Min guide till restauranger och barer i Tbilisi

Min guide till restauranger och barer i Tbilisi
 
En guide med tips till bra restauranger, barer och cafer i Tbilisi Georgien.
 

Tbilisi som är Georgiens huvudstad är en dröm att resa till om du är vegetarian. Du behöver inte alls leta upp någon restaurang som specifikt har bara vegetarisk mat utan väldigt mycket i deras matkultur är redan utan kött. Jag kan utan tvekan säga att jag älskar georgisk mat!

Innan jag åkte dit var deras mat helt okänd för mig, knappt att jag hört talas om en georgisk restaurang här hemma i Sverige. Utöver deras fantastiska mat har dom även en väldigt lång historia av att göra vin i tusentals år och att det hävdas att det var i dom här trakterna som det faktiskt uppfanns.

The Kitchen på rooms hotel

Den här byggnaden är helt otrolig! När man går in från gatan ser det inte ut att vara något extraordinärt. Men det här är en av dom första designhotellen som finns i Tbilisi och dom har slagit på stort. The kitchen som är Rooms hotels restaurang har både veganska och flera vegetariska maträtter som serveras av personal i svart fluga. Vi satt vid långsidan av restaurangen som täcks av en glasvägg som vetter mot deras innergård en våning ner där du hittar deras bar. Klätterväxter har fått härja fritt på sina ställen och längs med tegelväggarna hänger en utställning med enorma fotografier tryckta på dukar. Kul om man är som jag väldigt intresserad av fotokonst. En vinnande kombination av slitet, trasigt, lummigt och modernt.

 
 
The kitchen på Rooms hotel från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
The kitchen på Rooms hotel från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi

När vi tog en drink inne på innergården ser jag något röra sig på marken vid våra bordsgrannars fötter men tänker att det bara är en katt. Fast sen när jag börjar fundera på hur den tog sig in på den stängda innegården med flera våningar höga väggar inser jag att det inte alls är en katt utan en kanin. Våra bordsgrannar lyfter upp den klappar den där den ligger i deras knä tills den tröttnar och skuttar iväg. Det var nog den första och enda gången jag varit på en bar med en egen huskanin.

Rooms hotel i Stepantsminda var även den fantastisk där du kan äta din lunch med en storlagen utsikt över bergen.

The kitchen på Rooms hotel från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
The kitchen på Rooms hotel från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
The kitchen på Rooms hotel från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
The kitchen på Rooms hotel från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
 
 

lolita

Lolita ligger mitt emot Rooms hotel och du kan inte missa det med sitt starka röda sken i kontrast med den gula entrén. Lolita sträcker ut sig på hela tre våningar i huset och har förutom restaurang både bar och klubb. Restaurangen Lolita ligger inne på innergården och här kan du slå dig ner vid ett bord precis bredvid kockarna som tillreder maten framför dig.

 
lolita är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
lolita är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
lolita är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
 
 

restaurang ezo

Om dom andra restaurangerna var moderna och hippa så är Ezo motsatsen och känns mycket mer familjär. Ezo betyder just innergård och en av mina absoluta favoritrestauranger i Tbilisi. Här dukades det upp långbord för en stor familj som satt framför oss och bredvid oss sitter ett tjejgäng som dricker öl och kedjeröker cigg. Den ena sidan av innergården är ljus pastellrosa och den andra sidan i mörk trä. Det är dom kontrasterna som gör att jag gillar den här restaurangen så mycket. Dom serverar merparten av sina maträtter med ekologiska ingredienser som dom köper in från småskaliga jordbruk och dom har som mål att bli en helt ekologisk restaurang.

Läs mer: Ezo - restaurangen på innergården

 
restaurang ezo är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
restaurang ezo är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
restaurang ezo är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
restaurang ezo är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi

 

Vegetariska maträtter du borde testa i Georgien

Men vad ska du beställa när du befinner dig i Georgien kanske du tänker? Många rätter består av mina favoriter aubergine och valnötter som är otroligt god kombination. Kanske inte optimalt om du har en nötallergi för jisses vad georgierna gillar sina nötter. Här kommer några av mina vegetariska favoriter:

  • Tomat och gurksallad med valnötssås

  • Khachapuri - mjukt bröd fylld med ost!

  • Ajapsandali - en gryta med aubergine

  •  Pkhali - min favorit som är en röra som kan göras på tex. spenat och valnötter

  • Nigvziani badrijani - Auberginerullar fylld med valnötter

 

 

Gabriadze Cafe

13 Shavteli St

Det här inte nån kuliss till en konstig barnfilm som man kan tro. Det är på riktigt! Det besynnerliga klocktornet är byggd av en känd marionettspelare från Georgien och ligger vid ett litet torg. I den lustiga byggnaden hittar du Gabriadze cafe som serverar georgisk mat med en modern twist där du kan sitta ute under tak i skydd från den starka solen och titta på folk.

Läs mer: Gabriadze teatern - Det lutande tornet i Tbilisi

 
Gabriadze cafe är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
Gabriadze cafe är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
 

Cafe le toit

20 Kote Afkhazi St

 

Cafe le toit är som att gå in till en gammal dams finrum där hon har samlat alla sina käraste ägodelar. Allt är brokigt och omaka men med en stor dos charm. På takbjälkarna ovanför ditt huvud står en samling tekannor och flera tavlor på den blommiga tapeten hänger snett. Vi beställde pannkakor och kaffe och åt den på deras balkong med utsikt över staden.

 
Cafe le toit är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
Cafe le toit är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
Cafe le toit är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
Cafe le toit är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
Cafe le toit är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
 

Sofia Melnikova's Fantastic Douqan

8 Gia Chanturia St

 

Sofia Melnikova's Fantastic Douqan är inte jättelätt att hitta då den ligger lite undangömd bakom Rustaveli theatre så håll utkik efter en gul dörr med handskriven text på sig. I den plågsamt varma hettan som Tbilisi kan vara på sommaren irrade vi runt innan vi förstod att vi skulle gå igenom en anonym grind mot en innergård. Snabbt smet vi in under taket som är av slingrande vinrankor som skapar en uppskattad skugga. Här hittar du en mix av svalkande juicer och georgiska maträtter, beställ gärna in en kanna av deras goda lemonad. Ta sedan ett varv runt innergården när du ätit klart där du hittar skulpturer av ansikten längs med väggarna. Varför dom finns där kan jag inte svara på men fint var det.

 
Sofia Melnikova's Fantastic Douqan cafe är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
Sofia Melnikova's Fantastic Douqan cafe är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
Sofia Melnikova's Fantastic Douqan cafe är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
Sofia Melnikova's Fantastic Douqan cafe är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
Sofia Melnikova's Fantastic Douqan cafe är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
Sofia Melnikova's Fantastic Douqan cafe är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
Sofia Melnikova's Fantastic Douqan cafe är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
Sofia Melnikova's Fantastic Douqan cafe är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
 
 

cafe linville

4/6 Gia Abesadze St

Till cafe Linville gick vi faktiskt till två kvällar på grund av deras lummiga balkong. Den är helt övervuxen och det känns som du sitter i en kokong av blad. Jag blev inspirerad av att själv ta sticklingar från mina klätterväxter här hemma och skapa en likadan här hemma. Låta växterna få härja fritt.

I Tbilisi ser dom flesta av byggnaderna ut som dom ska vittra sönder, det är något vackert och sorgligt på samma gång. Inne i restaurangen är det en samling brokiga saker och lite märkliga konstinstallationer. Som hörnet med en stackars fisk i ett upplyst akvarrium med vikta oragamisvanar som svävade ovanför den. Som en scen från en märklig dröm någon har haft.

 
cafe linville är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
cafe linville är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
cafe linville är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi
cafe linville är ett tips från min guide till bra restauranger och barer i Tbilisi

en resa från juli 2016

Du hittar mig även här: