Tre nätter i Majorna
Airbnb lägenhet i Majorna Göteborg
 

Förvirrat vaknar jag upp mitt i natten av ett ljud jag inte kan placera. Min första tanke är att det är ett billarm men sen inser jag att det är för dovt för det. Jag ser hur David är uppe och svär för sig själv samtidigt som han öppnar och stänger kylskåpsdörren. Tydligen har kylskåpet fått spel och tjuter om nätterna. I vårat yrvakna tillstånd tar det lång tid för oss att förstå att det är en dörr man kan stänga till köket för att dämpa oljudet i den lägenhet vi hyrt via Airbnb.

Vi har tagit tåget ner till Göteborg över kristi himmelsfärd för en långweekend på svensk mark. Jag har länge varit nyfiken att upptäcka Göteborg på nytt efter ha bott där i några tafatta månader då inget föll på plats för många år sedan. 

 
Airbnb lägenhet i Majorna Göteborg
 

Solen letade sig in genom glipan av gardinerna tidigt på morgonen och lyser upp mina smutsiga kläder från gårdagen. Jag tassar ut till köket och känner värmen från det solvarma svart-vit-rutiga golvet under mina fötter. Efter en kort jakt efter kaffe i skåpen träffar jag rätt och snart hörs det hemtrevliga ljudet av kaffe som kokar. 

 
Airbnb lägenhet i Majorna Göteborg
 

Jag står ute på innergården och betraktar två äldre välklädda herrar som sitter i en sliten utegrupp och röker. Den ena i en skrynklig linnekavaj och den andra med en luggsliten rosa scarf runt halsen. Jag hör hur dom irriterat säger till varanndra på bred göteborgska om att det är så stökigt där nu för tiden och att dom är trötta att plocka upp efter andra. Kanske menar dom cigarettfimparna som ligger slarvigt slängda runt en uppochnervänd kruka mitt på bordet. Dom nickar till mig när dom går upp till sig och jag slår mig ner i skuggan vid bordet. Jag lutar mig fram och ser hur morgondaggen fortfarande ligger och vilar på blombladen. Samtidigt hör jag det bekanta ljudet av en snusdosa som som öppnas och stängs i trappuppgången och vet att nu äntligen är det dags att upptäcka staden. 

 
Airbnb lägenhet i Majorna Göteborg

Du hittar mig även här: