5 tips för att fotografera bättre i städer

5 tips för att fotografera bättre i städer
En guide med tips om hur du ska fotografera bättre i städer.
 

Det här är tips till för dig som vill utveckla och utmana ditt bildseende när du fotograferar i städer. Du som vill komma hem med bättre bilder till din blogg, Instagram eller bara för att visa släkten där hemma.

 

 

Vänd ryggen till dom mest kända sevärdigheterna

Vi har alla sett dom där bilderna, lite för många gånger från samma vinkel. Jag pratar om att fotografera kända sevärdheter i städer där alla står på samma plats och tar exakt samma bilder för att lägga upp identiska bilder på Instagram. Japp jag är skyldig till det med, har ett gäng liknande bilder i mina mappar på hårdiskarna. Men försök att tvinga dig själv att se staden med nya ögon. Skippa till exempel Louvren när du är i Paris om du inte är intresserad av konst. Du behöver inte se saker bara för att man borde och för att dom är kända. Gör istället lite research och leta upp något som fascinerar just dig och som kanske inte är det självklara för alla andra. Om jag tar Louvren som ett exempel så finns det hur många museum som helst i Paris som förtjänar mer fokus på sig som till exempel Galerie de paléontologie et d’anatomie comparée som är en del av Naturhistoriska museet och är en av mina favoriter i Paris.

Men om du ändå står där vid det kända turistmålet utmana dig själv och gör något oväntat. Vänd dig mot alla som fotograferar, hoppa upp på något, lägg dig ner och gör precis tvärtom till vad alla andra gör. Du kommer få lite konstiga blickar från folk men efter ett par gånger så kommer du inte tänka på det utan mer tänka på hur du ska få till den där perfekta bilden och koppla bort omvärlden.

 
tips på att ta bätte bilder när du reser
 
 

Serietagning

Ibland har man tur men oftast är det som uttrycket säger Tur kommer till den som är förberedd. Lite så är det även med fotografi. Du kan rikta kameran mot något och ha tur att du får med exakt rätt ögonblick. Men i en myllrande stad där folk rör sig i ett virrvarr kan intressanta ögonblick dyka upp när du minst anar det. Om du har ställt in att kameran tar flera bilder i sekunden (serietagning) när du trycker ner knappen för att att ta en bild så har du ökat chanserna rejält att fånga det där perfekta ögonblicket. Då kan du sålla bort alla dom bilderna tex när personen blinkar. Pojken i dörren är ett sånt exempel för mig. Jag satt på ett lastbilsflak i Nicaragua och två pojkar stack sina huvuden in och ut från dörren för att titta nyfiket ut mot vägen. Hade jag inte ställt in på serietagning hade jag nog inte lyckats fånga det här ögonblicket när vi åkte förbi.  

 
en guide med tips om hur du fotograferar bättre i städer
 
 

Följ ljuset

Avsätt tid där du bara ska strosa runt i den stad du har rest till, kanske har du någon specifik stadsdel som du är nyfiken på. Idag spelar det inte så stor roll om du går vilse med tanke på att vi kan ha offlinekartor nedladde i telefonen som guidar oss hem även om vi har internet eller inte. Såklart ska du kanske ha koll på områden som inte säkra att befinna sig på som turist men jag tar för givet att du har sunt förnuft. 

Ett tips är att följa ljuset och se vart du hamnar. Är det mitt på dagen och solen lyser som starkast leta efter skuggiga partier där solen strålar sipprar in på intressanta sätt och skapar kontraster. Har du turen och det är eftermiddag och solen ligger lågt försökt jobba med motljuset för att skapa en stämning. 

 
en guide med tips om hur du fotograferar bättre i städer
en guide med tips om hur du fotograferar bättre i städer
en guide med tips om hur du fotograferar bättre i städer
 
 

Se staden genom andras ögon

Det är fler än bara människor som bor i en stad och dom glömmer vi lätt bort. Porträtt behöver inte bara vara på människor utan även alla husdjur och vilda djur vi delar staden med. Testa att se staden genom deras ögon. När jag var i Köpenhamn gjorde jag just detta och på en gata hittade jag den här fluffiga hunden. Hunden promenerade bredvid sin husse och satte sig snällt bredvid husses fötter vid ett rödljus innan dom skulle gå över gatan. Jag satte mig på huk en bit bort för att fotografera och hunden som är van att människor inte är i hans ögonhöjd noterade det direkt. När det åter blev grönt ljus och alla började skynda sig över gatan ville hunden inte allt gå utan satte sig på tvären för att fortsätta att titta nyfiket på mig. Det är något i den här bilden som gör mig så glad varje gång jag ser den. 

 
en guide med tips om hur du fotograferar bättre i städer
 
 

 Lek med slutartider

Det här är ett enkelt knep att skapa dynamik och rörelse i en bild. En stad är ofta i rörelse och det är bara några få timmar om dagen som gatorna är tomma och helt lugna. Ett sätt att förmedla myllret och farten är att leka med en långsam slutartid. Men kom ihåg att inte ha den så långsam att du inte klarar av att hålla kameran still, det är bara objektet som rör sig som ska bli suddig och inte hela bilden.

 
en guide med tips om hur du fotograferar bättre i städer

Du hittar mig även här: