Restaurang och cafeguide för Warszawa

 Restaurang och cafeguide för Warszawa

I samarbete med NordicTB, Warsaw Tourism och Polish Tourist Organisation

 Bild tagen på från mitt hotellrum på 26 våningen på Novotel centrum hotel.

Bild tagen på från mitt hotellrum på 26 våningen på Novotel centrum hotel.

 
 

Kanske befinner du dig just nu i Warszawa och din mage kurrar men du vet inte vart du ska gå. Eller planerar du kanske en weekend dit snart? Jag har ätit mig genom Warszawa och här kommer mina tips till restauranger och cafeer i staden. 

 

Läs mer om Warszawa: 
Museum för neonskyltar i Warszawa
Bland fluffiga ekorrar och palats i Lazienkiparken
Warszawa från ett baksäte i en gammal Fiat

 

RESTAURANGER


 

Belvedere

När jag gick uppför trappan som leder mig in till restaurangen Belvedere var det kärlek vid första ögonkastet. Belvedere ligger i en byggnad som heter Nya Orangeriet (trots sitt namn har byggnaden över 150 år på nacken) i parken Łazienki och är verkligen något utöver det vanligaRestaurangen har flera meter höga pampiga fönster som släpper in ett vackert ljus in över lokalen. På väggarna slingrar sig grenar och som skapar en grönskande tapet. Luftrötter hänger ner från rummets andra våning och skapar ett litet draperi bakom serveringsvagnen. Så otroligt vacker miljö! Priserna är i den lite dyrare prisklassen för att vara i Polen men en huvudrätt ligger ändå under 200-hundralappen. 

 
 Restaurang Belvedere i min guide till Warszawas restauranger
 Restaurang Belvedere i min guide till Warszawas restauranger
 Restaurang Belvedere i min guide till Warszawas restauranger
 Restaurang Belvedere i min guide till Warszawas restauranger
 
 

Kieliszki na Proznej

Försök säga Kieliszki na Proznej snabbt tre gånger. Jag klarar knappt att uttala det en gång långsamt. Men den här tungvrickaren serverar väldigt god och kreativ mat från små och lokala producenter. Hit går du även för deras kombination av det moderna polska köket och deras stora vinutbud. Dom har till och med fått titeln Wine Bar of the Year 2016 av den Polska tidningen WINO. Så är du sugen på ett glas vin så finns det ca 200 stycken sorter att välja mellan som du kan matcha till din mat. Plus i kanten för det väldigt fina inredningen. Älskar den ritade väggen av Mariusz Tarkawian och den råa (vad som ser ut att vara) cementväggar. Jag undrar hur många timmar det måste ha tagit att rita alla dom små detaljerna. Känns som att man skulle kunna upptäcka nya roliga figurer varje gång man tittade på väggen. Ni vet ju att jag är svag för bra och genomtänkt inredning. 

 
 Kieliszki na Proznej restaurang guide warszawa
 Kieliszki na Proznej restaurang guide warszawa weekend
 
 

Breakfast market

Om vädret tillåter och du är hungrig i Warszawa en lördag så tycker jag du ska svänga förbi Breakfast market och slå dig ner i gräset under vimplarna tillsammans med lokalborna. Cyklar ligger slängda i gräset, filtar sträcker ut sig på gräset och många sitter och surplar i sig lemonad i hopp om att svalka sig själv. Låt dig inte luras av namnet för det är inte bara inriktad på frukost utan vi var där och åt lunch istället. I parken finns det massor av olika stånd med närodlad mat och såklart flera hippa foodtrucks. Så det är bara att välja och vraka på vad du är sugen att äta. 

Aleja Wojska Polskiego 4

 
 Breakfast market en restaurang och cafe guide för warszawa
 Breakfast market en restaurang och cafe guide för warszawa
 
 

WARSZAWSKI SEN

Låt oss prata om rödbetsrisotton med getost på Warszawski sen! Inte bara att den var så förbaskad god men den presenterades som ett mindre konstverk med sina klara färger och mönster. Grundtanken med deras mat är att dom utgår från klassiska råvaror av det polska köket men i en modern tappning. Lokalen är inredd i en mix av en vacker blå vägg, växter och massor av glas. Vi fick ett bord bredvid restaurangens kök som ligger bakom en flera meter lång glasvägg som man kan titta in genom för att se sin mat tillagas. 

 
 Warsawski sen restaurang och cafe guide för warszawa

CAFÉ


 

Miau cafe

Vad gör man när det spöregnar ute? Jo man går in och myser med katter såklart. Miau cafe är ett kattcafe inrett i temat Alice i Underlandet med spelkort som hänger ner från taket och med ett enormt katträd i mitten av rummet. Bland katterna måste man vara lugn och inte tvinga sig på dom. Det är trots allt jag som kommer som gäst till deras hem. Men att man skulle bli utan gos behöver man inte oroa sig för då dom kryper gärna upp bredvid dig i soffan och bjuder upp till kli. När jag satt där på en av sofforna vinkar en man till mig pekar ner i sin datorväska. Jag går förundrat fram till hans bord och undrar vad han pekar på. Där i botten på hans väska har en av katterna kurat ner sig och vägrade gå upp. Katterna Thelma, Herr Puma, Milusia, Ksenia, Louise och deras ledare Robdzik växte alla upp tillsammans hos en äldre dam som tyvärr gick bort vilket resulterade i att hennes katter blev hemlösa. Grundaren av Miau cafe adopterade dom alla och genom det fick dom ett nytt hem. Jag blev inte så imponerad av maten/kakorna dom hade där när jag var där men katterna väger upp det. 

 
 cafe miau katt cafe. cafe och restaurang guide warszawa
 
 

Cafe Bristol

Cafe Bristol är legendarisk plats i Warszawa då det öppnade redan 1901. Under andra världskriget jämnades väldigt många byggnader till marken i staden. Få byggnader klarade sig och Hotel Bristol är en av dom som gjorde det. Varje dag bakas det bakelser i hotellets bageri som du kan äta till ditt nybryggda kaffe. Många äldre damer och herrar som har detta som sitt stammishak berättade personalen på hotellet. Inget får förändras då dom vill ha det precis som det alltid har varit. Det blev stora rabalder när den tillhörande lilla sötsaken som serverades till kaffet förändrades. Snabbt ändrades det tillbaka och nu är det åter precis som det alltid har varit. Hit går du för att stanna lite i tiden. 

 
 cafe bristol på bristol hotel i warszawa restaurang och cafe guide
 

 Den här resan gjordes under kampanjen #LifestylePolen #WarsawAdventures. Kika in på bland annat Instagram och Twitter för att läsa mer. 

 

Du hittar mig även här: