Det här hände under 2018
 
det här hände på min reseblogg under året 2018

När jag började sammanfatta det här året tänkte jag först att det skulle gå fort eftersom jag kände att jag inte gjort så mycket. Men det får jag snabbt ta tillbaka inser jag nu. Året 2018 har gett mig flera nya vänner, fått mig att ta upp läsandet igen, besökt platser jag bara kunnat drömma om innan men på samma gång fått mig att tänka på att ta mer klimatsmarta val när jag reser.

 

Gjorde du något 2018 som du aldrig gjort förut?

När jag fick i uppdrag att fotografera porträttbilder för BBC i januari nöp jag mig lite i armen, känns som en milstolpe att få skriva dom på listan av mina kunder.

Jag ställde ut mina fotografier från en resa till Milano på restaurangen Eataly på Östermalm tillsammans med Italian national tourist board. Milano är för mig en stad av kreativitet och skapande vilket jag ville lyfta.

DZSX8616.JPG

Gick med i en bokklubb och plockade upp mitt läsande igen. Det ger verkligen någonting extra att faktiskt prata om en bok tillsammans med andra. Saker som man tagit som självklart i handlingen har någon annat läst in något helt annat i. Plus att jag vidgar mina vyer och läser sånt jag kanske inte skulle ha läst annars.

Blev inbjuden till Islands ambassad för Islands president och hans fru Eliza Reid var på statsbesök här i Stockholm. Hon pratade om hur mycket dom satsar på hållbar turism så att inte naturen ska ta för mycket skada nu när besöksantalet till Island är större än någonsin. Den här bloggen öppnar upp oväntade dörrar och helt plötslig sitter jag i samma rum som en tidigare svensk statsminister och högt uppsatta politiker.

island-first-lady4.JPG

Fotograferade till Volvos sociala medier i deras nyrenoverade lokal i Kungsträdgården och mötte upp brottaren Martin Lidberg som körde slut på morgonpigga idrottare.

IMG_2576.jpg

Det här året har har gett mig flera nya vänner som jag lärt känna tack vare den bloggen. Älskar internet för det! Det är sån lyx att få vara omgiven av så många drivna, kreativa och inspirerande kvinnor som vågar gå sin egen väg.

summer-workation075.JPG

 

Vart reste jag 2018?

Åre

Jag började året med att ta nattåget upp till Åre för en Winter Workation med ett gäng andra bloggare. Själv har jag inte stått på en snowboard sen jag var 17 år så det blev inget åkande nedför en backe för min del, vilket kanske är tur för annars hade jag nog brutit något ben. Istället åt jag långfrukost på Åre bageri, bastade på Holiday clubs spa, gjorde yoga med utsikt över Åresjön, körde skoter och klättrade på ett fruset vattenfall.

 
Holiday club hotell i åre
 

Riga

Åkte på kryssning/konferens till Riga tillsammans med Nordic TB för att prata om riktlinjer och om hur reseblogg-kollektivet ska ta sig till nästa nivå och efter den kryssningen är jag nu med i deras advisory board. Väl framme i Riga delade vi upp oss för olika utflykter och jag valde att gå på en stadsvandring. Staden var iskall och jag trodde jag skulle frysa halvt ihjäl. Åkte upp i ett blåsigt kyrktorn med vacker utsikt och värmde oss sedan i ett ombyggt garage för lunch och gick på ölprovning.

 
riga82.jpg
 

Luleå

Hälsade på min kompis Lisa som flyttat till Luleå och byggt ett fantastiskt hus. Hon var väldigt pepp på att vi var där som ni kan se. Promenerade över isen på isbanan, åt våfflor från en liten stuga på en ö och bastade så vi blev mosiga.

 
 

Göteborg

Det här var en revansch till staden som jag bodde i några månader för många år sedan. Då blev allt fel i val av jobb och ingenstans att bo på riktigt. Men nu var staden så mycket gästvänligare och jag och David upptäckte deras imponerande Naturhistoriska museum, vackra Palmhus och strosade i fina butiker. Plus att vi fick tid med att hänga med mina vänner som bor i Göteborg.

 
 

Torö

Följde med David till Torö där han brukar surfa och blev helt tagen av hur vackert det är där. Karg och vinpinad natur, känns som det finns mycket däromkring jag vill upptäcka mer av. Perfekt att det ligger hyffsat nära Stockholm.

 
surfa-torö-stockholm01.JPG
 

Seattle

Landade i hipster Meccat Seattle i juni tillsammans med Katarina och Sofia. Staden hade så mycket att se och låt mig inte ens gå in på deras obehagligt underbara second hand butiker. Måste sätta ihop ett inlägg bara om det, det var som det gick en trend i vackra och morbida ting. Annars bodde vi på ett väldigt fint hotell och betade av varje stadsdel till fots. Det som är positivt med att lida av jetlag och vakna 4 på morgonen är att man hinner med otippat mycket på en dag.

 
_DSC4219.JPG
 

Alaska

Vi tog oss sen upp till Anorache i Alaska och mötte upp Lena för att hyra en bil och ge oss ut i vildmarken. Den här delstaten är så orimligt vacker. Vet inte hur många gånger vi var tvungna att stanna efter vägen för att vi ville ta bilder. Vandrade upp på bergstoppar, såg min första vilda björn och upptäckte övergivna hus. Allt jag gillar på samma gång.

 
alaska02.jpg
 

Island

När vi flög hem från Alaska och mellandlandade på Island stannade jag och Katarina några extra dagar för att upptäcka nordvästra delen av ön. Blev helt tagen av den övermäktiga naturen och dom gulliga lunnefåglarna. Spenderade en dag själv med att köra längs den södra kusten och insåg hur otroligt mycket turister det är där jämfört med resten av ön.

 
seljavallalaug-pool-island15-1.jpg
 

Frankrike

Lämnade Island och tog mig ner till södra Frankrike för att möta upp David som körde runt med vår bil mellan olika stränder på jakt efter bra vågor att surfa på. Vi tältade och firade tre år tillsammans på samma plats som vi gjorde vår första resa till när vi precis blivit tillsammans.

 
campa-surfa-frankrike05_1.jpg
 

Hälsingland

Hade en fantastisk helg när jag och två vänner tog bilen norrut för att hälsa på min kompis Eleonor som i somras bodde i en gullig liten stuga utan el och vatten vid en spegelblank tjärn. Vi spenderade vår tid med att sitta timmar på den lilla bryggan framför stugan och prata om olika kreativa projekt och livet, åka på loppisjakt och äta pizza på ett fält.

 
eleonor10.jpg
 

Lindö

Den här helgen var nästan för bra för att vara sann. Tillsammans med ett stort gäng andra bloggare träffades vi hemma hos Natahlie som bor på en väglös ö i Mälaren. Det var som vi var på vuxenkollo med massor av djur att kela med, badtunna att krypa ner i och kloka kvinnor att prata med.

 
_DSC2530.JPG
 

Örebro

Örebro har stått länge på min lista över städer jag velat besöka i Sverige. Staden gjorde mig inte besviken när jag äntligen åkte dit under några soliga dagar under hösten. Träden var färgade i orange och gult och en varm släpig höstsol värmde upp.

 
 

OSLO

Åkte över till Oslo tillsammans med vänner för att hälsa på Sanna och hennes lilla dotter. Blev lite nostalgisk när vi promenerade genom staden jag bott så många år i.

 
_DSC4242.JPG
 


Lindö

Spenderade ännu en helg hemma hos Nathalie på Lindö, myste med hundar, pratade om framtidsplaner och avslutade med nakenbad i Mälaren.

 
lindö.jpg

 

Insikter

Året 2018 har verkligen präglats av samtal om hur dåliga våra flygresor är för klimatet, bara det att vi har det nya ordet flygskam i vårt vokabulär säger en hel del. Insikten angående flygen är något jag verkligen tar med mig in i det här året. Det känns som flera har tagit beslutet om att aldrig flyga mer och det respekterar jag. Jag kommer inte gå ut och säga att jag aldrig kommer flyga mer. Men det jag kommer göra är mitt bästa i att ta medvetna val och välja miljövänligare transporter istället för flyg när jag ska resa, vilket jag redan gjort flera gånger under 2018.

Jag som inte kastar ur mig mina reseberättelser direkt kommer fortsätta skriva om mina resor från Georgien, Nicaragua, Seattle och Alaska som jag besökt dom 2 senaste åren. Så det kanske kommer se ut som jag flyger massor men så är inte fallet. Just nu sitter jag och planerar flera resor inom Sverige och Norge som förhoppningsvis kommer ske under 2019 där jag valt bort flyget.

 
NNEX9706.JPG
 

En annan insikt är hur mycket jag älskar att vara hemma. Kanske talar emot mig själv som resebloggare att skriva det men så är det. Jag vill inte som förr resa och vara borta flera månader i sträck utan vill nu ha mer vardag och såsa runt i mjukiskläder här hemma mellan resorna. Kanske spelar det in att jag tycker vi fått det så mysigt här hemma med våra växter och prylar. Motsatsen till less is more är våra ledord.

 
bohemisk inredning
torkade tistlar som inredning
bohemisk inredning
bohemisk inredning

 

Vilken låt kommer alltid att påminna dig om 2018?

Jolene med Dolly Parton. Det var en av mina favoritlåtar innan men är det ännu mer nu efter ha lyssnat på den 4567 gånger när vi körde genom Alaskas skogar. Dollys karakteristiska röst och hennes vackra vemod ljudsatte landskapet perfekt.

 
roadtrip genom usa

Du hittar mig även här: