Fotografera i regn - skapa ett regnskydd till din kamera med saker du har hemma

Fotografera i regn - skapa ett regnskydd till din kamera med saker du har hemma
Fotografera i regn: Så skapar du ett regnskydd till din kamera med saker du har hemma
 

Det är ju sen gammalt att bland dom bästa bilderna man kan ta är just i dåligt väder. När himlen helt plötsligt lägger sig i mörker, dimman kryper fram och vinden piskar dig från alla håll. Men tyvärr är regn ihop med teknik inte den bästa kombinationen.

Kanske har du ett köpt regnskydd till din kamera men märker att du inte packat ner det i väskan eller så äger du inte ett men vill ändå ge dig ut och trotsa vädret. Ibland är man tankspridd och när man väl behöver det så ligger det hemma i en låda, lite som paraplyer. Inga problem det här fungerar minst lika bra!

Det jag ska visa er idag är något du snabbt kan raffsa åt dig och skapa av saker du förmodligen redan har hemma. Jag kan inte ta på mig äran för knepet eftersom Katarina lärde mig detta efter att hon läste det här på Elins blogg och finslipade sen det. Det här regnskyddet tog mig igenom ett regnigt Alaska och Island, utan det här hade det inte blivit många bilder eftersom jag prickade in en hel del regniga dagar under min resa.

Vad du behöver för att skapa ett regnskydd

Det du behöver är en gummisnodd eller hårsnodd och fryspåsar. Thats it! Om du har ett solskydd till ditt objektiv skruva gärna på det för att skydda linsen från att få vattendroppar på sig, men detta är inget måste.

 
Fotografera i regn: Så skapar du ett regnskydd till din kamera med saker du har hemma
Fotografera i regn: Så skapar du ett regnskydd till din kamera med saker du har hemma

Att tänka på

Trä på påsen över kameran så botten är mot linsen. Klipp ett litet hål men börja smått och tänj det så det passar precis över objektivet. Zooma med objektivet och lämna utrymme med plast där så att det finns skydd även om du behöver zooma. Trä över gummisnodden men sätt inte fast den på den delen som rör sig fram och tillbaka när du zoomar utan på den fasta delen.

Påsen tål inte hur mycket som helst och kan få hål i sig efter ett tag. Så ha ett gäng av dom backup i din kameraväska som du kan byta till.

Jag har en Nikon D750 och ett Sigma 24-70mm som jag brukar använd och till den passar en 3 liters påse. Men testa gärna olika tillverkare för vissa har olika tjocklek och kvalitet på plasten.

Kom ihåg att det här är såklart inte 100% säkert och är det spöregn så kommer det komma in fukt. Så använd sunt förnuft!

Fotografera i regn: Så skapar du ett regnskydd till din kamera med saker du har hemma

Kreativa lösningar med ditt regnskydd

Fotografera i regn: Så skapar du ett regnskydd till din kamera med saker du har hemma

Av någon anledning fick jag inte med mig solskyddet till mitt 24-70mm objektiv och inser inte det förrän jag är i USA och då kan man ju inte bara vända om och hämta upp det hemma. Jag insåg att det är oundvikligt att jag kommer få vattendroppar på linsen vid dåligt väder eller när jag är nära vattenfall.

Från början gjorde jag ett tappert försök och kämpade med att torka bort vattnet med en putsduk. Men det fick jag snabbt ge upp och jobbade istället med dropparna och lät dom få bli spännande effekter i bilden. Som här där man faktiskt ser dropparna i bilden.

Fotografera i regn: Så skapar du ett regnskydd till din kamera med saker du har hemma
Fotografera i regn: Så skapar du ett regnskydd till din kamera med saker du har hemma
Fotografera i regn: Så skapar du ett regnskydd till din kamera med saker du har hemma

Ibland tog vinden tag i plastpåsen eller att den gled fram lite över linsen. Vissa gånger pillade jag tillbaka den men i många fall gillade jag hur det skapade ett djup i bilden. Flera gånger drog jag faktiskt fram påsen medvetet för att låta plasten rama in bilden i ett mjukt blurr i kanterna.

Ibland är det bästa att inte ha full kontroll och låta saker hända för då dyker det upp lösningar på problem som du inte kanske hade löst på samma sätt annars.

Fotografera i regn: Så skapar du ett regnskydd till din kamera med saker du har hemma

Omslagsbilden på mig är fotograferad av Katarina från Äntligen vilse

Du hittar mig även här: