Posts in Resa i Sverige
Guide till Göteborgs finaste butiker
 Göteborgs guide fylld med tips på second hand, inredningsbutiker, blomsterbutik och museum att besöka.

Just nu befinner jag mig i Seattle men så bloggproffsig som jag är för tillfället så har jag förinställt det här inlägget med lite härliga butiker du kan spana in om har vägarna förbi Göteborg. Under 2018 har jag som mål att resa mer i Sverige och Göteborg stod högt upp på listan av städer att upptäcka. Jag var där några korta dagar men känner redan att jag vill åka tillbaka och upptäcka ännu mer. 

Läs mer om mina tips från Göteborg:
Palmhuset i Göteborg
Göteborgs Naturhistoriska museum


Heyday


När jag satt på tåget ner till Göteborg frågade jag om tips på saker jag inte får missa i Göteborg och Amanda skickade ett meddelande om att jag borde besöka Heyday. Ett väldigt bra tips! Bara att gå in i Heyday är en som en glad färginjektion rakt in i sinnet. Hela butiken och kaffebaren är målad i en ljusrosa färg och då menar jag verkligen från golv till tak. Här hittar du krukor, smycken, feministiska posters och kläder. Girl power rakt igenom hela sortimentet. Jag köpte med mig ett par små silvermånar att ha öronen som har samma form som min tatuering på ett av mina fingrar. Ta med en kaffe on the go när du promenerar till dom andra butikerna på listan. Om du inte kan åka förbi Göteborg och känner ett stort sug att spana in Heydays sortiment så är den ingen panik för dom har webshop på sin hemsida. 

 Rosa kaffebar och butik Heyday i Göteborg 
 Rosa kaffebar och butik Heyday i Göteborg
 Rosa kaffebar och butik Heyday i Göteborg

Hittade den här bestämda lilla rackaren när vi var ute och promenerade. Den ville inget hellre än att springa över gatan och skälla ut en annan liten hund som den enbart hade ögon för. 

 Hund i Göteborg

Magasinkvarteret


 Grandpa och gatukonst på vallgatan i Göteborg
 Floramor & Krukatös blomsterbutik  i Göteborg guide

Blomsterbutiken Floramor & Krukatös


Gör det redo för att gå in en grön och lummig liten värld. Vi hade lite svårt att hitta blomsterbutiken Floramor & Krukatös som ligger inne på en innergård som man når genom att gå igenom ett litet valv. Det första som möter dig är en massa krukor som leder vägen mot trappan in i butiken. Väl inne på innergården hänger ljusslingor över våra huvuden och små bord står utplacerade med folk som sitter och sippar på kaffe. 

Väl inne i butiken finns det inget som heter less is more. Här är det snarare tvärtom där varje centimeter är fylld med något att titta på. Butiken drivs av mor och dotter som är florist och keramiker. Även om du inte har gröna fingrar och inte vill köpa med dig hem en växt så finns det massor av andra fina saker till hemmet. Vackra krukor, tavlor med botaniska motiv, lampor och doftljus. Om inte annat så kommer du gå därifrån väldigt inspirerad av att göra ditt hem till en liten djungel. 

 Floramor & Krukatös blomsterbutik  i Göteborg guide
 Floramor & Krukatös blomsterbutik  i Göteborg guide
 Floramor & Krukatös blomsterbutik  i Göteborg guide
 Pop boutique i Göteborg guide till second hand butiker 

POP


Pop tillhör en kedja av second handbutiker som finns utspridda i England. Här blandas det riktig retro och vintagekläder med deras egna märke. En stor del av min garderob består av vintagekläder. Men mitt största problem med att handla kläder från 70-talet som är årtiondet som faller mig i smaken är att det mesta är i polyester. Materialet som inte andas! Alla måste verkligen ha gått omkring och luktat väldigt mycket svett med tanke att det var polyester från topp till tå. Så mitt tips är att hålla dig borta från plagg som innehåller det för mycket och spana efter bomullstyger. Jag har länge letat efter en vit bohemisk topp med broderier på sig i just bomull och vad hittade jag just i denna butik? Jo den perfekta vita toppen. Allt här är noga utvalt vilket gör att om du är ute efter en specifik sak så finns det flera andra liknande plagg att välja mellan. 

Det finns även en avdelning för killkläder och lite smått och gott till hemmet. 

 Pop boutique i Göteborg guide till second hand butiker
 äta mat från foodtruck i Göteborg

På det lilla torget mitt emot butiken Pop står det lite olika foodtrucks där du kan välja vad du är sugen på för just den här dagen. Vi testade Korv united som hade ett vegetariskt alternativ. Ni som brukar äta vegetarisk/vegansk kost vet kampen det är att hitta god korv som smakar iafal nånting. Lite som vegansk ost som aldrig är gott, vad jag än har testat. Men här överraskade verkligen den här foodtrucken mig. Jag beställde in en vegetarisk Que Padre! som bestod av chilipicklad rödlök, jalapenos, tortilla chips och chipotle-majonäs. Oh my vilken fullträff! 

 Bästa veganska korven i Göteborg
 Grandpa butik i Göteborg guide

Grandpa & Artelleriet


Artilleriet är en sån butik som jag lyfter och vrider på nästan allt och säger åh vad fint fram tills jag ser prislappen och lägger sakta ner saken igen. Allt är fint i den butiken men min plånbok säger bestämt nej. Men med det väcker det tankar hur jag kan hitta någonting liknande på second hand för en mindre peng. Jag blir väldigt inspirerad av allt. Tydligen så inspirerad att jag inte tog en enda bild därinne.  

Grandpa är är också en butik som jag går och fingrar på allt. Jag älskar allt som handlar om böcker, anteckningsböcker eller annat i papper. Allt som är i papper vill jag ha. Skyller allt detta på mamma som hade ett helt rum som gick under namnet pysselrummet när jag växte upp som var fyllt av papper av all dess slag. Egentligen så känns det mer som en klädbutik men jag hamnar alltid vid borden med små prylar. Blev väldigt sugen på tavlorna dom hade på väggarna. 

 Grandpa butik i Göteborg guide

Du hittar mig även här: 

Göteborgs Naturhistoriska Museum
 göteborgs naturhistoriska museum

Vi kommer ifrån varanndra och går i olika korridorer. Han vill se fåglarna och jag vill se dom större djuren. Jag går in genom en stor valv och på andra sidan av rummet står en majestätisk elefant och blickar tillbaka på mig där jag står på Göteborgs Naturhistoriska museum. Det kalla ljuset från takfönstren möts på mitten av det varma gula ljuset från dom upplysta montrarna. Fåglar hänger från taken och skapar spöklika skuggor ovanför sig på det välvda taket. 


Läs mer om mina tips för Göteborg: 
Palmhuset i Göteborg

 Göteborgs Naturhistoriska museum
 Uppstoppad elefant på Göteborgs Naturhistoriska museum

Vissa uppstoppade djur var lite mindre lyckade som den här råttan eller vad det nu ska vara. Den påminner mer om den där smileyfiguren som gör ett sammanbitet min där den visar tänderna. Vet du vilken jag menar? 

 Göteborgs Naturhistoriska museum
 Göteborgs Naturhistoriska museum

En älg tittar ner på mig och jag går mot montern med björnar. Läser varje skylt som beskriver alla dom olika björnarter som dom har där. Förvånas över att det finns så många olika sorters björnar. Tankarna flackar iväg till min kommande resa till Alaska och att det jag läst någonstans att det ska finnas över 100 000 svartbjörnar i delstaten. Då är inte deras brunbjörnar och  grizzlybjörnar inräknade. Jag har drömt sen jag var liten att se en björn i verkligheten. Visst jag har sett tassavtryck som visar att en björn promenerat förbi i närheten där jag växt upp i Norrland men aldrig sett skymten av en. Jag skulle gärna vilja se en på tryggt avstånd som från en bil till exempel.  

 Göteborgs Naturhistoriska museum

Den Uppstoppade blåvalen


Det stora dragplåsteret är den uppstoppade valen i ett av rummen som går under just namnet valsalen. För 150 år sedan flöt den här 16 meter långa valungen iland i Askim som ligger söder om Göteborg och är unik eftersom det här är den enda monterade valen du kan se i hela världen. På ena kortsidan är det runt välvt fönster som trots att det är mulet ute lyser upp valens främre del. Ljuset reflekterar skruvarna som pryder valens sida som får det att se ut som ett jättelikt ärr. Vissa dagar under året öppnar dom upp valens mun och du kan gå in i valen. Vilken bisarr tanke. 

 Uppstoppad val på Göteborgs Naturhistoriska museum
 Göteborgs Naturhistoriska museum
 Göteborgs Naturhistoriska museum
 Göteborgs Naturhistoriska museum
 Uppstoppad val på Göteborgs Naturhistoriska museum
 Göteborgs Naturhistoriska museum
 Skelett på Göteborgs Naturhistoriska museum
 Göteborgs Naturhistoriska museum

Längst in i en av gångarna sitter en kvinna på en liten ihopfällbar stol och lutar sig lätt mot glasrutan. Med en stadigt grepp håller hon sitt ritblock med vänsterhand och hennes högra hand skissar snabbt och vant över pappret. Ibland tittar hon upp mot det stora djuret och dess döda ögon. Jag låtsats titta på en zebra men sneglar istället hela tiden över till hennes block. Jag förundras hur djuret tar mer och mer form på pappret och hur hon tar fram skuggorna i djurets päls. Vilken dröm att kunna rita på det där sättet. 

 Rita på Göteborgs Naturhistoriska museum

Naturaliekabinett med märkvärdiga föremål


Kvällen innan när vi suttit på Kino och druckit alldeles för många öl från olika göteborska bryggerier blev vi tipsade att vi måste leta upp den mest udda skåpet av dom alla på Naturhistoriska museet. En liten monter fylld med udda saker med rött tyg i bakgrunden. En ko med dubbla huvuden och vad som ser ut som ett mungodjur med en orm ringlad runt sin kropp. Som om någon har försökt fånga en kamp på liv och död. Visste ni att det var naturaliekabinetter och kurisoakabinetter som är grunden till att vi har naturhistoriska museum idag?

Kuriosakabinetterna var stora under renässansen (1400-1600-talet) och var privata samlingar rika personer hade med märkvärdiga föremål från runt om i världen. Vissa föremål i dom samlingarna kanske inte är något vi skulle placera i våra naturhistorksa museum idag eftersom dom skulle vara falska. Flera affärsmän på den tiden sålde saker som enhörningshorn till samlare då verkligheten och fablernas värld var mer flytande. När man sedan gick in i 1700-talet och blev mer inriktad på vetenskapen så fick saker som inte kunde bevisas vara äkta sållas bort och vi börjar närma oss det vi har idag.

 Siamesiska kohuvud på Göteborgs Naturhistoriska museum
 Siamesiska kohuvud på Göteborgs Naturhistoriska museum
 Göteborgs Naturhistoriska museum
 Göteborgs Naturhistoriska museum
 Göteborgs Naturhistoriska museum
 Göteborgs Naturhistoriska museum

Info


Gratis inträde
Missa inte deras museishop där du kan hitta fina anteckningsblock och brickor att köpa med hem. 
För öppentider besök Göteborgs Naturhistoriska museums hemsida


Du hittar mig även här: 

Palmhuset i Göteborg
 Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg

Vi går på grusgången bredvid varandra i parken trädgårdsföreningen i Göteborgs för vi ska titta på alla växter i Palmhuset. Jag stannar plötsligt för att fotografera dom vita tulpanerna till höger om oss. I vanlig ordning fortsätter han några meter framåt innan han inser att jag försvunnit iväg med min kamera. Det är det här året som vi kommer komma ihåg där sommaren brakade loss redan i maj. Hur vi chockade tog på oss sommarkläderna, äter glass och hänger i parker men har hela tiden i bakhuvudet att det här är nästan för bra för att vara sant. 


Läs mer om mina tips från Göteborg: 
Göteborgs Naturhistoriska museum


 Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg
 Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg
 Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg

Dom hängande rötterna ligger som en tjock matta längs med väggen. Jag kopplar inte först vad det är men inser snart att det är den störta monsteran jag sett i mitt liv. Mina tankar går till vår monstera där hemma som är som en kinkig tonåring som bara vill växa på höjden och spretar med sina unga och ljusgröna blad som vägrar få sina karaktäristiska håligheter. Här framför mig har jag en riktig pensionär. En pensionär som vaktar en dörr som får det att se ut som om ett tropiskt Narnia ligger där på andra sidan. 

 Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg
 Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg

Vi går in i det tropiska rummet och golvet är blött och bladen fuktiga. Solen lyser in från dom stora glasväggarna och en ljusstrimma letar sig in genom bladverket och lyser upp ett enda blad, som om den har blivit utvald. 

 Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg

Jag går uppför den smala trappan och kommer upp på en avsats och får en fantastisk utsikt över glaset, det vita gjutjärnet och alla dom gröna bladen. Från golvet och upp till taket är det 14 meter och jag funderar på om hur många växter som faktiskt varit med från att palmhuset byggdes 1878. Kanske några av dom där riktigt höga träden i mitten av rummet som är nästan så höga att dom når upp till taket? 

 Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg
 Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg
 Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg

Han står där ett tag och bara tittar på palmen, vänder sig om till mig och säger glatt att det är precis en sån palm vi har hemma. 

 Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg
 Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg

Försiktigt stryker jag med fingret på det ludna bladet. Känslan är som om växten har ett tunt och fint lager av päls som täcker den. 

 Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg
 Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg
 Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg

Vi går upp avsatsen på andra sidan rummet där inga andra är. Vi sätter och tätt bredvid varandra på den lilla bänken och blickar ut mot rummet samtidigt som vi pratar om hur vårat växthus en dag ska se ut. Motvilligt reser vi oss upp och lämnar palmhuset och dess grönska för att upptäcka Göteborg. Någonstans har jag läst att Göteborg ska vara Sveriges grönaste stad. Vi går ut från en växtlighet och in i en annan. 

 Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg
 Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg
 Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg
 Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg
 Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg

INFO: 

Göteborgs trädgårdsförening hemsida
Det är gratis inträde till Palmhuset i Göteborg.
Öppet året om.

Du hittar mig även här: 

Tre nätter i Majorna
 Airbnb lägenhet i Majorna Göteborg 

Förvirrat vaknar jag upp mitt i natten av ett ljud jag inte kan placera. Min första tanke är att det är ett billarm men sen inser jag att det är för dovt för det. Jag ser hur David är uppe och svär för sig själv samtidigt som han öppnar och stänger kylskåpsdörren. Tydligen har kylskåpet fått spel och tjuter om nätterna. I vårat yrvakna tillstånd tar det lång tid för oss att förstå att det är en dörr man kan stänga till köket för att dämpa oljudet i den lägenhet vi hyrt via Airbnb.

Vi har tagit tåget ner till Göteborg över kristi himmelsfärd för en långweekend på svensk mark. Jag har länge varit nyfiken att upptäcka Göteborg på nytt efter ha bott där i några tafatta månader då inget föll på plats för många år sedan. 

 Airbnb lägenhet i Majorna Göteborg

Solen letade sig in genom glipan av gardinerna tidigt på morgonen och lyser upp mina smutsiga kläder från gårdagen. Jag tassar ut till köket och känner värmen från det solvarma svart-vit-rutiga golvet under mina fötter. Efter en kort jakt efter kaffe i skåpen träffar jag rätt och snart hörs det hemtrevliga ljudet av kaffe som kokar. 

 Airbnb lägenhet i Majorna Göteborg

Jag står ute på innergården och betraktar två äldre välklädda herrar som sitter i en sliten utegrupp och röker. Den ena i en skrynklig linnekavaj och den andra med en luggsliten rosa scarf runt halsen. Jag hör hur dom irriterat säger till varanndra på bred göteborgska om att det är så stökigt där nu för tiden och att dom är trötta att plocka upp efter andra. Kanske menar dom cigarettfimparna som ligger slarvigt slängda runt en uppochnervänd kruka mitt på bordet. Dom nickar till mig när dom går upp till sig och jag slår mig ner i skuggan vid bordet. Jag lutar mig fram och ser hur morgondaggen fortfarande ligger och vilar på blombladen. Samtidigt hör jag det bekanta ljudet av en snusdosa som som öppnas och stängs i trappuppgången och vet att nu äntligen är det dags att upptäcka staden. 

 Airbnb lägenhet i Majorna Göteborg

Du hittar mig även här: 

Restaurang tips: Crêperie & Logi i Åre
 Äta lunch i Åre på Creperie

Crêpes var kanske inte det första jag tänkte att jag skulle äta när jag var i Åre. Men jag är väldigt glad att Katarina introducerade mig till restaurangen Creperie & Logi. I en gammal brandstation med högt i tak och med tegel som täcker väggarna hittar du restaurangen mitt i centrala Åre. 

 Äta lunch i Åre på Creperie
 Äta lunch i Åre på Creperie

Evelina och Katarina försöker vara så gulliga dom kunde och jag tycker dom lyckades väldigt bra. 

 Äta lunch i Åre på Creperie

Efter ha spenderat flera timmar utomhus för att upptäcka naturen runtomkring Åre smakade cidern extra gott som jag beställde in. Den är inte den där sliskiga söta blasket som 20-åringarna köper på systemet som färgar tungan röd utan den franska varianten av cider. Du vet den som inte är söt och känns mer torr. Jag råkade nörda ner mig rejält i ciderns värld när jag började googla om drycken. Visste ni att fransoserna är så sjukt nitiska med det här med cider och har hårda lagar om hur en cider får tillverkas och vad som får finnas i flaskan. Äpplen och päron thats it! Inga konstigheter helt enkelt. Det mesta av den franska cidern kommer från regionerna Normandie och Bretagne och bara i Normandie ska det finnas 7 miljoner äppelträd och nästan 2000 olika äppelsorter. Ja det om något är ett bevis på hur viktig cidern är för dom som måltidsdryck och den dricks gärna i samband med crêpes eller galetter. 

 Äta lunch i Åre på Creperie
 Äta lunch i Åre på Creperie

Men är det något jag åt när jag bodde i Frankrike så var det crepes. På dagen fylld med nutella och på vägen hem från en fest fullproppad med ost och svamp. Lite som vi ramlar in på Max så var det många som gick förbi ett sunkigt creperie sent på natten på väg hem. Jag ska erkänna att jag inte visste exakt vad skillnaden är mellan crepes och galetter. Men nu vet jag det! Crepes görs på vanligt vetemjöl och är som vanliga pannkakor, galetter görs på bovetemjöl men dom fylls ofta med bland annat ost. Så nu vet ni det, kanske är det fun fact som fastnar i er hjärna till något frågespel i framtiden. 

Här nedanför har ni Sofias crêpes toppad med bland annat getost, mandlar, roccula och honung. Men du kan maxa upplevelsen och även ta en efterrättcrêpes om du inte kan få nog. Varför tveka om du har chansen!

 Äta lunch i Åre på Creperie
 Äta lunch i Åre på Creperie

Du hittar mig även här: