulle fortsätta visa er bilder från Nicaraguaresan!

Långt ner på Nicaraguas västkust ligger en liten strand som heter Playa Maderas som är platsen att åka till om du gillar att surfa. Vi hade blivit tipsade om att åka till San Juan del Sur som är den närmsta staden till Playa Maderas för just surfen. Men ju mer vi läste på om staden så insåg vi att det var partystället nummer ett i Nicaragua för backpackers. Vi var sugna på raka motsatsen, lugn och ro. Så varför inte bo direkt vid stranden tänkte vi. Det var det bästa beslutet på resan eftersom det blev min absoluta favoritplats i landet. 

Ta sig från San juan del Sur i Nicaragua till Playa Maderas

För att åka till Playa Maderas köpte vi biljetter på Casa Oro i San Juan del Sur och satte oss på ett lastbilsflak och skumpade fram på en grusväg som verkligen hade sett sina bättre dagar. 

Stranden Playa Maderas i Nicaragua 

Hit åker du om du vill koppla bort dig från omvärlden för det finns inga butiker, mataffärer och bara ett begränsat antal restauranger att äta på. Dom stänger inte långt efter solen har gått ner, redan vid åtta på kvällen är det helt dött. Ett tips är att ta med sig en ficklampa eller använda den som finns i telefonen om du ska vandra hem i mörkret. När solen har gått ner blir det kolsvart och du kommer vara tvungen att famla dig fram i mörkret utan den. 

 Jag gick verkligen ner i varv av att faktiskt följa solens rytm. Gå och lägga mig när solen går ner och vakna när den stiger. Jag hade inga problem med att stiga upp redan klockan 5 på morgonen fast jag hade kanske inget val eftersom aporna i träden utanför vrålade att nu var det dags att stiga upp. Det gör även att du inte kommer ha några problem med att hinna med morgonsurfen redan vid 6. 

Hostel los tres hermanos på Playa Maderas i Nicaragua
Playa Maderas strand i Nicaragua
playa maderas nicaragua

Surfa

Om du vill surfa så är mitt första tips att inte hyra bräda på Los Tres Hermanos (som är restaurangen/hostel vid stranden) utan istället i en liten surfshop som ligger några hundra meter bort på huvudvägen. Du passerar den på vänster sida när du kommer med lastbilen som tar dig till stranden. Dom tar 35 dollar för lektion+bräda och om du bara behöver bräda är det 10 dollar per dag.

Surf Playa Maderas i Nicargua
Surf på Playa Maderas i Nicaragua
Surfa på Playa Maderas i Nicaragua
playa-maderas-beach-nicaragua27.jpg

Solnedgångarna var helt fantastiska. Tänk att man bara sitter och tittar på solnedgångar när man reser och inte alls på samma sätt när man är hemma. Kanske en vana att ta med sig hem?

Surfa på stranden Playa Maderas i Nicaragua

Vart du ska äta och sova på Playa Maderas

Om du ska äta på stranden så bör du välja restaurangen som ligger i mitten, kommer tyvärr inte ihåg namnet på den eller om den ens hade ett namn. Det är inte svårt att hitta för det finns bara tre stycken. Sen finns det även en restaurang Dream shack som ligger uppe på själv huvudgatan bredvid surfshopen jag berättade om tidigare. Om du är sugen på tacos så hittar du den bästa där. 

restaurang guide vid stranden playa maderas i Nicaragua
Äta taco på Restaurang vid playa maderas strand i solnedgång i Nicaragua

Nu ska jag vara helt ärlig angående Los Tres Hermanos. Jag brukar inte skriva om saker jag tycker är dåliga för att jag vill bara ge plats åt sånt som jag kan rekommendera. Men i det här fallet gör jag ett undantag så ni inte åker på en nitlott. Flera stycken som vi träffade under vår resa pratade varmt om Playa Maderas men ångrade att dom bodde på Los Tres Hermanos. Undvik den här restaurangen/hostelet helt och hållet anser jag. Vissa kvällar kände man sig nästan som om man var i vägen som gäst i restaurangen och personalen var obehagliga. 

Vi däremot lyckades få tag på sovplats på Playa Maderas bästa hostel som heter Clandestino som förgyllde hela vår resa. Men eftersom dom är så bra så är dom till och med fullbokade under lågsäsong vilket är väldigt unikt. Så boka innan ni åker. Nästa inlägg om Nicaragua kommer jag enbart fokusera på Clandestino som verkligen är ett måste om ni ska hit. 

Hostel Los Tres Hermanos 

Hostel Los Tres Hermanos 

Jag blev väldigt förvirrad när jag skulle beställa en fruktshake med passionsfrukt och tänkte på dom små skrynkliga lilla bollarna vi har hemma och hon sträckte sig efter något som var lika stor som en mango. Jag trodde först hon tagit fel men när jag smakade den så smakade den passionsfrukt. Ser den frukten ut annorlunda på olika platser i världen? 

Äta Hostel los tres hermanos på Playa Maderas i Nicaragua
 

Ni hittar mig även här:

Länktips [ett]
diskokula på bar Pop house Abba museum i Stockholm

Igår var jag och minglade med mina vänner och kollegor inom resebloggvärlden under en diskokula. Det är alltid lika kul att få prata med likasinnade och som har en stor passion för just resor. Travel Massive tillsammans med turistbyårer i spanska regionen Costa Brava anordnande eventet och jag kan intyga att det är en vacker del av Spanien eftersom jag bland annat gjorde dagsutlykter dit när jag bodde i Barcelona för vad som känns som hundra år sedan. Kanske ska lägga upp bilder från Girona som jag aldrig visat för er innan. Vad sägs om det?

Appropå foto ni har väl inte missat att Lola bakom bloggen Geotraveler's Niche har vunnit  2018 Travel Photographer of the Year av det prestigefulla Society of American Travel Writers. Hur stort är inte det. Jag blir både så stolt och glad att det går så bra för så många runtomkring mig just nu!

pop house bar på Abba museum
  • Bloggen Messy Nessy Chic drivs är en engelsk tjej som heter Vanessa. Jag har följt den här bloggen i så många år och hon är expert att hitta alla dom där konstiga och udda platserna som inte står i guideböckerna. Absolut bäst är hon på Paris då det är där hon bor men hemsidan är en skatt om man vill komma bort från allt det vanliga man "ska" se när man reser. Hon har även släppt en bok Don't be a tourist där hon samlat många av hennes fantastiska och hemliga ställen i Paris. Den är jag väldigt nyfiken på! 
  • När vi ändå är inne på utländska bloggar så måste jag rekommendera Local Wanderer som skrivs av  Elaine och Taylor. Dom har ett jättefint bildspråk och varje ställe dom åker till vill jag besöka! Fantastiskt bra om ni har planer att åka till USA och Kanada. 
local-wanderer-blog.jpg

Du hittar mig även här: 

Ny layout på bloggen

Ungefär en gång per år får jag rycket och vill uppdatera hemsidans layout då jag får den där känslan att layouten inte passar den vision som jag har i mitt huvud. Det är nog vad man helt enkelt kallar utveckling. Jag befinner mig i en fas i livet då jag utvärderar väldigt mycket och ställer mig frågor om vad jag verkligen vill med mitt företag och mitt skapande. Det är en förvirrande period med mycket förändring som ligger i startgroparna. Jag känner att jag tidigare har fastnat lite i vad som förväntas av mig och tappat lite av mig själv på vägen. Att jag tappat lusten att skapa genom det. Jag håller sakta men säkert hitta tillbaka till den och känner att den nya hemsidan är ett steg åt rätt riktning. Det kommer inte ske några enorma skillnader här på bloggen över en natt förrutom den här nya designen men det kommer komma saker krypande med tiden. Vissa saker vet jag att jag kommer göra annorlunda andra saker tror jag kommer upptäcka på vägen dit. Men en sak är säkert att innehållet här alltid kommer vara om resor och fotografi. 

blogg-sida.jpg

Den absolut största förändringen är att jag har gjort om att bloggen till ett standardformat om hur en blogg brukar se ut. Ni vet när man kan srolla i oändlighet. Innan hade jag en bild och man såg en sammanfattning av alla inlägg när man kom in på sidan. Jag gillade upplägget att man kan klicka sig in på det man tyckte låter intressant men samtidigt så störde jag mig själv på andra bloggar jag läste där jag var tvungen att gå fram och tillbaka till huvudsidan om jag ville läsa fler inlägg än ett. Det är ett test för att se om det göra sidan mer användarvänlig.

Vad tycker ni, gillar ni det gamla eller det nya formatet på bloggen mer? Skriv gärna en kommentar så jag kan anpassa sidan så det blir så bra som möjligt för er!

 

Ni hittar mig även här: 

Vulcano boarding i Nicaragua - Det läskigaste jag gjort i mitt liv

Jag har gjort många saker under mina resor för att utmana mig själv som till expempel att hoppa fallskärm, bungyjump och absaila ner mig med rep i grottor. Men det här var lätt det läskigaste jag gjort i mitt liv. 

Vart kan man göra vulvano boarding?

Leon är Nicaraguas näst största stad fylld med färgglada hus i kolonialstil. Men dom flesta åker dit för äventyr i alla fall om du reser som backpacker. En kort bilresa utanför staden hittar man Cerra Negro som är Centralamerikas nyaste vulkan då den kom till så sent som 1850. Men trots sin unga ålder så är den en av dom mest aktiva vulkaner i Nicaragua med sitt senaste utbrott 1999. 

Som ni vet har jag tidigare varit och vandrat runt på White island som är en aktiv vulkanö i Nya Zealand och där var vi tvungna att bära gasmask och hålla koll vart vi satte fötterna eftersom marken kokade. Cerro Negro var mer som en mountain of asch som vår guide förklade det. Vilket jag måste hålla med om att den såg ut som. Men skrapade man lite med foten och fick bort det översta lagret av grus för att sen sätta handen mot vulkanen så var den kokhet. 

Saker att tänka innan du åker

  • Priset för en halvdagsutflykt ligger på 30 dollar inklusive transport, utrustning, litet snacks och öl när du åkt ner och en drink väl tillbaka på hostelet. 
  • Är du rädd för höga höjder så är det här inget för dig. Jag lider av en fruktasvärd höjdrädsla men är ochså helt knäpp i huvudet och måste utmana det jag är rädd för. Jag skakade som ett asplöv när jag kom ner för jag hade så mycket adrenalin i kroppen men var väldigt stolt att jag inte bangade ur när jag stod där på toppen.
  • Har du du med dig en liten scarf när du reser så packa med den på utflykten för den kan du knyta över din mun. Har du ingen så rekommenderar jag dig att köpa en av guiden. För du vill inte åka nedför vulkanen och få i dig all den svarta askan/gruset i halsen eller i ansiktet som sprätter upp från dina fötter som du har i marken för att styra hastigheten. 
  • Vi valde att göra vår vulcano boarding med Big foot hostel vars grundare faktiskt var den som kom på den här sjuka aktiviteten. Men ett tips från mig är att inte bo på hostelet om du inte är intresserad av att festa. Det här är Leons partyhostel nummer 1. Vi hade missat den informationen och efter en natt bytta vi till ett mycket lugnare boende. 
  • Försök att inte åka långsammast i din grupp för du kommer få göra en ice bucket challenge. En person står längst ner med en hastightesmätare och skriver ner hur snabbt du åkte så det går inte att komma runt det. 

Du hittar mig även här: 

Mitt hemmakontor med påvens pungkulor på bordet

Jag berättade att jag ofta sitter på kaféer och jobbar för att komma hemifrån så att jag inte blir tokig. Att sitta flera timmar i sin ensamhet utan att yttra ett ord till en annan människa gör att jag ibland känner mig isolerad. Men sen har jag dagar då jag inte vill lämna lägenheten. Jag har den lyxen att välja att inte gå ut om det till exempel regnar och blåser kallt som det börjar göra nu. 

