Tåget till västkusten

I helgen som var tog jag tåget till Göteborg tillsammans med Sofia, Katarina och Lena för en workation på Thorskogs slott. Ett slott taget ur en saga i ett krispigt vinterlandskap. Sofia träffade inte en prins vid slottet men en Måns som hon överöste med pussar. Mer om det i ett kommande inlägg!

Vi har blivit ett sammansvetsat team nu efter ha spenderat åtskilliga timmar ihop på resande fot. Vi vet hur Sofia gillar att ha sitt kaffe (starkt!), hur Lena behöver sitt egna rum att sova i och att Katarina alltid släpar med ett mindre bibliotek i sina väskor.

Vi möttes upp vid Pocketshop på Centralstationen i Stockholm och jag lockade in Lena i Patti Smiths värld. När hon frågade mig om boktips vid hyllan av pocketböcker pekade jag på Just kids och några sekunder senare stegade hon fram till kassan med boken i sin hand.

Väl på tåget blev det ett komisk ögonblick när alla plockade upp Patti från våra väskor en efter en. Har man väl börjat kliva in i hennes värld vill man dyka in i varje liten vrå.

sofia från resebloggen fantasiresor
katarina från resebloggen äntligen vilse
patti smiths böcker
patti smiths böcker

Du hittar mig här:

5 saker att tänka på när du hyr bil utomlands
 

Samarbete med Hyrbilguiden.se

saker att tänka på när du hyr bil utomlands

Jag älskar frihetskänslan när man sätter sig en bil, att allt är möjligt. Med åren har jag hyrt min beskärda del av bilar och här kommer ett gäng tips som jag har lärt mig på vägen. Att hyra bil utomlands kan vara hur smidigt som helst bara du gör din research innan och är väl förberedd.

kontrollera om uthyrningsfirman har restriktioner
på vilka vägar man får köra på

Det här var något jag lärde mig så sent som nu i somras. Vi ägnande väldigt lång tid att hitta en bil som skulle passa vår budget när vi skulle köra runt i Alaska. Efter mycket fram och tillbaka så hittade vi en bil som passade oss och vi bokade den och andades ut. Veckan innan avfärd insåg vi att ett samhälle som stod på vår lista att besöka var förbjudet att köra till med den bilen vi bokat. Tydligen så skulle det vara på grund av att det var en grusväg som orsakade väldigt mycket stenskott på grund av att den var i så dåligt skick. Ni kan ju tänka er vilken panik vi hade när det var så pass nära vår avfärd. Men efter ha finkammat det finstilta på flera firmor hittade vi en superbra uthyrningsfirma som lät sina kunder köra på den vägen och det blev till och med billigare än vår första bil. Var grusvägen så hemsk som dom beskrivit den? Såklart inte, det var en helt vanlig slät grusväg i väldigt bra skick.

Samma gäller om du till exempel ska hyra bil på Island. Om du bara ska köra på asfalterade vägar och inte göra några avstickare på mindre vägar är det inga problem. Men om du vill köra på dom vägar som börjar på F måste du ha en bil som är godkänd för det. Varför det som är viktigt att tänka på det här är att om du är inblandad i en olycka eller det blir fel på bilen på en väg som du inte får köra på så täcker inte försäkringen. Det vill du inte vara med om då det kan handla om väldigt mycket pengar.

 
 
saker att tänka på när du hyr bil utomlands
 

jämför priser noggrant innan

Ta inte det första du hittar när du letar en hyrbil, lägg ner tid när du gör din research. Jag har använt Hyrbilguiden när jag har sökt biluthyrning när jag planerat mina resor runt om i världen. Men hur vet man då vad man faktiskt behöver? Det första jag tycker du ska börja med är att tänka på vilken storlek på bilen du vill ha.

Är ni bara två och reser med liten packning då kanske ni inte behöver en SUV som tar en hel barnfamilj och som drar mer bensin. Men är ni till exempel 4 personer då är det värt att satsa på en större bil. Man tänker att det inte är några problem med en mindre bil tills man inser att 4 personers packning ska även in i bilen. När du gjort en sökning så kommer det upp en lista med olika alternativ, titta då efter den lilla symbolen med resväskan för att se hur mycket bagage bilen kan ta. Den kan se ut att vara stor på bilden men man sparat in på bagageutrymmet. Gör inte mitt misstag då jag hyrde en bil med för lite bagageutrymme, roadtrippen blir inte lika kul när man måste sitta obekvämt intryckt mellan massa saker. Plus att det är en säkerhetsrisk att ha stora lösa saker i bilen om man behöver panikbromsa.

En annan sak att tänka på är om du behöver fyrhjulsdrift? Snåla inte på det om ni vet att ni kommer köra på dåliga vägar eller kommer ha dåliga väderförhållanden. Ni vill inte bli strandade mitt ute i ingenstans bara för att ni skulle spara ett par hundralappar.

Håll även utkik att det står att du har obegränsat med mil att köra. Det finns ingenting tråkigare att känna sig begränsad när du är ute på ditt äventyr. Det kan även bli en onödig och tråkig extrakostnad om du missat den informationen och får betala för dessa sen.

 
saker att tänka på när du hyr bil utomlands
 

Hämta upp bilen vid flygplatsen eller inte

Jämför om priset blir annorlunda om du hämtar upp bilen vid en flygplats eller på hyrbilsfirman kontor närmare den stad du ska resa till. Många gånger ligger det en extra kostnad om du ska hämta upp den på en flygplats. För att komma runt den avgiften har väldigt många firmor gratis hämtning från flygplatsen till deras kontor.

 
 
 

Ladda ner offlinekartor

Om du hyr bil i Europa har du äntligen möjlighet att använda data på din mobil för samma pris som hemma. Men lita inte på att du har uppkoppling överallt. Plötsligt försvinner den och om du har använt kartan i din telefon så kan du lätt köra vilse. Inför varje resa laddar jag alltid ner det område jag ska köra i som offline kartor i Google maps. Extra bra är ju att man kan ladda sin telefon i bilen och du behöver inte vara orolig att batteriet ska dö. Det här är ett bra alternativ så du slipper att hyra en gps.

 
saker att tänka på när du hyr bil utomlands
 


Fotografera alltid bilen innan avfärd

Det här gäller inte bara för när du hyr bil utomlands utan även såklart här hemma i Sverige. Jag har aldrig haft några problem med att en hyrbil gått sönder eller att bilföretaget hittat något fel som jag inte hade orsakat. Men en dag kan man ha otur. Dom senaste gångerna jag har hyrt bil har företagen själva varit väldigt duktiga på att dokumentera både med foto och med film innan avfärd. Jag har till och med fått videos skickade till mig på mailen som dom spelat in när dom gick runt och berättade om befintliga skavanker.

Men jag tycker alltid att du ska göra likadant själv. Lämna inget till slumpen och glöm inte att fotografera rutorna med ifall det finns stenskott sen tidigare. Jag var supernoga med att dokumentera varenda skråma på bilen när jag hyrde på Island men när jag lämnade tillbaka bilen kollade dom bara att alla dörrar satt kvar eller att det inte var någon större plåtskada. Dom förklarade att det var oerhört vanligt att dörrar blåste av bilarna av den starka vinden på ön och små repor orkade dom inte bry sig om. Men det hör inte till vanligheten att uthyrningsfirmor är så liberala i sin syn av skador.

 

Du hittar mig även här:

Min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
 
En guide med tips till bra restauranger, barer och cafer i Tbilisi Georgien.

Tbilisi som är Georgiens huvudstad är en dröm att resa till om du är vegetarian. Du behöver inte alls leta upp någon restaurang som specifikt har bara vegetarisk mat utan väldigt mycket i deras matkultur är redan utan kött. Jag kan utan tvekan säga att jag älskar georgisk mat!

Innan jag åkte dit var deras mat helt okänd för mig, knappt att jag hört talas om en georgisk restaurang här hemma i Sverige. Utöver deras fantastiska mat har dom även en väldigt lång historia av att göra vin i tusentals år och att det hävdas att det var i dom här trakterna som det faktiskt uppfanns.

The Kitchen på rooms hotel

Den här byggnaden är helt otrolig! När man går in från gatan ser det inte ut att vara något extraordinärt. Men det här är en av dom första designhotellen som finns i Tbilisi och dom har slagit på stort. The kitchen som är Rooms hotels restaurang har både veganska och flera vegetariska maträtter som serveras av personal i svart fluga. Vi satt vid långsidan av restaurangen som täcks av en glasvägg som vetter mot deras innergård en våning ner där du hittar deras bar. Klätterväxter har fått härja fritt på sina ställen och längs med tegelväggarna hänger en utställning med enorma fotografier tryckta på dukar. Kul om man är som jag väldigt intresserad av fotokonst. En vinnande kombination av slitet, trasigt, lummigt och modernt.

När vi tog en drink inne på innergården ser jag något röra sig på marken vid våra bordsgrannars fötter men tänker att det bara är en katt. Fast sen när jag börjar fundera på hur den tog sig in på den stängda innegården med flera våningar höga väggar inser jag att det inte alls är en katt utan en kanin. Våra bordsgrannar lyfter upp den klappar den där den ligger i deras knä tills den tröttnar och skuttar iväg. Det var nog den första och enda gången jag varit på en bar med en egen huskanin.

Rooms hotel i Stepantsminda var även den fantastisk där du kan äta din lunch med en storlagen utsikt över bergen.

 
The kitchen på Rooms hotel från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
The kitchen på Rooms hotel från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
The kitchen på Rooms hotel från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
The kitchen på Rooms hotel från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
The kitchen på Rooms hotel från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
The kitchen på Rooms hotel från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
 
 

lolita

Lolita ligger mitt emot Rooms hotel och du kan inte missa det med sitt starka röda sken i kontrast med den gula entrén. Lolita sträcker ut sig på hela tre våningar i huset och har förutom restaurang både bar och klubb. Restaurangen Lolita ligger inne på innergården och här kan du slå dig ner vid ett bord precis bredvid kockarna som tillreder maten framför dig.

 
lolita är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
lolita är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
lolita är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
 
 

restaurang ezo

Om dom andra restaurangerna var moderna och hippa så är Ezo motsatsen och känns mycket mer familjär. Ezo betyder just innergård och en av mina absoluta favoritrestauranger i Tbilisi. Här dukades det upp långbord för en stor familj som satt framför oss och bredvid oss sitter ett tjejgäng som dricker öl och kedjeröker cigg. Den ena sidan av innergården är ljus pastellrosa och den andra sidan i mörk trä. Det är dom kontrasterna som gör att jag gillar den här restaurangen så mycket. Dom serverar merparten av sina maträtter med ekologiska ingredienser som dom köper in från småskaliga jordbruk och dom har som mål att bli en helt ekologisk restaurang.

Läs mer: Ezo - restaurangen på innergården

 
restaurang ezo är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
restaurang ezo är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
restaurang ezo är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
restaurang ezo är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi

 

Vegetariska maträtter du borde testa i Georgien

Men vad ska du beställa när du befinner dig i Georgien kanske du tänker? Många rätter består av mina favoriter aubergine och valnötter som är otroligt god kombination. Kanske inte optimalt om du har en nötallergi för jisses vad georgierna gillar sina nötter. Här kommer några av mina vegetariska favoriter:

  • Tomat och gurksallad med valnötssås

  • Khachapuri - mjukt bröd fylld med ost!

  • Ajapsandali - en gryta med aubergine

  •  Pkhali - min favorit som är en röra som kan göras på tex. spenat och valnötter

  • Nigvziani badrijani - Auberginerullar fylld med valnötter

 

 

Gabriadze Cafe

13 Shavteli St

Det här inte nån kuliss till en konstig barnfilm som man kan tro. Det är på riktigt! Det besynnerliga klocktornet är byggd av en känd marionettspelare från Georgien och ligger vid ett litet torg. I den lustiga byggnaden hittar du Gabriadze cafe som serverar georgisk mat med en modern twist där du kan sitta ute under tak i skydd från den starka solen och titta på folk.

Läs mer: Gabriadze teatern - Det lutande tornet i Tbilisi

 
Gabriadze cafe är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
Gabriadze cafe är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
 

Cafe le toit

20 Kote Afkhazi St

 

Cafe le toit är som att gå in till en gammal dams finrum där hon har samlat alla sina käraste ägodelar. Allt är brokigt och omaka men med en stor dos charm. På takbjälkarna ovanför ditt huvud står en samling tekannor och flera tavlor på den blommiga tapeten hänger snett. Vi beställde pannkakor och kaffe och åt den på deras balkong med utsikt över staden.

 
Cafe le toit är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
Cafe le toit är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
Cafe le toit är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
Cafe le toit är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
Cafe le toit är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
 

Sofia Melnikova's Fantastic Douqan

8 Gia Chanturia St

 

Sofia Melnikova's Fantastic Douqan är inte jättelätt att hitta då den ligger lite undangömd bakom Rustaveli theatre så håll utkik efter en gul dörr med handskriven text på sig. I den plågsamt varma hettan som Tbilisi kan vara på sommaren irrade vi runt innan vi förstod att vi skulle gå igenom en anonym grind mot en innergård. Snabbt smet vi in under taket som är av slingrande vinrankor som skapar en uppskattad skugga. Här hittar du en mix av svalkande juicer och georgiska maträtter, beställ gärna in en kanna av deras goda lemonad. Ta sedan ett varv runt innergården när du ätit klart där du hittar skulpturer av ansikten längs med väggarna. Varför dom finns där kan jag inte svara på men fint var det.

 
Sofia Melnikova's Fantastic Douqan cafe är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
Sofia Melnikova's Fantastic Douqan cafe är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
Sofia Melnikova's Fantastic Douqan cafe är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
Sofia Melnikova's Fantastic Douqan cafe är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
Sofia Melnikova's Fantastic Douqan cafe är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
Sofia Melnikova's Fantastic Douqan cafe är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
Sofia Melnikova's Fantastic Douqan cafe är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
Sofia Melnikova's Fantastic Douqan cafe är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
 
 

cafe linville

4/6 Gia Abesadze St

Till cafe Linville gick vi faktiskt till två kvällar på grund av deras lummiga balkong. Den är helt övervuxen och det känns som du sitter i en kokong av blad. Jag blev inspirerad av att själv ta sticklingar från mina klätterväxter här hemma och skapa en likadan här hemma. Låta växterna få härja fritt.

I Tbilisi ser dom flesta av byggnaderna ut som dom ska vittra sönder, det är något vackert och sorgligt på samma gång. Inne i restaurangen är det en samling brokiga saker och lite märkliga konstinstallationer. Som hörnet med en stackars fisk i ett upplyst akvarrium med vikta oragamisvanar som svävade ovanför den. Som en scen från en märklig dröm någon har haft.

 
cafe linville är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
cafe linville är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
cafe linville är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
cafe linville är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi

en resa från juli 2016

Du hittar mig även här: