Warszawa från ett baksäte i en gammal Fiat

Warszawa från ett baksäte i en gammal Fiat
guidad tur i en fiat genom Warszawa

I samarbete med NordicTB, Warsaw Tourism och Polish Tourist Organisation

Jag har hört om många olika sätt man kan ta sig runt i en stad med en guide. Ofta hör man om promenader, hop on hop off bussar och med cykel men aldrig har jag varit med om att få åka i en gammal veteranbil. Men i Warszawa kan man göra det!

guidad tur i en fiat genom Warszawa
 

Guidad tur genom Warszawa

Under 1970-80 talet i Polen så var den lilla Fiat 125p det mest moderna och populäraste bilen bland medelklassen i landet. Det säger rätt mycket om hur saker låg till där under sovjets tid. Jag och Helena blev upphämtade från vårt hotell av vår guide Artur som jobbar för WTP 1313 som är företaget som anordnar dessa turer. Snart satt vi där i baksätet i den lilla fiaten med nervevade rutor, vinden i håret samtidigt som vi susade fram längs med gatorna. Artur pekar ut olika sevärdheter längs med vägen och vi lutar oss fram och tillbaka mot fönsterrutorna på båda sidorna av bilen för att fotografera. 

 
guidad tur i en fiat genom Warszawa
 

Väl framme i gamla stan parkerar vi bilen och får en guidad tur genom den gulliga stadsdelen. Visst det är superturistigt men det är ju det av en anledning. Små smala gränder där solen tittar fram i spännande mönster, duvor som letar mat och en hund som sticker ut nosen för att sniffa efter något från ett fönster på andra våningen. 

 
guidad tur genom gamla stan i Warszawa
guidad tur genom gamla stan i Warszawa
 

Mały Powstaniec (ett barn med hjälm och gevär) är en staty till minne av barnsoldaterna som kämpade och dog under Warszawasupproret 1944. Precis när jag ska ta min bild av statyn promenerar en liten pojke fram till den och det sätts verkligen i perspektiv då han ser ut att vara lika gammal som barnen som kämpade i kriget. 

 
guidad tur genom gamla stan i Warszawa  Statue of the Little Insurgent
 

Visste ni att under andra världkriget så bombades Warszawa så pass mycket att nästan 85% av alla byggnader jämnades till marken. Bilden nedanför visar hur man bara ser spillror av byggnadera. Men under 1950-talet byggdes det upp igen och med hjälp av fotografier så gjorde man det så likt man kunde innan det hade förstörts. 

 
guidad tur genom gamla stan i Warszawa
guidad tur genom gamla stan i Warszawa sjöjungfru
 

En fin detalj som jag hade missat om jag inte hade haft en guide var att innan kriget härjade fanns det en kvinna som bodde i en av husen och matade duvorna varje dag från sitt fönster. Hon älskade verkligen dom där duvorna. Trots att huset jämnades med marken så återvände duvorna dit fönstret en gång var. Så för att hedra kvinnan så dekorerade man porten till hennes hus med dessa duvor. 

Såg att det var väldigt populärt att åka häst och vagn i dom trånga gatorna i gamla stan. Det är personligen inget jag rekommenderar er att göra. Tycker inte att det särskilt schysst mot djuren. Gå istället! 

 
guidad tur genom gamla stan i Warszawa duvor
guidad tur genom gamla stan i Warszawa
 

Vi upptäcker att bilen väcker många minnen hos den äldre generation när vi sen gick tillbaka till vår bil eftersom bredvid den stod en äldre man och tindrade på bilen. Han var så mån om att det inte skulle hända något med den att han stoppade trafiken och vevade ut oss med sin hand när vi lämnade parkeringen. 

 
guidad tur genom gamla stan i Warszawa ljusslingor i gränder
 

INFO: 

För att boka en tur går du in på deras hemsida www.wtp1313.com och väljer mellan deras olika utflykter. Nästa gång ska jag boka Countryside self drive där man själv kör den ännu mindre modellen av Fiat som kallas Toddler. Tänk er det; köra på den polska landsbyggden i en bil som känns som en leksaksbil för den är så liten. Låter ju så kul!

Den här resan gjordes under kampanjen #LifestylePolen #WarsawAdventures. Kika in på bland annat Instagram och Twitter för att läsa mer. 

 

Du hittar mig även här: