Var bor jultomten? I North Pole Alaska såklart

Var bor jultomten? I North Pole Alaska såklart
 
Jultomten bor i North Pole Alaska och inte i Nordpolen enligt den här staden, här är det jul året runt

Var bor jultomten? Uppe i Nordpolen fick jag som svar när jag var barn. Men det jag inte visste var att det faktiskt finns en liten stad som heter North Pole i Alaska där det är jul året om.

Tänk att det redan är första advent! Jag har så mycket julkänsla det här året, vill bara linda in allt i glitter och tända mysbelysning. Nu lägger jag in 5:ans växel med julmyset! När vi äntligen är i julstämning passar det perfekt att visa er mitt besök i North Pole i somras. Det ligger inte alls i självaste Nordpolen som man kan tro utan hela 270 mil söder om den. En liten avstickare från motorvägen från Fairbanks så får du dig en överdos av julen oavsett månad på året.

 
Jultomten bor i North Pole Alaska och inte i Nordpolen enligt den här staden, här är det jul året runt
 

 
 

 
Jultomten bor i North Pole Alaska och inte i Nordpolen enligt den här staden, här är det jul året runt
 

Vi kör det obligatoriska varvet runt samhället för att få ett grepp om det. Nästan allt har präglats av sitt namn och vi kör på gator som heter Santa Claus Lane, St. Nicholas Drive och Snowman Lane. Gatuljusen ser inte ut som vanligt utan är randiga som en polkagrisstång och inte helt otippat så har även McDonalds prytt sin skylt med polkagrisränder. Det är inte konstigt att över 500 000 brev varje år som adresseras till jultomten kommer hit då amerikanarna säger till sina barn att det är i Nordpolen tomten bor.

Men hur är det då för dom svenska barnens brev som skickas till tomten? Enligt Postnord så har jultomten en riktig adress som man kan skicka sina önskelistor till. Det enda man behöver skriva är Tomten, 173 00 Tomteboda. Alla som skriver sin adress i brevet får tydligen en hälsning till svar. Jag blir lite nyfiken vad tomten svarar när ma skickar brev till honom.

Har du testat att skicka ett riktigt brev till jultomten någon gång?

 
McDonald´s i North Pole Alaska staden där det är jul året runt
hund tittar ut från fönster på en bil i alaska usa
 

Det största turistattraktionen i North Pole är deras Santa Claus house som är fylld till bredden av allt du kan tänka dig inom juldekorationer. Det första som händer när vi kommer in är att bli erbjuden en polkagrisstång som jag går och småäter på när jag går zickzack mellan alla julgranar. Man skulle kunna tro att det är under vintern som det borde vara högsäsong att besöka den här platsen men det är precis tvärtom. Det är under sommaren som turisterna strömmar hit.

 
Jultomten bor i North Pole Alaska och inte i Nordpolen enligt den här staden, här är det jul året runt
köpa juldekorationer i Santa Claus House i North Pole Alaska
äldre man sitter i jultomtens knä i North Pole Alaska
 

Såklart finns det att man kan få sitta i jultomtens knä längst in i lokalen. En liten kö har bildats men den är inte fylld av barn som man skulle kunna tro utan av vuxna som står redo med kamerorna. En äldre mannen sitter i knät på tomten och hans fru skrattar när hon tar bilden på dom båda. Är det bara jag eller ser det ut som mannen som sitter i tomtens knä skulle kunna vara tomtens bror?

Vi bestämmer oss för att ta en gruppbild tillsammans med tomten. Men ingen av oss var det minsta sugen att sitta i en främmande äldre mans knä som skulle kunna vara med i uttagningen till VM i manspreading. Jag och Katarina slår oss ner på fåtöljens armstöd i våra matchande prickiga kjolar och tomten ser ut som om han ska somna med öppen mun.

 
sitta i jultomtens knä i Santa Claus house i North Pole Alaska
 

Utanför Santa Claus house står en enorm jultomte som når ända upp till grantopparna. Den är luggsliten och det vita på hans kläder har fått en liten grå ton. Solen skiner och renarna bakom ett stängsel ser även dom lite luggslitna ut då det ser ut som dom byter päls. Den starka solen lyser upp alla skavanker som annars göms i snön och mörkret under vintern.

 
Kitschig amerikansk julgran
turister fotograferar jultomten mitt i sommaren i North Pole Alaska
 

Eftersom det är så varmt den här dagen blir vi sugna på glass som vi köper med oss och slår oss ner vid en liten tjärn. Vi skrattar lite åt ironin att den varmaste dagen på vår resa genom Alaska åker vi till staden med jul året runt för att äta glass.

 
sommar i North Pole Alaska
sommar i North Pole Alaska
 

Du hittar mig även här: