Carl Eldhs ateljemuseum i Stockholm
Tips på saker att göra i Stockholm; Besök Carl Eldhs ateljemuseum.
 

– Det var en guidad visning klockan tre men ingen var här då så om ni vill så kan ni få egen privat visning? Vi tackade ja och den stora trädörren öppnades upp och vi kliver in i ateljen som vi får helt för oss själva under besöket. 

 
Tips på saker att göra i Stockholm; Besök Carl Eldhs ateljemuseum.
 

Längst uppe på kullen ligger det besynnerliga huset med sin runda kupol och dess nötta träfasad som skiftar i orange ton. I anslutning till Bellevueparken ligger den avskärmad från resten av staden trots att det ligger alldeles i närheten av Sveavägen. Motorvägen Norra länken ger inga hintar av att det finns en stor och fin park där bakom. 

 
Tips på saker att göra i Stockholm; Besök Carl Eldhs ateljemuseum.
 

Carl Eldh var under första hälften av 1900-talet en av de mest anlitade skulptörerna i Sverige men är tyvärr kanske inte lika känd idag. Hans statyer finns utspridda i hela Stockholm men inget jag hade tänkt på förrän vår guide Petra berättade vart alla stod. På platser man passerat men som är en del av stadsbilden att man inte tänker på det. 

 
Tips på saker att göra i Stockholm; Besök Carl Eldhs ateljemuseum.
 

Mitt intresse för ateljeer tog mig hit kanske mer än själva skulpturerna i sig. Olika kreatörers rum där dom skapar lockar mig något oerhört. Jag hade snubblat över en bild på internet och trodde först att det var någonstans i Paris men blev överlycklig när det var i min egen hemstad. Fönster som sträcker sig ända upp till taket med ett ljusinsläpp som man bara kan drömma om. Skulle inte ha något emot att ha en fotostudio som såg ut så här. 

 
Tips på saker att göra i Stockholm; Besök Carl Eldhs ateljemuseum.
Tips på saker att göra i Stockholm; Besök Carl Eldhs ateljemuseum.

Carl Eldh själv med ett väldigt lurig uppsyn. 

Tips på saker att göra i Stockholm; Besök Carl Eldhs ateljemuseum.
Tips på saker att göra i Stockholm; Besök Carl Eldhs ateljemuseum.
Tips på saker att göra i Stockholm; Besök Carl Eldhs ateljemuseum.
 

Längst in i hörnet av rummet skymptar ingången till ett ännu vackrare rum. Petra  berättar historier om hur han beundrade Strindberg på avstånd och gjorde skulpturer av honom baserat på när han såg han vandra längs med Stockholms gator. Hur han och Strindberg blev goda vänner efter att han fick se hans verk. Men även hur mycket skit han fick när han gjorde en staty av en naken Strindberg strax efter hans död. Det var inte populärt bland allmänheten. 

 
Tips på saker att göra i Stockholm; Besök Carl Eldhs ateljemuseum.
 

Vi går fram och tillbaka mellan dom två rummen medan Petra berättar små anekdoter från hans liv och om hur han arbetade. Får förklarat hur man gör från att ha ett stort block till att få en finmejslad staty. Men det är fortfarande ett mysterium hur man kan skapa något så stort men att få dom rätta proportionerna på allt. 

 
Tips på saker att göra i Stockholm; Besök Carl Eldhs ateljemuseum.
 

Ett huvud som var väldigt likt Stalin. Men så var inte fallet utan var på en svensk politiker vars namn jag inte kommer ihåg nu...

 
Tips på saker att göra i Stockholm; Besök Carl Eldhs ateljemuseum.
Tips på saker att göra i Stockholm; Besök Carl Eldhs ateljemuseum.
Tips på saker att göra i Stockholm; Besök Carl Eldhs ateljemuseum.
Tips på saker att göra i Stockholm; Besök Carl Eldhs ateljemuseum.
Tips på saker att göra i Stockholm; Besök Carl Eldhs ateljemuseum.
Tips på saker att göra i Stockholm; Besök Carl Eldhs ateljemuseum.
 

Någon annan som varit där?

Info: 

Lögebodavägen 10
Närmaste tunnelbanestation är Odenplan
www.eldhsatelje.se

 
 

Du hittar mig även här: