Spektakulära Gergeti trinity church i Georgien

Spektakulära Gergeti trinity church i Georgien
 

Vi har precis lämnat Stepantsminda bakom oss och sitter i en fyrhjulsdriven bil som skumpar fram över stora stenbumlingar. Det går fort fram trots att vägen är så smal att bilen nästan skrapar i sidan av väggarna på husen. Min vän Ruska som är från Georgien har besökt kyrkan Gergeti trinity chuch flera gånger och var väldigt noggrann med att hitta en chaufför som visste vad han höll på med. Så när en äldre man med en keps svarade att han körde upp och ner flera gånger om dagen kände hon sig nöjd och vi kunde hoppa in.

Första gången Ruska visade en bild på Gergeti trinity chuch för mig något år innan visste jag direkt att jag måste åka dit. Långt uppe bland molnen ligger kyrkan helt ensam med bara bergen som sällskap. Inte vilket berg som helst utan Georgiens tredje högsta berg Kazbegi, som genom tiderna har omgetts av åtskilliga myter och historier.

 
Gergeti trinity church är ett tips på en av dom häftigaste sevärdheter i Georgiens som du inte får missa att se när du reser dit.
Gergeti trinity church är ett tips på en av dom häftigaste sevärdheter i Georgiens som du inte får missa att se när du reser dit.
 

Ta sig upp till Gergeti trinity church

Vägen tar oss först genom en del av Stepantsminda där allt verkar vara ett organiserat kaos. Kor promenerar runt helt fritt och vandrare försöker parera mellan bilarna för att ta sig fram. Allt medan lokalbefolkning mest hänger vid vägkanten och betraktar kaoset. Vår bil stannar till vid en korsning och min första tanke var att det hade skett en bilolycka. Men det va bara en helt vanlig korsning här. Bilar kör kors och tvärs och gör sitt bästa fr att inte köra in i varandra.

 
Gergeti trinity church är ett tips på en av dom häftigaste sevärdheter i Georgiens som du inte får missa att se när du reser dit.
Gergeti trinity church är ett tips på en av dom häftigaste sevärdheter i Georgiens som du inte får missa att se när du reser dit.
Gergeti trinity church är ett tips på en av dom häftigaste sevärdheter i Georgiens som du inte får missa att se när du reser dit.
 

Vägen tar oss förbi samhället och upp mot bergen och nu kan jag skymta vårat mål långt ovanför oss. Det hade regnat under morgonen och dom delar av den smala vägen som ligger i skugga var hala och leriga. Varje gång vi hade ett möte och vi helt plötsligt skulle trängas två bilar på samma yta sög det till i magen.

 
Gergeti trinity church är ett tips på en av dom häftigaste sevärdheter i Georgiens som du inte får missa att se när du reser dit.
Gergeti trinity church är ett tips på en av dom häftigaste sevärdheter i Georgiens som du inte får missa att se när du reser dit.
 

Vi kommer ut på en stor öppen yta och en familj håller precis på att packa ihop sin picknick. En nyfiken liten pojke framför en bil som jag undrar hur den tog sig upp hit stirrar rakt in min kamera Vi blir avsläppa och Ruska och chauffören byter några ord som jag inte förstår. Jag frågar henne om jag får ta en bild av chauffören och hon frågar honom. Dom har en konversation där han rynkar på pannan undrande som om varför ska du ta en bild på mig när du har bergen bakom dig. Men han nickar och riktar blicken mot mig och jag tar min bild. Dom byter några ord och Ruska vänder sig mot oss
–Han väntar på oss här säger hon och går upp på kullen samtidigt som hon försöker hålla sig hår i styr i blåsten.

Bergen tornar upp sig som en vägg framför oss och det känns som vi är på samma nivå som molnen.

 
Gergeti trinity church är ett tips på en av dom häftigaste sevärdheter i Georgiens som du inte får missa att se när du reser dit.
Gergeti trinity church är ett tips på en av dom häftigaste sevärdheter i Georgiens som du inte får missa att se när du reser dit.
Gergeti trinity church är ett tips på en av dom häftigaste sevärdheter i Georgiens som du inte får missa att se när du reser dit.
Gergeti trinity church är ett tips på en av dom häftigaste sevärdheter i Georgiens som du inte får missa att se när du reser dit.
 

Vi blickar ut mot Gergeti trinity church och jag blir helt tagen. Fram till kyrkan ringlar sig spåren från bilarna som kört fram och tillbaka och berget tornar upp sig som en vägg bakom kyrkan. Nu är jag äntligen här och det är precis lika mäktigt som jag trodde det skulle vara. Jag andas ut eftersom jag har varit lite orolig att molnen skulle ha gömt bergen i sin slöja så man inte skulle kunna se det. Vi hade blivit varnade att det var väldigt vanligt.

Ruska utbrister glatt att av alla gånger hon varit här har det aldrig varit så här bra väder och bra sikt. Idag fanns det ingeting som dolde den vackra utsikten, vi hade vädret på vår sida. Kanske var det att vi var där i mitten på juli då det är extremt varm och soligt i i Georgien?

 
Gergeti trinity church är ett tips på en av dom häftigaste sevärdheter i Georgiens som du inte får missa att se när du reser dit.
Gergeti trinity church är ett tips på en av dom häftigaste sevärdheter i Georgiens som du inte får missa att se när du reser dit.
Gergeti trinity church är ett tips på en av dom häftigaste sevärdheter i Georgiens som du inte får missa att se när du reser dit.
Gergeti trinity church är ett tips på en av dom häftigaste sevärdheter i Georgiens som du inte får missa att se när du reser dit.
Gergeti trinity church är ett tips på en av dom häftigaste sevärdheter i Georgiens som du inte får missa att se när du reser dit.
 

Vi går på den lilla vägen som slingrar sig till kullens topp där kyrkan ligger belägen. För många är detta en helig plats och redan på vägen upp börjar en väldigt religös kvinna berätta för oss om hur långt hon har rest för att ta sig till denna plats.

För att gå in i kyrkan leder Ruska mig till en plats där det ligger högar med tygstycken. Hon lindar ett tygstycke runt min höft över mina jeans och ett på mitt huvud som ett huckle. Jag kan inte bara traska in i kyrkan utan jag måste ha detta för att visa respekt säger hon. David som är man behöver såklart inte göra någonting utan kan bara traska in trots att han har princip samma kläder som mig.

 
Gergeti trinity church är ett tips på en av dom häftigaste sevärdheter i Georgiens som du inte får missa att se när du reser dit.
 

Jag går in i kyrkan som är väldigt liten och först ser jag ingenting. Det är mörk med bara några levande ljus som lyser upp så det tar ett tag innan mina ögon har vant sig. Där inne står en samling av människor tätt ihop och en prästs mörka röst studsar runt i rummet.

Då förstår jag att det är ett bröllop jag har framför mig. Hela situationen känns nästan för intim, som om jag gått in någonstans där jag inte bör vara. Ingen verkar ha märkt att jag kommit in utan har bara ögonen för allt som händer i ceremonin. Jag smiter ut lika ljudlöst som när jag gick in. Bakom kyrkan hittar jag Ruska och David som sitter på en avsats med Stepantsminda under sig . Vi säger inte så mycket till varandra utan sitter mest i tystnad och bara blickar ut.

 
Gergeti trinity church är ett tips på en av dom häftigaste sevärdheter i Georgiens som du inte får missa att se när du reser dit.
Gergeti trinity church är ett tips på en av dom häftigaste sevärdheter i Georgiens som du inte får missa att se när du reser dit.

En gäng kor hänger på kullen bredvid kyrkan och vi vandrar upp på den, men håller vårt avstånd för att inte göra någon tjur upprörd. Jag är precis i planerna att fånga två kor som står och luktar på varandra mule mot mule. Då plötsligt en annan ko sticker fram sitt huvud in i bilden och räcker ut tungan. En photobomb jag inte varit med om tidigare.

Gergeti trinity church är ett tips på en av dom häftigaste sevärdheter i Georgiens som du inte får missa att se när du reser dit.
Gergeti trinity church är ett tips på en av dom häftigaste sevärdheter i Georgiens som du inte får missa att se när du reser dit.
Gergeti trinity church är ett tips på en av dom häftigaste sevärdheter i Georgiens som du inte får missa att se när du reser dit.
Gergeti trinity church är ett tips på en av dom häftigaste sevärdheter i Georgiens som du inte får missa att se när du reser dit.
 

Ta sig till Gergeti trinity church från Tbilisi:

Att ta sig till Gergeti trinity church kan du göra som en dagsutflykt från Tbilisi. Ta lokalbussen från busstationen som heter Didube station. Du ska hoppa på minibussarna som står skyltat med Marshrutka. Resan tar cirka 3-4 timmar och du kommer åka på den spektakulära Georgian Military road. Ett tips är att ha kameran framme i knät för du kommer vilja fotografera bergen på vägen upp.

Det är otroligt billigt med buss i Georgien och om jag minns rätt så låg biljetten på cirka 11 GEL vilket motsvarar cirka 35kronor.

Vi tog bussen upp och tog en bil på vägen hem. Det är värt att ta ett stopp på Friendship viewing poing som är oerhört vacker och besynnerlig plats som ligger på Georgian Military road. .

Att hyra en chaufför som tar dig upp till kyrkan från Stapantsminda tar cirka 30 min med bil.

Boende i Stepansminda

Jag åkte bara till Stepansminda över dagen men om du vill stanna i samhället över natten och har pengar att lyxa till det så tycker jag verkligen ni borde sova på Rooms hotel. Jag åt lunch på deras spektakulära terass och hade gärna stannat över natten.

Den här resan gjordes juli 2016

 
 

Du hittar mig även här: