Vinterbad på Lindö
 vinterbada i sverige under vintern
 vinterbada i sverige under vintern
 

Vi går ner mot bryggan på Lindö med handdukar i händerna. Jag får för mig att det ska vara iskallt ute och har i vanlig ordning klätt på mig alldeles för mycket. Efter bara några meter får jag öppna upp min jacka. I min hand finns det ingen handduk för det finns inte en enda millimeter av min kropp som tycker att det är en bra idée med att bada när det är vinter. Visst har jag gjort det när jag var yngre men då har det alltid varit anslutning till en bastu och då går det mesta att härda ut.

Jag hade packat med mig handduken då det redan var prat innan att det kanske skulle ske när jag tillsammans med Malin, Wilda och Linda bestämde oss för att åka ut till Nathalie på Lindö. Men jag visste innerst inne att den skulle ligga orörd i min väska. I min hand är istället min kamera som kunde ta bilder på dom andra som hoppade i vattnet. Det är så nära jag var bekväm med det. Bara tanken att få den känslan av att iskallt vatten skulle krama om mig under vattenytan fick mig att vilja stänga jackan igen.

 
 vinterbada i sverige under vintern
 

En efter en tar dom sig nakna ner i det kalla vattnet och vi som står kvar hejar glatt på. Nathalie får ur sig “herreguuuud” i falsett och hundarna förstår att något är på gång och kommer springande ut på bryggan för att titta sig nyfiket runt. Malin har vinterbad som rutin och glider sakta ner i vattnet utan ett ord när vattnet omsluter henne, som om hon går in i sig själv.

Wilda som jobbar inom Försvarsmakten rör sig omedvetet som en ballerina när hon drar handduken om sig. Där det hårda och det mjuka får ta lika mycket plats. Det gör mig glad att se dom här modiga kvinnorna kasta sig ut i vattnet. I en tid då vi pratar mycket om att vi måste dra ner på våra flygresor som vi tar för att bada i varma vatten är det här att verkligen att ta vara på det som finns här hemma. Minus solen och värmen då.

Brukar du vinterbada eller är du som jag som står kvar på torra land med varma kläder?

 
 vinterbada i sverige under vintern
 vinterbada i sverige under vintern

Du hittar mig även här:

2 tips till dig som ska besöka Grünerlökka i Oslo
blå-oslo06.JPG
 

Genom åren har jag strosat åtskilliga helgdagar på olika marknader med en kaffe i handen genom området runt Blå på Grünerlökka. Fast när jag verkligen tänker efter så var det nog varm choklad i koppen dom flesta åren eftersom jag lärde mig dricka kaffe först när jag var 26 år.

Första gången jag flyttade till Oslo var jag bara 19 år och det känns nästan overkligt när jag inser att det var 14 år sedan. Sammanlagt blev det nästan tre år som jag kallade Oslo mitt hem och det var även där mitt intresse för fotografi började. I timmar kunde jag promenera runt i Oslo med en lånad systemkamera som jag försökte lista ut hur den fungerade.

 
 

Promenera i området runt Blå

Det var inte utan att jag blev lite nostalgisk när jag reste till Oslo i mitten av november. Tillsammans med Löva och Cissi i matchande halsdukar hälsade vi på vår vän Sanna som nyligen fått barn. Sanna som var den jag flyttade till Oslo med när jag fortfarande praktiskt taget var en tonåring.

Med åren har jag tappat räkning på hur många gånger jag flyttat in i olika kollektiv för att jobba så mycket jag kunde ett bestämt antal månader så jag kunde ge mig ut och resa. För att sen komma tillbaka till Oslo helt pank och leta ett nytt kollektiv som har ett ledigt rum att flytta in i och sedan börja om allt igen. Efter ha levt det livet i 10 år så känner jag mig rätt klar med det men är oerhört tacksam för dom åren. Utan dom skulle jag inte vara den jag är idag.

Jag hade glömt bort hur stor skillnad det faktiskt är mellan dom centrala delarna i Oslo och Stockholm. Det slår mig när jag går genom Grünerlökka som är Oslos motsvarighet till Södermalm. Här i Stockholm är allt polerat och fixat och ingenting får sticka ut. I Oslo är husen mer färgglada och kan prydas av enorma konstverk målade på väggfasaderna.

 
blå-oslo04.JPG
 

I Grünerlökka hittar du området runt Blå (som är en nattklubb) där det känns som den ständigt är i förändring. Det finns alltid något nytt att se på väggarna, men den enorma takkronan som hänger i gången är ständigt närvarande.

 
blå-oslo05.JPG
blå-oslo02.JPG

Ät en bao till lunch på Noodles i Mathallen

 

Bara några minuter bort från Blå hittar du området som går under namnet Vulkan. Vulkan är ursprungligen en gammalt industriområde på västra sidan av floden Akerelva som bara för några år sedan fick nytt liv i sig.

Lokalen där Mathallen ligger i var det förr en järnindustri men som idag istället är fylld med restauranger som du kan välja och vraka mellan. Ni vet en sån mathall där alla väljer vad man är sugen på och inte behöver välja en restaurang där alla måste äta.

Längst in i hörnet på Noodles hittade vi ett bord och beställde in bao. För er som inte har koll så är det kinesisk ångkokt bröd med fyllning i mitten. Först kom dumplings som en mattrend och nu är det bao tydligen. På Noodles serverades bao tillsammans med dom godaste sötpotatis pomfritten jag ätit på länge. Missa inte dom!

 
noodles-restaurang-oslo02.JPG

Du hittar mig även här:

Var bor jultomten? I North Pole Alaska såklart
 
 Jultomten bor i North Pole Alaska och inte i Nordpolen enligt den här staden, här är det jul året runt

Var bor jultomten? Uppe i Nordpolen fick jag som svar när jag var barn. Men det jag inte visste var att det faktiskt finns en liten stad som heter North Pole i Alaska där det är jul året om.

Tänk att det redan är första advent! Jag har så mycket julkänsla det här året, vill bara linda in allt i glitter och tända mysbelysning. Nu lägger jag in 5:ans växel med julmyset! När vi äntligen är i julstämning passar det perfekt att visa er mitt besök i North Pole i somras. Det ligger inte alls i självaste Nordpolen som man kan tro utan hela 270 mil söder om den. En liten avstickare från motorvägen från Fairbanks så får du dig en överdos av julen oavsett månad på året.

 
 Jultomten bor i North Pole Alaska och inte i Nordpolen enligt den här staden, här är det jul året runt
 

 
 

 
 Jultomten bor i North Pole Alaska och inte i Nordpolen enligt den här staden, här är det jul året runt
 

Vi kör det obligatoriska varvet runt samhället för att få ett grepp om det. Nästan allt har präglats av sitt namn och vi kör på gator som heter Santa Claus Lane, St. Nicholas Drive och Snowman Lane. Gatuljusen ser inte ut som vanligt utan är randiga som en polkagrisstång och inte helt otippat så har även McDonalds prytt sin skylt med polkagrisränder. Det är inte konstigt att över 500 000 brev varje år som adresseras till jultomten kommer hit då amerikanarna säger till sina barn att det är i Nordpolen tomten bor.

Men hur är det då för dom svenska barnens brev som skickas till tomten? Enligt Postnord så har jultomten en riktig adress som man kan skicka sina önskelistor till. Det enda man behöver skriva är Tomten, 173 00 Tomteboda. Alla som skriver sin adress i brevet får tydligen en hälsning till svar. Jag blir lite nyfiken vad tomten svarar när ma skickar brev till honom.

Har du testat att skicka ett riktigt brev till jultomten någon gång?

 
 McDonald´s i North Pole Alaska staden där det är jul året runt
 hund tittar ut från fönster på en bil i alaska usa
 

Det största turistattraktionen i North Pole är deras Santa Claus house som är fylld till bredden av allt du kan tänka dig inom juldekorationer. Det första som händer när vi kommer in är att bli erbjuden en polkagrisstång som jag går och småäter på när jag går zickzack mellan alla julgranar. Man skulle kunna tro att det är under vintern som det borde vara högsäsong att besöka den här platsen men det är precis tvärtom. Det är under sommaren som turisterna strömmar hit.

 
 Jultomten bor i North Pole Alaska och inte i Nordpolen enligt den här staden, här är det jul året runt
 köpa juldekorationer i Santa Claus House i North Pole Alaska
 äldre man sitter i jultomtens knä i North Pole Alaska
 

Såklart finns det att man kan få sitta i jultomtens knä längst in i lokalen. En liten kö har bildats men den är inte fylld av barn som man skulle kunna tro utan av vuxna som står redo med kamerorna. En äldre mannen sitter i knät på tomten och hans fru skrattar när hon tar bilden på dom båda. Är det bara jag eller ser det ut som mannen som sitter i tomtens knä skulle kunna vara tomtens bror?

Vi bestämmer oss för att ta en gruppbild tillsammans med tomten. Men ingen av oss var det minsta sugen att sitta i en främmande äldre mans knä som skulle kunna vara med i uttagningen till VM i manspreading. Jag och Katarina slår oss ner på fåtöljens armstöd i våra matchande prickiga kjolar och tomten ser ut som om han ska somna med öppen mun.

 
 sitta i jultomtens knä i Santa Claus house i North Pole Alaska
 

Utanför Santa Claus house står en enorm jultomte som når ända upp till grantopparna. Den är luggsliten och det vita på hans kläder har fått en liten grå ton. Solen skiner och renarna bakom ett stängsel ser även dom lite luggslitna ut då det ser ut som dom byter päls. Den starka solen lyser upp alla skavanker som annars göms i snön och mörkret under vintern.

 
 Kitschig amerikansk julgran
 turister fotograferar jultomten mitt i sommaren i North Pole Alaska
 

Eftersom det är så varmt den här dagen blir vi sugna på glass som vi köper med oss och slår oss ner vid en liten tjärn. Vi skrattar lite åt ironin att den varmaste dagen på vår resa genom Alaska åker vi till staden med jul året runt för att äta glass.

 
 sommar i North Pole Alaska
 sommar i North Pole Alaska
 

Du hittar mig även här:

Surfa och campa i Frankrike
 Surfa och tälta på camping i Capreton Frankrike
 

Jag vaknar upp på en yogamatta i Capreton med en hatt över mitt ansikte och en arm som somnat där den ligger slängd över mitt huvud. Sömndrucket tittar jag mig runt, tältet är redan uppsatt och David sitter i en campingstol och ler under en enorm tall och säger godmorgon ironiskt.

Samma natt hade jag flygit från Reykjavik och led fortfarande av jetlagen från Alaska som jag befann mig i innan jag var på Island. Eftersom flygbiljetterna var så dyra att flyga från Reykjavik till Bordeaux var jag tvungen att ta en mellanlandning i Barcelona fyra på morgonen. Inte nog med att jag inte sovit något var planet försenat och när vi väl hade landat ville planet inte öppna sina dörrar och vi som skulle byta flyg blir allt mer rastlösa. Var tionde sekund tittar jag på mobilens skärm för att se hur minutrarna tickar iväg och känner hur stressen bubblar upp och nästan äter mig inifrån. Mitt plan som ska ta mig till Bordeaux avgår snart. Så fort dörrarna öppnas väller vi som ska byta flyg ut som om vi stått i startgroparna inför ett lopp. Vi springer som om vi är jagade och med bara ett fokus i blicken, gaten. Jag kommer fram med flaxande armar precis när dom ska stänga gaten och flämtar fram ett tack till personalen.

 
 Surfa och tälta på camping i Capreton Frankrike
 

Camping i Capreton

På flyplatsen i Bordeaux möter David upp mig och han kör oss ner till Capreton där jag sedan kommer ligga avslagen på en yogamatta. Med stapplande steg går jag förbi det bröliga franska tonårsgänget och mannnen med bar överkropp som grillar alla dagens måltider. Några meter bort står den konstiga husvagnen med nerdragna gardiner och massor av porslinsdockor uppställda i fönstret. Ibland står kvinnan med sitt intensivt röda hår vid dörren till husvagnen och tittar granskande på alla som går förbi. Snart blir dom bekanta ansikten och karaktärer som vad man närmast kan kalla grannar under vår vecka på campingen.

Ordning och reda var inte riktigt våra ledord. Bilen var konstant i ett mindre kaos som vi gjorde försök att styra upp men slutade ändå oftast i meningen Har du sett…?

 
 Surfa och tälta på camping i Capreton Frankrike
 Surfa och tälta på camping i Capreton Frankrike
 Surfa och tälta på camping i Capreton Frankrike
 Surfa och tälta på camping i Capreton Frankrike

JAKTEN EFTER VÅGORNA

Vi tittar på appar för att se vart dom bästa vågorna kommer vara under dagen. Kör mellan olika stränder och ställer oss på den varma sanden för att blicka ut mot havet. Inte för att jag vet exakt vad jag skulle titta efter men lär mig snabbt hur dom ska rulla in mot stranden i rätt vinkel och inte vara för stökiga. David pekar på en plats med mindre folk i vattnet långt bort från vart vi står där alla bitar verkar falla på plats.

Jag får ett meddelande när jag är i Alaska om en varning från David att allt inte är som vanligt. Tydligen hade det skett en olycka vid en skäggtrimning och allt skägg hade rykt. Det är ovant att se honom i skäggstubb, men snabbt vänjer jag mig och gillar det.

 Surfa och tälta på camping i Capreton Frankrike
 Surfa och tälta på camping i Capreton Frankrike
 Surfa och tälta på camping i Capreton Frankrike
 Surfa och tälta på camping i Capreton Frankrike
 

Vi dricker öl på samma restaurang på torget i Capreton som vi gjorde för tre år sedan. Den där sommaren för tre år sedan som vi officiellt blev tillsammans och gjorde vår första resa ihop. Konstigt att sitta på samma ställe när tre år har passerat och tänka på hur mycket som har hänt sedan dess. Allt det fina men även allt det fruktansvärda som vi tagit oss igenom. Bredvid oss skriker ett gäng belgare rakt ut mot teven som visar fotbolls-VM.

 
 Surfa och tälta på camping i Capreton Frankrike
 Surfa och tälta på camping i Capreton Frankrike

Vi lämnar Capreton bakom oss och kör norrut mot Holland för att hälsa på min släkt.

Tjejen i receptionen ler ursäktande och samtidigt nickar på huvudet när jag frågar om skylten stämmer. Jorå det var helt fullt på campingen. Jag visste att det var för bra för att vara sant när vi gled in genom det gulliga samhället 8 på kvällen med sina slitna stenfasader med ringlande murgröna på sig. Vid den här tiden har alla campingreceptioner stängt i regionen när vi körde över den lilla stenbron mot vårat sista hopp.

Vi visste att vi kunde sova i bilen men det hade vi ingen lust med när vi suttit i en bil och kört långa timmar på motorvägen. Vi ville bara sträcka ut våra kroppar på en luftmadrass och få en hel natts sömn eftersom vi skulle repetera allt dagen efter.

Men tjejen har en lösning på vårat problem och hoppar upp från stolen och leder mig bakom huset som receptionen ligger i. Samtidigt som hon går framför mig tittar hon bakåt och säger att vi kan sova på savannen. Jag förstår ingenting. Vi passerar barn som leker på en ställlning och kommer fram till ett gult knähögt gräs med små rum klippta för att slå upp tält på.

Det var på savannen som vi spenderar vår sista natt i Frankrike.

 Tälta och bo på camping under en roadtrip genom Frankrike
 Tälta och bo på camping under en roadtrip genom Frankrike
 Tälta och bo på camping under en roadtrip genom Frankrike

Du hittar mig även här: