5 saker jag ångrar att jag inte gjorde när jag pluggade i Paris

5 saker jag ångrar att jag inte gjorde när jag pluggade i Paris
 

Samarbete med EF - språkresor & utlandsstudier utomlands

studera-paris.jpg

Jag ska vara ärlig. Det är riktigt läskigt att flytta utomlands men när du börjar i en klass får du ett sammanhang och massor nya vänner på köpet. Kvarteren som först känns främmande kommer du snabbt kalla ditt hem. Jag växte något enormt under min tid i Paris och det gav mig en tillit till mig själv att jag kan klara det mesta. Men några saker hade jag gjort annorlunda om jag hade den kunskapen jag har idag. Lär nu av mina misstag så du slipper göra dom när det är dags för dig att flytta utomlands.

Skulle ha PLuggat franska på heltid

Under gymnasiet läste jag franska som språk och har alltid varit svag för Frankrike, kanske började det redan med att mina föräldrar gav mig ett franskt förnamn. På grund av min fascination av Frankrike tog jag beslutet när jag var 20 år att jag skulle flytta till Paris. Jag hade bestämt mig att jag ville bli makeup artist och jag hade hittat en internationell skola som hade undervisning inom det.

Skolan var helt på franska och det visade sig att vår lärare kunde bara några få ord på engelska. Men vi hade en tolk som satt och översatte parallellt för oss internationella elever under lektionerna. Men snabbt insåg jag att det här kommer inte att gå om jag ska förstå fullt ut vad hon sa, gymnasiefranskan räckte tyvärr inte hela vägen.

Jag bestämde mig då att några kvällar i veckan skulle jag ta franska lektioner och det gjorde verkligen skillnad. Jag började förstå ord jag inte kunde innan och i vilken ordning dom skulle sättas i en mening. Jag kunde ha små konversationer med kvinnan i kassan på bageriet där jag bodde och jag kände mig mer som en del av staden. Sakta men säkert blev jag bättre.

Min läsförståelse ökade markant men timmarna på ett dygn är som sagt begränsade. Att plugga på heltid och sen läsa kvällskurser samtidigt som du vill upptäcka din nya stad är inte att rekommendera. Om jag hade gjort en sak annorlunda idag så hade det varit att jag hade studerat en intensivkurs i franska som EF erbjuder innan jag hade börjat med mina andra studier. Att ha fokuserat på en sak i taget. En av mina roommates pluggade franska på heltid och vem av oss var det som faktiskt kunde prata flytande franska när hon reste hem? Tyvärr var det inte jag. Det kan jag fortfarande gräma mig att jag inte tog chansen när jag verkligen hade möjlighet att lära mig språket på riktigt.

 
 

Åkt på fler utflykter

Om vardagarna handlade om att plugga så skulle helgerna ha ägnats åt att åka på fler upptäcktsfärder runt om Paris. Idag vet jag att det finns så många otroligt häftiga platser bara några timmars radie utanför staden och jag skulle verkligen ha passat på när jag bodde där. Men jag fastnade i samma kvarter som jag rörde mig i varje helg. Jag hade kunnat göra dagsutflykter som inte hade kostat skjortan. Sparat in pengar på onödiga utgifter och lagt dom på tåg och bussbiljetter istället.

Tagit fler bilder

Jag pluggade i Paris långt innan jag hade upptäckt kameran på riktigt. På den tiden fotograferade jag utan någon eftertanke och många av mina bilder från den tiden är ur fokus. Vet inte om det var för att jag hade en så dålig kamera eller om det var jag om jag ska vara ärlig. Det hade varit roligt att ha fler bilder att titta tillbaka på idag. Speciellt dom tråkiga vardagliga sakerna som lägenheterna jag bodde i eller dom fina gatorna jag promenerade på för att komma till tunnelbanan. Sen när du har tagit alla dessa bilder glöm inte för guds skull att göra backup på dom!

 
 

Jag skulle ha skaffat fler franska vänner

Det är lätt att snabbt klicka med dom som pratar samma språk och kommer från samma kultur som en själv när man bor utomlands. Så blev det verkligen för mig under min tid i Paris. Mitt fokus skulle verkligen ha lagts på att bredda min bekantskapskrets då dom jag umgicks på min fritid pratade antingen svenska eller engelska. Hade jag ansträngt mig mer att faktiskt lära känna fransyskorna och fransoserna hade jag varit tvungen att puscha mig själv att faktiskt prata mer franska.

Sparat ihop mer pengar

Om det är ett råd ni ska ta med er från allt detta så är det att spara mer pengar än du tror du kommer göra av med. Jag jobbade i Oslo innan jag flyttade till Paris och sparade ihop varenda krona jag hade över. Men nu i efterhand hade jag kunnat spara mer. Du kommer vilja hitta på så mycket när du landar i den stad du ska studera i och tyvärr kostar det mesta i vår värld pengar. Så se till att ha tagit i överkant när du räknar ihop din budget.

 

Du hittar mig även här: