Storslagna vyer på Georgian military road

Storslagna vyer på Georgian military road
georgian-military-road
 

Vid 8.30 ropar Ruska mitt namn genom den öppna fönstret som vetter mot gatan. Jag sticker ut huvudet och säger att vi är på väg. David som är kanske norra Europas tröttaste morgonperson yrar omkring i rummet. Jag hade inte sovit så bra eftersom jag hade legat och stört mig på att en katt jamat högt och förfärat i timmar. Efter ha legat sömndrucken ett tag förstod jag att det var hostelets katt som smitit ut på våran balkong och blivit utelåst. Inte hade vi någon aning om att den var där tills det slog mig att det lät lite för nära för att vara ute på gatan. Trots den lilla sömnen så hade jag inga problem med att stiga upp för idag var dagen då jag äntligen skulle få se Gergeti trinity church. Som jag hade längtat! I ett år närmare bestämt, nu skulle det äntligen hända. 

 
tbilisi-busstation.jpg
 

Med en välbehövlig kaffe och en taxiresa senare står vi på busstationen. Det i sig var en upplevelse, organiserat kaos är vad jag skulle kalla det. Folk överallt och inga direkta skyltar om vart bussarna avgick. Efter ha gått omkring förvirrat fram och tillbaka och frågat oss fram hittade vi våran buss. Resan dit skulle gå på Georgian military road som går ända upp till Ryssland. Men vi skulle stanna precis en mil innan gränsen vid samhället Stepantsminda där man måste fixa ny transport för att ta sig upp på berget för att se Gergeti trinity church.

 Att ta lokalbussen i Tbilisi innebär att man åker minibussar som avgår en gång i timmen. Men det vi märkte vara att om bussen blev full innan den avsatta tiden så åkte den. Så vi spenderade en hel del tid på att bara sitta och uggla på bussen tills nästa avgång så jag roade mig med att fotografera allt som hände utanför mitt fönster. 

 
tbilisi-busstation.jpg
tbilisi-busstation.jpg
tbilisi-busstation.jpg
kazbegi-georgien.jpg
 

När vi väl kom iväg så gick det väldigt fort tills att naturen tog över och vi lämnade staden bakom oss. Resan tar ungefär tre timmar till Stepantsminda som ligger vid foten av berget Kazbek. Ungefär halvvägs stannande vi för en bensträckare vid en liten rastplats där det rann en litet vattenfall som folk kunde fylla på sina vattenflaskor med tillhörande vacker vy. Vårt första möte med dom georgiska bergen. Jag tyckte det var imponerande redan där men det är absolut ingeting om vad som jag kommer få se på slutet av den här resan. Det är bara som en liten teaser av vad som komma torna upp sig. 

 
vatten-georgien
natur-georgien.jpg
kazbegi-georgien.jpg
bil-georgien.jpg
köra-bil-georgien.jpg
berg-georgien.jpg
 

Vi åker förbi skidorten Gudauri som är extremt sömning vid den här tiden på året men får höra att det ska ha bra backar om man gillar att åka nedför. Vilket jag kan ana efter ha sett bergspartierna! 

 
gudauri-georgien
guduari-georgien.jpg
guduari-georgien
kazbegi-georgien.jpg
kazbegi-georgien.jpg
kazbegi-georgien.jpg
guduari-georgien.jpg
kazbegi-georgien.jpg
kazbegi-georgien.jpg
kazbegi-georgien.jpg
kazbegi-georgien.jpg
kazbegi-georgien.jpg
kazbegi-georgien.jpg
kazbegi-georgien.jpg
kazbegi-georgien.jpg
kazbegi-georgien.jpg
kazbegi-georgien.jpg
roads-georgia.jpg
kazbegi-georgien.jpg
 

Äntligen får jag se berget som jag hört som mycket om. Många som har besökt den här platsen har sagt till mig att berget oftast ligger gömt i molnen och är svår att få en skymt av.  Men inte idag! Idag visar den sig från sin bästa sida. 

 
kazbegi-georgien.jpg
kazbegi-georgien.jpg
kazbegi-georgien.jpg
Kazbegi57.jpg
kazbegi-georgien.jpg
google-maps-georgien.jpg
 

INFO: 

Resan med lokalbussen (minibuss) från Tbilisi till Stepansminda kostar 10 gel som är cirka 40 kronor. Bussarna avgår från Didube bus station i Tbilisi och tar cirka tre timmar att åka. 

 

Du hittar mig även här: