2 tips till dig som ska besöka Grünerlökka i Oslo

2 tips till dig som ska besöka Grünerlökka i Oslo
2 tips till dig som ska besöka Grünerlökka i Oslo. Promenera i området runt Blå och ät en Bao på Mathallen.
2 tips till dig som ska besöka Grünerlökka i Oslo. Promenera i området runt Blå och ät en Bao på Mathallen.
 

Genom åren har jag strosat åtskilliga helgdagar på olika marknader med en kaffe i handen genom området runt Blå på Grünerlökka. Fast när jag verkligen tänker efter så var det nog varm choklad i koppen dom flesta åren eftersom jag lärde mig dricka kaffe först när jag var 26 år.

Första gången jag flyttade till Oslo var jag bara 19 år och det känns nästan overkligt när jag inser att det var 14 år sedan. Sammanlagt blev det nästan tre år som jag kallade Oslo mitt hem och det var även där mitt intresse för fotografi började. I timmar kunde jag promenera runt i Oslo med en lånad systemkamera som jag försökte lista ut hur den fungerade.

 
2 tips till dig som ska besöka Grünerlökka i Oslo. Promenera i området runt Blå och ät en Bao på Mathallen.
 

Promenera i området runt Blå

Det var inte utan att jag blev lite nostalgisk när jag reste till Oslo i mitten av november. Tillsammans med Löva och Cissi i matchande halsdukar hälsade vi på vår vän Sanna som nyligen fått barn. Sanna som var den jag flyttade till Oslo med när jag fortfarande praktiskt taget var en tonåring.

Med åren har jag tappat räkning på hur många gånger jag flyttat in i olika kollektiv för att jobba så mycket jag kunde ett bestämt antal månader så jag kunde ge mig ut och resa. För att sen komma tillbaka till Oslo helt pank och leta ett nytt kollektiv som har ett ledigt rum att flytta in i och sedan börja om allt igen. Efter ha levt det livet i 10 år så känner jag mig rätt klar med det men är oerhört tacksam för dom åren. Utan dom skulle jag inte vara den jag är idag.

Jag hade glömt bort hur stor skillnad det faktiskt är mellan dom centrala delarna i Oslo och Stockholm. Det slår mig när jag går genom Grünerlökka som är Oslos motsvarighet till Södermalm. Här i Stockholm är allt polerat och fixat och ingenting får sticka ut. I Oslo är husen mer färgglada och kan prydas av enorma konstverk målade på väggfasaderna.

 
2 tips till dig som ska besöka Grünerlökka i Oslo. Promenera i området runt Blå och ät en Bao på Mathallen.
 

I Grünerlökka hittar du området runt Blå (som är en nattklubb) där det känns som den ständigt är i förändring. Det finns alltid något nytt att se på väggarna, men den enorma takkronan som hänger i gången är ständigt närvarande.

 
2 tips till dig som ska besöka Grünerlökka i Oslo. Promenera i området runt Blå och ät en Bao på Mathallen.
2 tips till dig som ska besöka Grünerlökka i Oslo. Promenera i området runt Blå och ät en Bao på Mathallen.

Ät en bao till lunch på Noodles i Mathallen

 

Bara några minuter bort från Blå hittar du området som går under namnet Vulkan. Vulkan är ursprungligen en gammalt industriområde på västra sidan av floden Akerelva som bara för några år sedan fick nytt liv i sig.

Lokalen där Mathallen ligger i var det förr en järnindustri men som idag istället är fylld med restauranger som du kan välja och vraka mellan. Ni vet en sån mathall där alla väljer vad man är sugen på och inte behöver välja en restaurang där alla måste äta.

Längst in i hörnet på Noodles hittade vi ett bord och beställde in bao. För er som inte har koll så är det kinesisk ångkokt bröd med fyllning i mitten. Först kom dumplings som en mattrend och nu är det bao tydligen. På Noodles serverades bao tillsammans med dom godaste sötpotatis pomfritten jag ätit på länge. Missa inte dom!

 
2 tips till dig som ska besöka Grünerlökka i Oslo. Promenera i området runt Blå och ät en Bao på Mathallen.

Du hittar mig även här: