Ruiner från ett människozoo i Paris

Eftersom det är Halloween snart så tänkte jag ha ett tema den här veckan med platser i världen jag besökt som är spöklika, övergivna eller fyllda med skelett.  I måndags visade jag er Skelettkyrkan i Tjeckien och idag tar jag er till den övergivna delen av parken Bois de Vinncennes i Paris. 

I Paris största park Bois de Vincennes finns allt från ett zoo,  konstgjorda sjöar, ett slott och en botanisk trädgård. Men något som som många missar är ett hörn av parken som står och förfaller med en mörk historia. 

Jag går runt i parken en solig vårdag i jakt på Jardin d'Agronomie Tropicale. Längst ut i en av parkens hörnkanter ska den ligga. Jag går förbi dom konstgjorda sjöarna där folk joggar förbi mig. Jag passerar dom som ligger utslagna i gräset och solar. Jag går och går. Inser att den här parken är enorm. Men jag vet att jag kommit rätt när jag möts av en en asiatiska pelaringången. Den står där med flagnande färg och ser rejält sliten ut.  Jag går in på den smala gången mellan träden. Känner att jag kommit långt bort från parkens zoo med stojande barn till en total tystnad. Jag får den här delen av parken för mig själv.

Det här är ruinerna från ett av vad man närmast skulle kunna kalla ett människozoo. Under början av 1900-talet lät man bygga sex olika byar i Jardin d'Agronomie Tropicale som representerade dom olika kolonierna Frankrike hade under här tiden som var Sudan, Marocko, Indokina, Madagaskar, Kongo och Tunisien. Varje by skulle kännas som man gick in i det landet med tillhörande natur och arkitektur.  

Parken upprättades för att upplysa om hur viktigt och bra det var att dom hade sina kolonier. Men även för att belysa vilka vildar människorna från dessa länder var. Man lurade med sig invånare från deras kolonier till Paris för att bo parken. I löfte att dom skulle få göra samma saker som dom gjorde i sina hemländer men få bra betalt. Men många dog av sjukdomar vi européer hade som smittkoppar eller mässlingen och dom behandlades under väldigt nervärderande förhållanden. Frankrikes invånare kom dit som ett utflyktsmål precis som många idag går på våra zoon fyllda med djur.  Man gick helt enkelt dit för att titta på människor i deras "naturliga habitat". Det här är så fruktansvärt vidrig människosyn som tyvärr är en del av historien. 

Den här platsen är inget Frankrike är stolt över då det fram till 2006 var stängt för allmänheten. Men idag står det öppet och vem som helst kan gå in. Många vet om den och idag har naturen tagit över platsen. 

INFO: 

Adress: Jardin d’Agronomie Tropicale, 45 bis Avenue de la Belle Gabrielle, 75012 Paris.

Ta sig dit: Pendeltåget heter RER i Paris. Hoppas av på stationen Nogent-sur-Marne.