Olivoljeprovning i Yecla
 

Bara tre dagar efter jag kom hem från min resa i Tallinn var det dags att packa om min väska för att åka ner till Spanien. Jag begav mig ner till regionen som heter Murcia, en del av Spanien jag aldrig besökt innan. Jag har bott i Barcelona och besökt Fuerteventura när jag var där för att surfa så det var verkligen spännande att få upptäcka någonting nytt! 

 
 

Väckarklockan var ställd på 02.45 för att hinna med planet som gick redan sex på morgonen. En fyra timmars resa var vi framme på flygplatsen i Alicante och vi åkte direkt till Yecla där vi besökte den familjeägda olivgården Almazara Deórtegas. Vid ingången till den lilla fabriken stod en kvinna med labbrock och väntade på oss när bilen rullade in på uppfarten. Genast förstod man att dom tar det här med olivolja på mycket stort allvar. En hispig terrier möter oss så fort vi kliver ut ur bilen och kan inte riktigt hantera sin egen nyfikenhet för oss. Jag ångrade att jag inte bytt om från mina kläder anpassade till det kalla Sverige som verkligen inte matchade den varma spanska hösten. Runt omkring hela platsen växer oliver som det är det mest naturliga som finns. Men för  oss är det exotiskt, att bara kunna plocka oliver från träden. Men som tyvärr är för beska att äta råa fick vi lära oss. 

 
Marlene   och   Diana   inspekterar oliverna.

Marlene och Diana inspekterar oliverna.

 

Dom visade oss runt runt på anläggningen och vi fick se alla delmoment som var mycket färre än jag trodde det skulle vara. Med stor passion gick dom igenom processen om att skapa sin prisbelönta ekologiska olja. Det var svårt att få en bild där hon stod still då hon pratade yvigt och vilt med sina händer. 

 

Marlene fick snabbt en bästa vän. 

 

Vi avslutade vårt besök med att slå oss ner vid ett bord där vi hade fyra skålar försedda med nummer fyllda med olja. För att provsmaka olivolja på rätt sätt ska man först gnugga glaset mot handflatan för att värma upp den vilket lyfter fram alla dofter. Vi fick sedan försöka gissa vad den innehöll, lite som man gör med vin. Den sista koppen var fylld med en icke ekologisk olja köpt från en mataffär och man kände direkt skillnad på deras oljor och den billigt framkallade oljan. Har aldrig funderat så mycket på olivolja innan men kommer definitivt vara mer kritisk i mitt val nästa gång jag väljer vilken olivolja jag kommer köpa på Ica. 

 
 

Du hittar mig även här: