4 saker att se och göra på La Manga i Spanien

Saker att se och göra vid La Manga i södra Spanien - Fyren Faro Cabo de Palos
 

Jag ska kanske börja med att förklara vart La Manga ligger för det är inte självklart för alla, själv lärde jag mig att platsen fanns för bara några månader sen. La Manga ligger i regionen Murcia i sydöstra delen av Spanien och är en två mil lång landtunga som separerar lagunen Mar Manor från Medelhavet. Finns en googlekarta längst ner i inlägget om du är nyfiken att veta mer exakt. 

Det är i princip en lång raksträcka fylld med massor av höghus och sommarboenden. Jag ska vara ärlig och säga att detta är inte för dig som letar en pittoresk mysig spansk stad. Men som med alla ställen så finns det alltid något intressant att se om man skrapar lite på ytan. Längst ut på landtungan hittar du den här platsens guldkornen. Där hittar du en imponerande fyr, små undangömda stränder och vackra klippor.

Jag var här i november och behövde inte trängas massa andra turister men jag var heller inte där för att sola och bada. Men var inte orolig för dåligt väder, du har bra odds till sol året runt då La Manga har i snitt 300 soldagar per år och en medeltemperatur på 18-19 grader. Så i värsta fall får du en svensk sommar. 


 
 

1. Fyren Faro Cabo de Palos

Fyren Faro Cabo de Palos tornar upp sig på en kulle och efter en kort promenad uppför trapporna mot dess platå har du kommit så högt du kan komma. Tyvärr verkar det som att fyren är stängd för allmänheten men du kan vandra fritt däruppe och blicka ut mot havet och La Manga. Längs stränderna trängs höghusen om varandra och det känns lite som Miami. Inte för att jag varit där så jag kan veta men det är så jag tänker mig att det kanske ser ut.

 
Saker att se och göra vid La Manga i södra Spanien - Fyren Faro Cabo de Palos
Saker att se och göra vid La Manga i södra Spanien - Fyren Faro Cabo de Palos

2. Promenera längs med klipporna

Min absoluta favoritaktivitet var en promenad längs med vattnet. När du står med fyren i ryggen vid parkeringen så svänger du vänster ner mellan bostadshusen. När vägen tar slut svänger du höger för att ha havet på vänster sida om dig. Här kan du strosa i lugn och ro och se hur det vackra turkosa havet slår in mot klipporna.

Gången är färgad orange av någon slags mineral och står i kontrast till den klara blåa himmelen. Till vänster om oss störtar havet rakt ner och till höger står moderna hus blandade med charmiga och vindpinade gamla hus som förmodligen överlevt flera av sina ägare. Ibland dyker det upp en liten trappa som tar en ner till havet och till små undangömda stränder skyddade av klipporna runtomkring. Trots att det är november blir jag sugen att ansluta mig till kvinnorna som går ut i havet med bestämda steg.

Saker att se och göra guide till La Manga i Spanien Murcia.
Saker att se och göra guide till La Manga i Spanien Murcia.
 
 

3. Stränderna

Sandstränderna går inte att missa då dom omger La Manga på båda sidorna och uppmäter nästan 44km av strand. Det finns de enorma stränderna men också små undangömda stränder som du når via stentrappor från promenaden vid klipporna. När vi var där under hösten var det väldigt lugnt och enbart ett par tappra själar som inte hade problem med temperaturen på vattnet.

Jag har dykcerifikat men har inte gjort ett dyk på väldigt många år men såg att utanför La Manga finns det ett marinreservat som heter Cabo de Palos som har massor av vrak och grottor man kan dyka ner till. Sedan jag tog mitt dykcerifikat har jag drömt om att se ett skeppsvrak under vattenytan. Lika mycket som det gör mig nyfiken gör det mig rädd. Skeppsvrak har någonting läskig över sig men ändå vackra på en och samma gång.

Saker att se och göra guide till La Manga i Spanien Murcia.
 
Saker att se och göra guide till La Manga i Spanien Murcia.


Saker att se och göra guide till La Manga i Spanien Murcia.
 

Vi står utanför ett hotell där vi vet att det finns ett cafe så vi kan stilla vårt kaffebehov. I ögonvrån är det något som rör sig eller snarare fladdrar till. Det tar ett tag innan jag förstår att papperskorgen brinner. Inte en liten glöd som pyr utan stora lågor flämtar ut från metallkorgen. I samma veva kommer en vad som verkar vara en trött vaktmästare ut från hotellet med en hink vatten. Ingen stress alls. En brinnande sopkorg kanske inte hör till sevärdheterna direkt men tanke på hur vant vaktmästaren släckte den så verkar det vara en sak som händer ofta. Snälla släck era cigaretter noga innan ni kastar dem i papperskorgar. 

 
Saker att se och göra guide till La Manga i Spanien Murcia.
 
 

4. Ät lunch med vacker utsikt över hamnen

Om du följt strandpromenaden till sitt slut så hamnar du i en hamn som ser ut som en liten vik och har förhoppningsvis har du byggt upp en hunger. Vi går upp för den lilla trappan upp till  restaurangen El Pez Rojo (Den röda fisken) och slår oss ner och blickar ut över hamnen. Palmernas gröna blad vajar lite i brisen framför de vita byggnaderna. Vi beställer in en kall kanna sangria, oliver, baguetter som vi snacksar på innan huvudrätten kommer in. El Pez Rojo har specialiserat sig på rätten Arroz al Caldero som är en traditionell risgryta med fisk i sig just från den här regionen Mar Menor. Lyckligtvis var det inte några problem med att beställa in något vegetarisk till mig då de andra valde fisken.

 
El pez rojo restaurang -saker att se och göra guide till La Manga i Spanien Murcia.
El pez rojo restaurang - Saker att se och göra guide till La Manga i Spanien Murcia.
 

Relaterade blogginlägg: