Hyra en egen ö i Ålands skärgård

hyra en egen ö Lökskär i ålands skärgård

Ibland kan jag längta mig bort till en avskild plats där jag kan rensa tankarna och göra ingenting. Kan inte ni få den känslan?

Jag som bor i Stockholm hör ständigt ljud från grannar. Kanske är det ännu mer påtagligt just nu när det ska bytas fönster och balkonger i alla lägenheter i det tolv våningar höga huset jag bor i. I flera månader har jag hört den där borrmaskinen och byggarbetare som sjunger falskt när dom jobbar. Men borren är nog ändå värst när man jobbar så mycket hemifrån som jag gör.

Ålands skärgård var för mig helt outforskad. Jag hade sett det glida förbi från ett fönster på en kryssningsbåt till Finland men inte mer än så. När jag blev tillfrågad om jag ville följa med  Sofia från Fantasiresor och Katarina från Äntligen Vilse  till en ö i Ålands skärgård och bo i en eremitstuga tackade jag ja direkt. Det var precis det jag behövde efter en stressig vår, jag såg fram emot tystnaden. 

Tom som äger ön berättade för oss att allt började med att han kom till ön som barn med sin familj och då brukade dom tälta i en liten vik. Men sen med tiden byggdes den lilla stugan som finns där idag. Tyvärr så kan vi svenskar inte äga en ö eftersom det finns restriktioner om att det är enbart ålänningar själva som får göra det. Så vi får nöja oss med att hyra någon av dom. För öar finns det gott om, över 6000 stycken namngivna.

tips på saker att göra i ålands skärgård hyr en egen ö lökskär med bastu

Efter middagen tassade vi ner på stenarna mot bastun med handukar virade runt kroppen. Luften var lite kall eller frisk som min pappa skulle ha sagt, då är det extra skönt att stiga in i en vedeldad bastu som låg i en lite stuga precis nere vid vattnet. 

grilla på åland tips på saker att göra i ålands skärgård hyr en egen ö
ålands skärgård

Vi fördrev tiden med att lyssna på sommarpratpodcast, sitta på verandan och titta på när fåglarna dök ner i vattnet efter fisk och bada. Jag slog personligt rekord i år som badade knäna, det är mycket för att vara mig som sällan ens doppar fötterna i kallt vatten. 

sola och bada i ålands skärgård
lyssna på ljudbok 
lökskär hyr en egen ö i ålands skärgård
tips på saker att göra i ålands skärgård hyr en egen ö
tips på saker att göra i ålands skärgård hyr en egen ö

Till och med diskningen blir lite roligare om man får blicka ut över havet. 

bo på ö i ålands skärgård
fiska ålands skärgård
badplats åland

När solen började gå ner och myggen bitit oss tillräckligt många gånger gick vi in och slog oss ner i soffan, tände ljus och spelade spel som Sofia hade tagit med sig.

hyra stuga på lökskär i ålands skärgård
hyra stuga i på åland

Resa till Lökskär i Ålands skärgård

Du kan boka stugan på antingen på booking.com eller på Eckerölinjens hemsida och mer information om Åland hittar du på Visit Åland. Stugan har sex bäddplatser och att hyra ön kostar 1700 per natt. Så är man ett gäng blir det väldigt prisvärt. 

Billigaste sättet att ta sig dit är att åka med en Viking line båt till Mariehamn som bara tar ca fem timmar från Stockholm. Ett tips är att boka resan med hytt för av någon anledning blir det billigare än utan. Vår resa tur och retur kostade endast 157 kr/person med hytt. Om du tar morgonkryssningen över boka i förväg er frukost. Lär från oss som inte hade gjort det och insåg att det var helt fullbokat i alla frukostrestauranger och fick stå och vänta på att folk skulle äta upp. 

fyr i stockholms skärgård kryssning

I Mariehamn kan ni köpa med er all mat ni kommer behöva under dom dagarna ni ska vara ute på ön. Bussresan mellan Mariehamn och Hummelvik kostar 4,5euro och tar cirka 1 timmes resa.  

ta sig runt på åland Mariehamn busstation 

I Hummelviken hämtade Lökskärs ägare Tom upp oss med sin egna båt och körde oss ut till den lilla ön och det tar inte mer än 10 minuter. 

båt ålands skärgård
båt ålands skärgård
hyra stuga i ålands skärgård
hyra stuga på åland lökskär

Boendet var i sponsrat av Visit Åland  allt annat stod vi för själva.  Såklart är mina mina ord, åsikter och bilder alltid mina egna. 

Du hittar mig även här: