Rigaguide: second hand butiker och vegetarisk mat

Second hand butiker

Humana Vintage / Gertrudes iela 16

Det finns flera olika Humana utspridda i Riga men den här måste vara den bästa. Den påminner väldigt mycket om Beyond retro där dom handplockat ihop ett sortiment som går under vintage, jag är fortfarande lite ledsen att dom gamla platåskorna från 70-talet var snäppet för små. Här kan man trängas med allt från gamla tanter till Rigas hipster.

Humana / Terbatas iela 38

Den här Humanabutiken ligger i närheten av Humana Vintage och har även den två våningar. Här är utbudet mer som myrorna där det är högt och lågt i vad som finns. David lyckades fynda riktigt anygga och gamla Levis skjortor för cirka 40kr/styck.

Kilomax / Gertrudes iela 12

I dom här gröna Kilomax butikerna (och då menar jag gröna, från golv till tak) vägs det man köper och man betalar vikten av sina inköp. Om jag förstått det rätt så blir priset per 100gram billigare ju fler plagg man köper.

Otra Elba / Stabu iela 35 / Marijas iela 13

Den här butiken har inte så mycket i sin butik på övervåningen, kanske har dom vanligtvis mer än när vi var där. Men man kan göra fynd som jag som hittade en ram för 6 kr och nedervåningen är fylld med böcker men eftersom min lettiska är lite sisådär så hade jag inte så mycket att hämta där. Den som ligger på Marinas iela 13 ser ut att ha ett bättre utbud av att tolka på bilder jag sett på nätet men dit hann vi tyvärr inte.  

Marknader

Kalnciema marknad / Kalnciema iela 35

Den här marknaden ligger i området som heter Kalnciema som ligger på andra sidan från Gamla stanHit kan man åka om man vill komma bort turiststråken I Gamla stan och vill ha en lite mer genuin marknad i stil med "Bondens marknad" och hanteverk. På kvällarna under sommaren har dom spelningar och det verkar i allmänhet vara mycket som händer där som kan vara värt att kolla upp. 

Gamla stan / Doma laukums

Den här marknaden är precis som man förväntar sig att en julmarknad ska vara och känns väldigt anpassad för turisterna men har ändå hög mys faktor! Om man inte har nån julstämning sen innan så får man garanterat det där.

Vegetariskt 

Miit / Lacplesa iela 10

Miit är både en cykelbutik och restaurang/cafe med vegetarisk buffe fram till klockan 16.00 på lördagar. Väldigt prisvärt och framförallt väldigt gott, med både mat och en dessertdel! Deras röror var helt fantastiska!

Minka kattcafe / Meza iela 4

När jag var på Travellinks event rekomenderade en av tjejerna från Lettlands turistbyrå Minka. Tänk er ett sånt där kattcafe som man mest läst om som finns i Japan. Man fikar och gosar med katter samtidigt helt enkelt. Men hit måste man ha en bordsreservation på lördagar för det är så populärt. Vi hade tyvärr inte det så vi fick vända i dörren men det såg väldigt lovande ut trots att det inte var 100% vegetariskt.

trAKi mieRĪGA cafe /  Meza iela 4

Precis vägg i vägg med Minka ligger trAKi mieRĪGA som släckte vår kaffeabstinens, deras cappuccino kan jag rekommendera. Till vår förvåning så var cafet 100% vegetariskt, vilken slump att vi gick in precis där. Inredd på gränsen till shabby chic (som jag har väldigt svårt för) men ändå hemtrevligt och goda croissanter.