Jag har ett skrivbord i vardagsrummet som jag ärvt av min mamma som hon fick när hon flyttade hemifrån på 60-talet. Den är superfin och praktisk men det är något med det rummet som inte får mig att kunna koncentrera mig. Så istället har jag ockuperat matbordet. Jag känner mig mycket mer lugn och fokuserad där, kanske är det för att jag är helt omgiven av växter när jag sitter i köket. Det är som ett litet orangeri. I vår lilla matsalsdel av köket är det 23 olika plantor. Sen har vi gröna blad på gardinerna och en gammal skolplansch med växter. Vissa blir besatta av katter och blir crazy cat lady men vårat hem ser snarare ut som crazy plant lady flyttat in. 

kontor hemma inreda med växter fotograf stockholm

Men om vi ska prata om elefanten i rummet. Hur kan jag ha påvens pungkulor på bordet? Lugn, jag har inte gjort något olagligt. David fyllde år förra veckan och till honom kan man inte bara köpa en random blombukett på Ica. Han gillar växter som är lite knepiga, som en stor knöl som sticker upp från jorden med en gren som hänger ut eller konstiga kaktusar och växter jag inte visste fanns. Ju mer obskyr desto bättre. Jag hittade den konstiga grenen i ett hörn av Gullvivans blomsterhandel som för övrigt är Stockholms bästa blomsterbutik. Om du inte varit där så har du missat något! När hon i kassan säger att jag valt ut något som kallas påvens pungkulor bland florister så kände jag att jag träffat helt rätt. Den är både ful och fin på samma gång. 

Växter fotograf stockholm 

Eftersom jag fyller år två dagar efter David så fick jag en jättefin blombukett som han plockat ihop med en norrländsk känsla. Han har förstått att om han ska köpa blommor så får han inte välja rosor för jag tycker det är den mest överskattade blomman av dom alla. Den är bara fin om den sitter på en rosbuske. Finns det någon annan av er som inte gillar rosor eller är det bara jag? 

inredning med växter på kontor fotograf stockholm

Du hittar mig även här: 

5 saker att göra i Gdansk kvällstid

Drick en drink på Hilton hotells rooftop bar

Det är perfekt att börja kvällen på Hilton hotels takterass där du kan fånga solnedgången över takåsarna och en fantastisk vy över floden om flyter genom staden. Det är lite dyrare än andra ställen i staden men fortfarande billigare än här hemma. Du kan se fler bilder 

rooftop bar Hilton hotel i gdansk saker att göra i gdansk
rooftop bar Hilton hotel i gdansk saker att göra i gdansk bästa utsikten
 

Mariackagatan

Den här gulliga lilla gatan ligger bredvid St Marys kyrkan är fylld med söta små cafeér och barer som du kan testa. 

mariagatan i gdansk saker att göra i gdansk kväll bar restaurang
 

Hitta Gdansk vackraste utsikt kvällstid

Många fotografer delar gärna inte med sig av sina hemligheter vart dom har tagit sina bilder i rädsla för att andra ska kopiera dom. Men så tänker inte jag. Vi har alla en unik blick hur vi ser på världen och vi skapar så olika oavsett att det spelar ingen roll. Så för att ta den här bilden så ska du gå ut från Hilton hotels huvudentré och svänga vänster och följa vattnet längs med kajen. Håll hela tiden blicken mot höger så kommer du till slut hitta en vinkel som passar dig. M>en håll koll vart du går så du inte ramlar ner i vattnet :)

gdansk i polen nattetid med skepp och pariserhjul - saker att göra och se i gdansk och bästa utsikten
saker att göra i gdansk och restauranger 

Ät god mat

Såklart ska fokus ligga på att äta god mat om man är på en weekend. För mig spelar lunch inte så stor roll men middagen sätter tonen för kvällen tycker jag. Här är från bland annat Piwna 47, mer om mina restaurangtips kan ni läsa imin restaurang guide till Gdansk.

Restaurang Piwna i Gdasnk polen guide saker att gör i gdansk
restaurang piwna gnask i polen saker att göra i gdansk

Drick öl på piratskepp

Vi hade sett vad vi tyckte såg ut som ett piratskepp som hade åkt fram och tillbaka på floden vilket visade sig efter lite efterforskning att det var en utflyktsbåt. Men mellan juni till augusti lägger den till vid kajen och fungerar även som en krog. Det väckte såklart vår nyfikenhet.  Så när vi promenerade hem en av kvällarna längs med kajen satt folk och drack öl där. Det såg alldeles för mysigt för att inte få ett infall och hoppa ombord.. 

dricka öl på skepp i gdansk - saker att göra i gdansk kvällstid natt
dricka öl på piratskepp i gdansk- saker att göra i gdansk

Nu är det bara att ge sig ut på äventyr i den polska natten!

saker att göra i gdansk fest och restauranger kväll och natt

Du hittar mig även här: 

Krukor och Kaffe - Vegetarisk cafe i Stockholm

Jag letar ständigt efter bra caféer att jobba på här i Stockholm. Det finns några faktorer som måste prickas av för att jag ska komma tillbaka. Det är bland annat att det måste finnas lättillgängliga uttag, så irriterande när man måste störa andra gäster och dra en snubbelkabel genom rummet. Jag föredrar caféer som är lugna och inte stimmiga. Sen vill jag inte ha skyltar eller personal som försöker få bort en till lunchen för dom vill ha in nytt folk. Alla dom här kriterierna uppfyller Krukor och Kaffe som dessutom har en liten chihuahua som heter Charlie som bor där. Stort plus i kanten att man kan pausa och få lite hundmys mellan varven. 

Där har ni mig i hörnet med min nyinköpta basker som är perfekt att dra på sig när man har flottigt hår. Jag lockade över Amanda (som tog bilden på mig) från sin studio till caféet för att prata om allt som rör frilanslivet. Alla som är frilansare vet ju om dom berg och dalbanonrnan man kan åka på. Ena dagen är allt fantastisk och en annan så är man nere på botten. 

Men åter till caféet som är helt vegetarisk vilket jag tycker är fantastiskt. Underbart att man kan äta allt på menyn! Om du får feeling kan du även köpa med dig en kaffe och en kaktus för 99kr eller någon annan av dom många växterna där inne. 

krukorochkaffe7.jpg
krukorochkaffe8.jpg

INFO: 

Adress: Valhallavägen 53  /  www.krukorochkaffe.se

Ni hittar mig även här: 

Museum för neonskyltar i Warszawa

Museum kan vara det tråkigaste som finns men sen finns det museum som får mig att önska att det fanns mer att se när jag står vid utgången. Så var det när jag besökte Warszawas neonskylts museum

Annorlunda saker att göra i Warszawa Neon museum

Jag har länge drömt om att få besöka neonskylts museet som ligger i Las Vegas  och någon gång ska jag ta mig dit. Men nu har mitt begär stillats lite när jag har fått se Warszawas motsvarighet. I en gammal fabriksbyggnad som idag går under det hippa namnet Soho factory hittar du Europas största samling neonskyltar från kalla kriget.

Annorlunda saker att göra i Warszawa Neon museum

Det är verkligen något speciellt med neonljus, älskar när skenet skapar reflektioner i vattenpölar på blöta gator. 

Annorlunda saker att göra i Warszawa Neon museum
Annorlunda saker att göra i Warszawa Neon museum
Annorlunda saker att göra i Warszawa Neon museum

INFO: 

http://www.neonmuzeum.org

Inträde: ca 23kr

 

BONUS TIPS: 

warszawa34.jpg

Vill ni se nya neonskyltar ute i verkligheten kan du ta en spårvagn och hoppa av vid stoppet Wybrzeże Helskie och gå till bron Gdański. När jag var där i september hade dom stängd tåglinjen för renovation så vi kunde gå på rälsen. Vår guide förklarade att det var säkert och då får man helt enkelt lita på honom men dubbelkolla hur det ligger till när ni är där. Jag vill att ni ska komma hem välbehållna! Ja och om du undrar vad texten på neonskyltarna betyder så är det ungefär Trevligt att träffas

warszawa31.jpg
warszawa32.jpg

Den här resan gjordes under kampanjen #LifestylePolen #WarsawAdventures tillsammans med NordicTB, Warsaw Tourism och Polish Tourist Organisation. 

Du kan även hitta mig här: 

VLOGG: Lazienkiparken i Warszawa