Bo på Högbondens fyr i Höga kusten
Sova i Högbondens fyr vid Höga kusten i Norrlands skärgård.
 

För mig är ofta boendet dit jag reser inte det viktigaste på resan men ibland snubblar man över platser där boendet är hela upplevelsen. Så är det verkligen i det här fallet med Högbondens fyr ute på en ö i Höga kusten.

Jag har sedan länge fascinerats av fyrar och nämnde det för min mamma om tanken av hur häftigt det skulle vara att spendera någon natt i en fyr. “Men Jeanette det finns ju en fyr med ett vandrarhem man kan bo i bara två timmar bort” (från där jag är uppväxt) fick jag som svar. Jag tappade haken. Hur är det möjligt att jag missat detta! 

 
Sova i Högbondens fyr vid Höga kusten i Norrlands skärgård.
 

Spola fram några månader och så äntligen efter två timmars roadtrip norrut längs kusten så anlände jag i Bönhamn där båtarna ut till fyren avgick. I Bönhamn lämnade jag bilen bakom mig och hoppade på båten som tog mig över till den lilla ön som även är en del av världsarvet Höga kusten.

 
Sova i Högbondens fyr vid Höga kusten i Norrlands skärgård.
 

Det första som möter mig är en liten bod med skyltar som pekar mig åt rätt håll. Jag slängde upp ryggsäcken på axeln, greppade tag i kassarna med mat och begav mig upp på stigen som skulle ta mig till fyren. 

 
Sova i Högbondens fyr vid Höga kusten i Norrlands skärgård.
Sova i Högbondens fyr vid Höga kusten i Norrlands skärgård.

Efter ha vandrat längs den lilla skogsstigen upp så möts jag av det här!

Sova i Högbondens fyr vid Höga kusten i Norrlands skärgård.
Sova i Högbondens fyr vid Höga kusten i Norrlands skärgård.
Sova i Högbondens fyr vid Höga kusten i Norrlands skärgård.

Högbonden är Sveriges näst högst belägna fyr och byggdes mellan 1907-1909. 

Sova i Högbondens fyr vid Höga kusten i Norrlands skärgård.
 

Fyrvaktarbostaden har både dubbelrum, 4-bäddsrum och 6-bäddsrum. Jag sov i dubbelrummet som går under namnet Biträdet med egen kakelugn och fantastisk utsikt över havet. Eftersom det är ett vandrarhem så är priserna väldigt överkomliga. Det finns ett kök där man kan laga mat i men maten måste man ta med sig från fastlandet för det finns inte så mycket annat än fyren och naturen på ön. 

 
Sova i Högbondens fyr vid Höga kusten i Norrlands skärgård.
Sova i Högbondens fyr vid Höga kusten i Norrlands skärgård.
Sova i Högbondens fyr vid Höga kusten i Norrlands skärgård.
Sova i Högbondens fyr vid Höga kusten i Norrlands skärgård.
Sova i Högbondens fyr vid Höga kusten i Norrlands skärgård.
 

Mulltoaletten ligger i ett separat hus ute i trädgården. Där kan man göra sitt besök och samtidigt snegla ut över havet. En bra kombo enligt mig. 

 
Sova i Högbondens fyr vid Höga kusten i Norrlands skärgård.
 

Efter ha fotograferat nästan varenda fönster i huset (så vackert ljusinsläpp) så var det dags för middag i kvällssolen. 

 
Sova i Högbondens fyr vid Höga kusten i Norrlands skärgård.
Sova i Högbondens fyr vid Höga kusten i Norrlands skärgård.
 

Med magen full började det genast rycka i upptäcksresarnerven och stenstranden nedanför var verkligen värt ett besök. 

 
Sova i Högbondens fyr vid Höga kusten i Norrlands skärgård.
 

Jag och mina vänner har pratat mycket om att Västernorrland sitter inne på så mycket vackra och spännande platser som inte många vet om. Dom flesta reser söderut men jag reser gärna norrut på sommaren istället. 

 
Sova i Högbondens fyr vid Höga kusten i Norrlands skärgård.
Sova i Högbondens fyr vid Höga kusten i Norrlands skärgård.
 

Man kan hyra deras bastu som ligger mellan några klippor i det sötaste lilla ljusblåa stugan. Nästan för bra för att vara sant. Där avslutades kvällen med nakenbad tills solen gick ner. 

 
Sova i Högbondens fyr vid Höga kusten i Norrlands skärgård.
Sova i Högbondens fyr vid Höga kusten i Norrlands skärgård.
Sova i Högbondens fyr vid Höga kusten i Norrlands skärgård.
Sova i Högbondens fyr vid Höga kusten i Norrlands skärgård.
Sova i Högbondens fyr vid Höga kusten i Norrlands skärgård.
Sova i Högbondens fyr vid Höga kusten i Norrlands skärgård.
Sova i Högbondens fyr vid Höga kusten i Norrlands skärgård.
Sova i Högbondens fyr vid Höga kusten i Norrlands skärgård.
Sova i Högbondens fyr vid Höga kusten i Norrlands skärgård.
 

Om du som jag har drömt om att bo i en fyr nångång så är det här verkligen platsen för dig!  

Info:

Högbondens fyrs hemsida

Boka båt på hkship.se antingen från Bartsta eller Bönhamn

 

Du hittar mig även här: