5 saker att tänka på när du hyr bil utomlands

5 saker att tänka på när du hyr bil utomlands
 

Samarbete med Hyrbilguiden.se

saker att tänka på när du hyr bil utomlands

Jag älskar frihetskänslan när man sätter sig en bil, att allt är möjligt. Med åren har jag hyrt min beskärda del av bilar och här kommer ett gäng tips som jag har lärt mig på vägen. Att hyra bil utomlands kan vara hur smidigt som helst bara du gör din research innan och är väl förberedd.

kontrollera om uthyrningsfirman har restriktioner
på vilka vägar man får köra på

Det här var något jag lärde mig så sent som nu i somras. Vi ägnande väldigt lång tid att hitta en bil som skulle passa vår budget när vi skulle köra runt i Alaska. Efter mycket fram och tillbaka så hittade vi en bil som passade oss och vi bokade den och andades ut. Veckan innan avfärd insåg vi att ett samhälle som stod på vår lista att besöka var förbjudet att köra till med den bilen vi bokat. Tydligen så skulle det vara på grund av att det var en grusväg som orsakade väldigt mycket stenskott på grund av att den var i så dåligt skick. Ni kan ju tänka er vilken panik vi hade när det var så pass nära vår avfärd. Men efter ha finkammat det finstilta på flera firmor hittade vi en superbra uthyrningsfirma som lät sina kunder köra på den vägen och det blev till och med billigare än vår första bil. Var grusvägen så hemsk som dom beskrivit den? Såklart inte, det var en helt vanlig slät grusväg i väldigt bra skick.

Samma gäller om du till exempel ska hyra bil på Island. Om du bara ska köra på asfalterade vägar och inte göra några avstickare på mindre vägar är det inga problem. Men om du vill köra på dom vägar som börjar på F måste du ha en bil som är godkänd för det. Varför det som är viktigt att tänka på det här är att om du är inblandad i en olycka eller det blir fel på bilen på en väg som du inte får köra på så täcker inte försäkringen. Det vill du inte vara med om då det kan handla om väldigt mycket pengar.

 
 
saker att tänka på när du hyr bil utomlands
 

jämför priser noggrant innan

Ta inte det första du hittar när du letar en hyrbil, lägg ner tid när du gör din research. Jag har använt Hyrbilguiden när jag har sökt biluthyrning när jag planerat mina resor runt om i världen. Men hur vet man då vad man faktiskt behöver? Det första jag tycker du ska börja med är att tänka på vilken storlek på bilen du vill ha.

Är ni bara två och reser med liten packning då kanske ni inte behöver en SUV som tar en hel barnfamilj och som drar mer bensin. Men är ni till exempel 4 personer då är det värt att satsa på en större bil. Man tänker att det inte är några problem med en mindre bil tills man inser att 4 personers packning ska även in i bilen. När du gjort en sökning så kommer det upp en lista med olika alternativ, titta då efter den lilla symbolen med resväskan för att se hur mycket bagage bilen kan ta. Den kan se ut att vara stor på bilden men man sparat in på bagageutrymmet. Gör inte mitt misstag då jag hyrde en bil med för lite bagageutrymme, roadtrippen blir inte lika kul när man måste sitta obekvämt intryckt mellan massa saker. Plus att det är en säkerhetsrisk att ha stora lösa saker i bilen om man behöver panikbromsa.

En annan sak att tänka på är om du behöver fyrhjulsdrift? Snåla inte på det om ni vet att ni kommer köra på dåliga vägar eller kommer ha dåliga väderförhållanden. Ni vill inte bli strandade mitt ute i ingenstans bara för att ni skulle spara ett par hundralappar.

Håll även utkik att det står att du har obegränsat med mil att köra. Det finns ingenting tråkigare att känna sig begränsad när du är ute på ditt äventyr. Det kan även bli en onödig och tråkig extrakostnad om du missat den informationen och får betala för dessa sen.

 
saker att tänka på när du hyr bil utomlands
 

Hämta upp bilen vid flygplatsen eller inte

Jämför om priset blir annorlunda om du hämtar upp bilen vid en flygplats eller på hyrbilsfirman kontor närmare den stad du ska resa till. Många gånger ligger det en extra kostnad om du ska hämta upp den på en flygplats. För att komma runt den avgiften har väldigt många firmor gratis hämtning från flygplatsen till deras kontor.

 
 
 

Ladda ner offlinekartor

Om du hyr bil i Europa har du äntligen möjlighet att använda data på din mobil för samma pris som hemma. Men lita inte på att du har uppkoppling överallt. Plötsligt försvinner den och om du har använt kartan i din telefon så kan du lätt köra vilse. Inför varje resa laddar jag alltid ner det område jag ska köra i som offline kartor i Google maps. Extra bra är ju att man kan ladda sin telefon i bilen och du behöver inte vara orolig att batteriet ska dö. Det här är ett bra alternativ så du slipper att hyra en gps.

 
saker att tänka på när du hyr bil utomlands
 


Fotografera alltid bilen innan avfärd

Det här gäller inte bara för när du hyr bil utomlands utan även såklart här hemma i Sverige. Jag har aldrig haft några problem med att en hyrbil gått sönder eller att bilföretaget hittat något fel som jag inte hade orsakat. Men en dag kan man ha otur. Dom senaste gångerna jag har hyrt bil har företagen själva varit väldigt duktiga på att dokumentera både med foto och med film innan avfärd. Jag har till och med fått videos skickade till mig på mailen som dom spelat in när dom gick runt och berättade om befintliga skavanker.

Men jag tycker alltid att du ska göra likadant själv. Lämna inget till slumpen och glöm inte att fotografera rutorna med ifall det finns stenskott sen tidigare. Jag var supernoga med att dokumentera varenda skråma på bilen när jag hyrde på Island men när jag lämnade tillbaka bilen kollade dom bara att alla dörrar satt kvar eller att det inte var någon större plåtskada. Dom förklarade att det var oerhört vanligt att dörrar blåste av bilarna av den starka vinden på ön och små repor orkade dom inte bry sig om. Men det hör inte till vanligheten att uthyrningsfirmor är så liberala i sin syn av skador.

 

Du hittar mig även här: