Snorkla med stingrockor och hajar i Franska Polynesien

 Snorkla med hajar och stingrockor på Tahiti Franska Polynesien
 bungalow vid havet Moorea island Tahiti Franska polynesien

En aprildag flög jag in till Pepeete, huvudstaden i Franska Polynesien beläget på ön Tahiti. Där möttes jag av höftrullande ukelelespelande kvinnor och män på flygplatsen som la blomsterkransar runt våra halsar. Ett säkert tecken att man är långt ifrån Arlanda. Inte riktigt samma bemötande man får när man landar där som på den här lilla ön. Men resan var inte riktigt klar än för vi tog en trettio miniuters båtfärd från Tahiti till ön Moorea island. 

Moorea island ligger 17 km nordväst om Tahiti och har runt 12 000 invånare. Den har en utslocknad vulkan vid namn Mont Tohiea. Ön omges av ett barriärrev och kristallklart turkost vatten upplagt för att snorkla i. 

 bo i bungalow vid havet exotisk ö tahiti franska polynesien

Jag tittade ner över relingen från båten och förundrades över hur klart vattnet var. Trädde cyklopet över huvudet och hoppade ner i Stilla havet, trots att vi hade åkt så långt ut bottnade jag och kände den vita sandbotten under fötterna. Långsamt närmade sig dom mörka runda skuggorna oss

 snorkla med stingrockor på tahiti
 saker att göra på tahiti snorkla med stingrockor

Nyfiket närmade sig stingrockorna. Dom strök sina lena kroppar mot oss. Stod vi helt stilla kom dom och simmade rakt upp vertikalt över bröstet och tittade oss in ögonen. En besynnerlig känsla att stå öga mot öga med en stingrocka. En ilning gick längs ryggraden första gången man kände deras hårda och sträva svans mot kroppen. För vi visste ju att deras svans kan vara mindre snäll om dom känner sig hotade eller om man trampar på dom. Men dom sökte sig till oss och vi lät dom bestämma spelreglerna. 

 snorkla med stingrockor i franska polynesien
 saker att se i franska polynesien
 resa till franska polynesien tips på saker att göra
 snorkla med hajar på tahiti
 snorkla på moorea island franska polynesien
 tips på saker att göra på Tahiti moorea island franska polynesien

När vi precis hade börjat smälta upplevelsen med stingrockorna så kom hajarna. Blacktip reef shark som man lätt kan känna  igen genom deras svarta fenor. Jag stoppade ner huvudet under vattnet och kunde räkna till nio hajar och oändligt många stingrockor. Nu höjdes pulsen rejält och jag kunde nästa inte ta in allt som hände runt omkring mig. Visst jag har snorklat med hajar tidigare men det här var något utöver det vanliga. Aldrig så nära och aldrig i så klart vatten. Det kändes som man hoppat rakt ner i ett akvarium. Jag önskar att jag hade haft med mig en undervattenskamera för jag kan inte med ord förklara den synen. 

 snorkla med hajar saker att göra i franska polynesien
 hajar i stilla havet 
 stingrockor i stilla havet
 naturupplevelser på tahiti moorea island 
 snorkla på moorea island  tahiti franska polynesien

Våran guide var tungen att ta ett telefonsamtal. En helt vanlig dag på jobbet för henne helt enkelt. 

 tips på saker att göra på tahiti reseblogg
 snorkla tahiti moorea island franska polynesien
 snorkla och backpacka i franska polynesien tahiti

Foto av: Jeanette Seflin, Anna Markby och Tasia Apostolopouos

 

Du hittar mig även här: