5 tips för att fotografera städer

 tips att fotografera bättre i städer under en weekend

Det här är till för dig som vill utveckla ditt bildseende när du fotograferar i städer. Du som vill komma hem med bättre bilder till din blogg, Instagram eller bara för att visa släkten.

Vänd ryggen till dom mest kända sevärdigheterna

Vi har alla sett dom där bilderna. Lite för många gånger från samma vinkel. Jag pratar om att fotografera kända sevärdheter i städer där alla står på samma plats och tar exakt samma bilder. Japp jag är skyldig till det med, har ett gäng liknande bilder i mappar på hårdiskar. Men försök att tvinga dig själv att se staden med nya ögon. Skippa tex Louvren när du är i Paris om du inte är intresserad av konst. Du behöver inte se saker bara för att man borde och för att dom är kända. Gör istället lite research och leta upp något som fascinerar just dig och som kanske inte är det självklara. Om jag tar Louvren som ett exempel så finns det hur många museum som helst i Paris som förtjänar mer fokus på sig som Galerie de paléontologie et d’anatomie comparée som är en del av Naturhistoriska museet. 

 tips på att ta bätte bilder när du reser

Serietagning

Ibland har man tur men oftast är det som uttrycket säger Tur kommer till den som är förberedd. Lite så är det även med fotografi. Du kan rikta kameran mot något och ha tur att du får med exakt rätt ögonblick. Men i en myllrande stad där folk rör sig i ett virrvarr kan intressanta ögonblick dyka upp när du minst anar det. Om du har ställt in att kameran tar flera bilder i sekunden (serietagning) när du trycker ner knappen för att att ta en bild så har du ökat chanserna rejält att fånga det där perfekta ögonblicket. Då kan du sålla bort alla dom bilderna tex när personen blinkar. Pojken i dörren är ett sånt exempel för mig. Jag satt på ett lastbilsflak och två pojkar stack sina huvuden in och ut från dörren för att titta ut mot vägen. Hade jag inte ställt in på serietagning hade jag nog inte lyckats fånga det här ögonblicket. 

 tips att fotografera bättre i städer

Följ ljuset

Avsätt tid där du bara ska strosa runt. Kanske har du någon stadsdel som du är nyfiken på. Idag spelar det inte så stor roll om du går vilse med tanke på att vi kan ha offlinekartor nedladde i telefonen som guidar oss dit vi ska även om vi har internet eller inte. Såklart ska du kanske ha koll på områden som inte säkra att befinna sig på som turist men jag tar för givet att du har sunt förnuft. 

Ett tips är att följa ljuset och se vart du hamnar. Är det mitt på dagen och solen lyser som starkast leta efter skuggiga partier där solen strålar sipprar in på intressanta sätt och skapar kontraster. Har du turen och det är eftermiddag och solen ligger lågt försökt jobba med motljuset för att skapa en stämning. 

 guide fotografera när du reser som resefotograf eller reseblogg
 resefotograf och reseblogg 
 Resor och fotografi tips hur du fotograferar i städer

Se staden genom andras ögon

Det är fler än bara människor som bor i en stad och dom glömmer vi lätt bort. Porträtt behöver inte bara vara på människor utan även alla husdjur och vilda djur. Testa att se staden genom deras ögon. När jag var i Köpenhamn gjorde jag just detta och på en gata hittade jag den här fluffiga bollen till hund. Hunden promenerade bredvid sin husse och jag satte mig på huk i folkmyllret för att fotografera. Hunden som är van att människor inte är i hans ögonhöjd noterade det direkt. Satte sig ner och stannade upp en kort sekund för att titta på mig. Det är något i den här bilden som gör mig så glad varje gång jag ser den. 

 tips på att fotografera bättre resebilder semesterbilder

Den här hunden äger gatan. 

 tips att at bättre resebilder som resefotograf

 

Lek med slutartider

Det här är ett enkelt knep att skapa dynamik och rörelse i en bild. Men kom ihåg att inte ta en en så långsam slutartid att du inte klarar av att hålla kameran still. Det är bara objektet som rör sig du vill ha suddigt inte hela bilden som det skulle annars bli. Jag har som regel att aldrig gå under 1/60. Det är knappt att man klarar det handhållet. 

 Bli en bättre resefotograf till din reseblogg

Jag finns även här: