Bland fluffiga ekorrar och palats i Lazienkiparken

Bland fluffiga ekorrar och palats i Lazienkiparken
Lazienkiparken.jpg
 

I samarbete med NordicTB, Warsaw Tourism och Polish Tourist Organisation

Det första som möter oss när vi kliver in i den lummiga parken är små ekorrar som inte är det minsta rädda för oss. Det är nästan som att dom förväntar sig att vi skulle ha packat ner en liten matsäck som dom kunde hämta upp. Dom skuttar med sina svansar från en hand till en annan i hopp om något dom kan ta i sin mun för att sen springa i rask fart upp för trästammarna. 

 
warszawa66.jpg
 

Jag och Helena går igenom Warszawas största park som heter Łazienki. Den ger välbehövlig skugga för även om det är mitten av september när vi är där så så är det t-shirt och kjolvärme. 

 
warszawa35.jpg
 

Den första byggnaden vi går in i är det gamla orangeriet. Älskar det ordet, orangeri. Det byggdes på 1700-talet för att ha samlingen av exotiska träd inomhus över vintrarna. Idag är det inte alls så mycket växter där tyvärr utan mer gamla statyer. Men själva rummen på nedervåningen är verkligen mäktiga där dom välvda fönstren sträcker sig flera meter ovanför oss och när solen slår igenom förnsterrutorna bildas vackra mönster i hela rummet. 

 
warszawa70.jpg

Någon som inte vill bli kysst ser det ut som...

warszawa69.jpg
warszawa46.jpg
warszawa47.jpg
warszawa71.jpg
 

Vi tar oss vidare till Palace on the Isla som ligger i mitten av en damm omgiven stora gröna blad som täcker varje millimeter av mark ner till vattenbrynet. Båtar glider sakta fram på vattnet och folk köper glass som dom strosar runt med i värmen. 

 
warszawa57.jpg
warszawa72.jpg
 

Men stanna inte kvar där ute utan ta er in i palatset. Ingenting därinne är less is more. Fast det verkar inte vara något uttryck som var uppfunnit på 1700-talet. Det är jag tacksam över för till skillnad från idag då lyxiga byggnader ska visas upp med massor av glas och raka linjer. Det har aldrig varit min grej. 

 
warszawa49.jpg
warszawa55.jpg
warszawa56.jpg
 

Trenden vi har idag om att ha tavelväggar visar sig att vi har nog sysslat med det i många hundra år. 

 
warszawa50.jpg
warszawa52.jpg
warszawa73.jpg
 

Den här resan gjordes under kampanjen #LifestylePolen #WarsawAdventures. Kika in på bland annat Instagram och Twitter för att se mer. 

 

Du kan även hitta mig här: