Bada i den gömda poolen Seljavallalaug på Island

Bada i den gömda poolen Seljavallalaug på Island
Seljavallalaug är ett tips på saker att se när du mellanlandar på island och reser på ön södra sida på en dagsutflykt från Reykjavik.
 

Hårda aggresiva regndroppar träffar bilen när jag kör på den sliriga grusvägen. Jag har kvällen innan sagt hejdå till Katarina och ska upptäcka den södra sidan av Island själv. Det är ovant att sitta ensam i en bil efter ha kört genom Alaska och norra Island tillsammans med andra. Jag lägger i ettans växel och kör långsamt genom insjörarna som bildats på vägen.

Jag svär högt för mig själv när jag inser att jag är kissnödig. Regnet piskar där ute och jag vet att jag inte bara snabbt kan smita ut utan att bli dyblöt. Så jag raffsar åt mig mitt regnställ och ålar mig in i det. Väntar ut några andra turister på parkeringsplasten och smiter ut. Lika snabbt hoppar jag in i bilen igen när jag är klar och börjar med att stoppa in kameran i plastpåse. Jag har inte tagit mig så här långt för att bara ge upp på parkeringen. Den här varma källan har jag velat fotografera i flera månader sen den dök upp i mitt instagramflöde. När både jag och kameran är helt inplastade trotsar jag vädret igen och beger mig ut.

 
Seljavallalaug är ett tips på saker att se när du mellanlandar på island och reser på ön södra sida på en dagsutflykt från Reykjavik.
Seljavallalaug är ett tips på saker att se när du mellanlandar på island och reser på ön södra sida på en dagsutflykt från Reykjavik.
 

Jag går på stigen som ska ta mig till Seljavallalaug, en varm källa som många missar när dom skyndar mellan vattenfallen på Islands södra kust. Hit går inga busslaster och en dag med det här vädret behöver jag inte dela platsen med många andra. Det är juni och hela Island är täckt av vackra lupiner. Dom mjuka kullarna skiftar i olika nyanser av grönt och dimman har svept ner över topparna. Rakt framför mig är det små vattenfall som rinner nedför kullarna och skapar ett litet vattendrag. Stigen går på vänster sida av vattnet och jag går där helt själv. När jag kommer runt ett hörn stannar jag till, lite längre bort står ett barn helt blixtstilla. Inga andra syns till och jag blir på riktigt lite rädd. Måste sluta lyssna på alla läskiga poddar och filmer där barn beter sig konstigt. Det kan ju inte vara sunt att bli rädd för en unge i ett rött regnställ. Men kanske är det hela stämningen med Island och dimman som byggde upp det försöker jag rättfärdiga mig själv.

 
Seljavallalaug är ett tips på saker att se när du mellanlandar på island och reser på ön södra sida på en dagsutflykt från Reykjavik.
Seljavallalaug är ett tips på saker att se när du mellanlandar på island och reser på ön södra sida på en dagsutflykt från Reykjavik.
 

Stigen leder ner till vattendraget som har ett gäng söndertrampade plankor i mitten som man ska gå på, kanske är dom perfekt under dom torra dagarna. Men nu breder vattnet ut sig mycket mer och jag härmar personerna som jag kommit ikapp när dom går zickzack och ser dom hoppa mellan dom torrare områdena. Några av dom vandrar i vanliga sneakers som måste ha varit helt genomblöta vid det här laget. Själv går jag rakt igenom vattnet med min nya vandringsskor från Meindl (modell Kansas) som jag har en kärleksrelation till. Det här är verkligen livets sko, skönare och stabilare sko får man leta efter. Helt torra om tassarna är jag över på andra sidan.

 
Seljavallalaug är ett tips på saker att se när du mellanlandar på island och reser på ön södra sida på en dagsutflykt från Reykjavik.
Seljavallalaug är ett tips på saker att se när du mellanlandar på island och reser på ön södra sida på en dagsutflykt från Reykjavik.
 

Bada i den varma källan Seljavallalaug

Efter en cirka 20 minuter lång promenad är jag äntligen framme vid en av Islands äldsta pooler som byggdes redan 1923. Den är 25 meter lång har till och med ett litet omklädningsrum som du kan smita in i för att byta om. När den byggdes användes poolen för att lära barnen att simma vilket inte var en självklar grej på den tiden trots att så många jobbade inom fiskeindustrin. Förstå att så många som jobbade till havs inte visste hur man simmade. Att simma är något vi tar som en självklarhet idag att man lär sig som barn.

En man simmar själv runt i poolen och ser rätt nöjd ut. Jag stoppar ner handen i vattnet och förvånas över hur varmt det är, tydligen kommer värmen från en varm källa i närheten. Dimman trycker sig ner över bergen mer och mer. Linsen på min kamera är täckt med vattendroppar. Först ger jag ett ärligt försök att torka bort dom men ger snabbt upp jobbar med dom istället. Vattendropparna skapar små disiga runda cirklar på mina bilder som får hänga kvar.

Ni kanske kommer ihåg när vulkanen Eyjafjallajökull hade sitt utrbrott 2010 och flygen blev inställda på grund av det. Seljavallalaug ligger inte alls långt bort från utbrottet och täcktes av aska, när man ser bilder som dom här fattar man verkligen vilket jobb dom har gjort som grävde fram det igen.

 
Seljavallalaug är ett tips på saker att se när du mellanlandar på island och reser på ön södra sida på en dagsutflykt från Reykjavik.
Seljavallalaug är ett tips på saker att se när du mellanlandar på island och reser på ön södra sida på en dagsutflykt från Reykjavik.
Seljavallalaug är ett tips på saker att se när du mellanlandar på island och reser på ön södra sida på en dagsutflykt från Reykjavik.
Seljavallalaug är ett tips på saker att se när du mellanlandar på island och reser på ön södra sida på en dagsutflykt från Reykjavik.
 

Det finns en gammal tradition av att bygga torn av stenar som härstammar ändå tillbaka till vikingatiden på Island. Då användes dom som riktmärken från deras olika expeditioner runt om på ön och dessa är det ytterst viktigt att inga rör då dom är historiska landmärken idag. Idag har tyvärr turister börjat bygga liknande torn vilket islänningarna själva inte uppskattar. Ibland bygger dom på dom gamla (!) eller flyttar runt stenar och genom det skadar väldigt gammal mossa. Jag förstår inte riktigt varför man gör det, kanske är det någon jag var här grej eller tycker bara det är en gullig sak att göra. Men snälla flytta inte runt stenar eller ändra om i naturen, lämna den som den var när du kom dit.

 
Seljavallalaug är ett tips på saker att se när du mellanlandar på island och reser på ön södra sida på en dagsutflykt från Reykjavik.
Seljavallalaug är ett tips på saker att se när du mellanlandar på island och reser på ön södra sida på en dagsutflykt från Reykjavik.
 

Hitta till Seljavallalaug


Koordinater: 63.568474, -19.608277

Kör på ringvägen 1 från Rekjavik mot Vik i cirka 15 mil, sväng sedan vänster in på väg 242 mot Raufarfell. Du vet att du missat avfarten om du åker förbi avfarten till vattenfallet Skogafoss. På väg 242 kör du bara rakt fram och vägen kommer gå över till en grusväg. När vägen delar på sig håller du åt höger och följer skylten mot Seljavellir. När vägen tar slut parkerar du och promenerar den sista biten.

Det bästa är att det är helt gratis att bada i den här varma källan, bara att byta om och hoppa i.

 
 

Du hittar mig även här: