Le Comptoir Général - Paris bästa bar (enligt mig)

Jag går först förbi det. Jag vänder förvirrat om och tänker att det ska ju vara här, nummer 80. Men jag ser bara en lummig liten gång som leder in bakom husen. Men om man följer den gången så hittar man Paris finaste bar och restaurang. Det första som möter mig är en mörk och lång korridor med kristallkronor och vad som ser ut som en gammal reception från ett övergivet hotell.  

Det första rummet till vänster är enormt och det är så mycket att titta på. Lite som att gå in på ett museum där varje sak har sin historia. Folk sitter och jobbar på sina datorer och tittar upp när jag kommer in och undersöker varenda liten vrå. Det är växter precis överallt, i taket, på golvet och i skåp.  Dörrarna står öppna till den lummiga innergården och man märker knappt någon skillnad på att vara inomhus eller utomhus. 

Le Comptoir Général är inte bara en bar och restaurang. Det är en även frisörsalong, konstgalleri, butik och museum. Ja och massa mer där till som jag kanske missat, för det går knappt att ta in allt under ett litet besök. Det här är definitivt min nya favoritplats i Paris!

Det går under namnet The Little Museum of Francafrique och saker härstammar främst från Afrika och Karibien. 

Blev helt kär i golvet!

I nästa rum möts jag av fören av en båt, omaka möbler och solen som sipprar fram genom fönstren. 

Det som gjorde mig väldigt glad var att det var en sån mix av människor. Pensionärer, familjer och såklart hipsters. Några verkar fira en födelsedag och andra sitter framåtlutade i sina fotöljer och pratar intensivt. 

Efter ha jobbat runt om i ett stekhett Paris så sjönk jag ner i en av dom mjuka fåtöljerna med en drink i handen. Om en timme skulle jag åka till flygplatsen tillbaka till Stockholm men först vila lite i denna stadsoas.  

Info: 

80 Quai de Jemmapes

10 arrondissement

http://www.lecomptoirgeneral.com/en/

 

En morgon i Marais

Jag vaknade av dom välbekanta ljuden av Paris. Dom där ljuden som hörs när dom städar gatorna på morgonen som jag har hört så många gånger tidigare. Jag satte ner mina fötter på mattan och tassade fram till fönstret, rös till när den kalla morgonluften sipprade in genom det öppna fönstret.  Med den ena handen håller jag krampaktigt handen på fönsterkarmen och den andra kameran när jag lutar mig ut från fönstret och såg hur morgonljuset sakta lyste upp takåsarna. 

Jag tar höger från hotellet (Hotel Saint Louis Saintongage) entre och ger mig på jakt efter en plats att dricka mitt morgonkaffe och snubblar över Cafe Charlot

Morgonljuset studsade mellan husen. 

Under flera år har jag fotat hundar och dess ägare runt om i världen, ett gatuprojekt som aldrig verkar ta slut. Men det här vackra ljuset var det svårt att inte låta bli. 

Såg hur folk hängde sin tvätt från sina balkonger. Varför gör vi inte det mer här i Sverige? 

Varför jag var i Paris i mindre än 24 timmar var för jobb åt Contributor Magazine. Dom hade kommit ut med sitt elfte nummer med Maxida Märek på omslaget och behövde någon som kunde flyga ner för att leverera tidningar till olika butiker och personer i Paris. Kan intyga om att Maxida är lika cool i verkligheten som i svt serien Sapmi sisters. Jag var nämligen projektledare på en tredagars fest som gjordes i samarbete med Absolut Vodka och Contributor Magazine under Stockholm Art Week där hon uppträdde en av kvällarna. Men mer om det i ett kommande blogginlägg!

Stannade i den riktigt inspirerande butiken 0fr som var ett virrvarr av böcker och tidningar inom konst och foto, ville ta med mig halva butiken hem. Såklart hamnade Contributor direkt i skyltfönstret!

Inne bland grovsoporna på en innegård hittade jag denna ofantligt fula spegel som nån skulle slängam förstår varför. Men som jag ändå inte kunde låta bli att ta en selfie i.

Gick förbi en bar med en väldigt morgontrött katt som satt och nickade till. 

Ljuset.Ljuset.Ljuset!

Sen tog jag tunnelbanan från Arts et Metiers till andra delar av staden. Så fin tunnnelbanestation, lite som att gå in ett filmset från en av Wes Andersons filmer. 

 

Le Charlot - En frukost i Paris

Jag vaknar upp redan vid sju på morgonen och känner inte alls för att ligga och dra mig. Jag är ju bara i Paris under 24 timmar och det känns bortkastat att ligga kvar i en hotellsäng. Jag strosar planlöst längs med gatorna i Marais på jakt efter ett ställe att dricka min morgonkaffe. Le charlot uteservering får mig att stanna till. Det första jag möter när jag går in är en man som sitter och skriver frenetisk på sin dator med ögonbrynen i djupa veck och servitörer med sina vita förkläden som sveper fram och tillbaka genom lokalen när dom förbereder inför dagen. Vid baren sitter en man och läser en dagstidning med en kaffe bredvid sig och småpratar med tjejen bakom bardisken. 

Jag slår mig ner på uteserveringen och drar koftan lite tätare runt mig. Det är lite ruggigt men jag känner att det blir lite varmare för varje minut solen går upp. 

Ett par stannar precis framför mig. Han omfamnar henne och dom tittar på något som jag inte ser från där jag sitter. Dom fnissar och väldigt kära ut. Dom vänder sig om och jag hinner precis plocka ner kameran och dom sätter dig bredvid mig. Smulorna från min pain au chocolat ramlar ner på min tröja och jag borstar bort dom. Jag tittar på morgonpigga hundägare som går förbi och två hundar som snurrar in sig i varandras koppel. Ägarna byter några ord med varandra och traskar vidare åt varsitt håll. Där sitter jag och tittar på hur Paris vaknar till liv. 

Travellink blog event

I fredags styrde Travellink upp ett bloggevent på Sheraton hotell för bland annat oss resebloggare och folk inom resebranschen. Det bjöds på vin och champangneprovning, libanesisk buffe samt presentation och mingel med folk från Spanien, Portugal och Jordaniens turistbyråer. Fick ett ofantligt sug att upptäcka Jordanien efter det här kvällen kan jag lova. 

Men framför allt fick man hänga med andra resebloggare vilket alltid är lika inspirerande! 

Linda Hörnfeldt från Better bloggers var konferencier och hade även en peppig liten föreläsning om just bloggande. 

Travellink delade ut priser i olika kategorier med fantastiska priser. Här är vinnarna under kvällen: