Regnar det i Tallinn? Besök konstmuseet Kumu

Regnar det i Tallinn? Besök konstmuseet Kumu
Tips på saker att göra i Tallinn, besök konstmuseum KUMU
 

Tallinns största konstmuseum

Det är ruggigt och det regnar när vi skyndar oss fram på gången framför Kumu som är Tallinns största konstmuseum. Efter ha skakat av paraplyet tar vi oss in i den enorma lokalen. Regn på semestern kan vara lite surt när man har gjort upp planer om att promenera längs gatorna i den stad man befinner sig i. Men har man lite framförhållning så kan man googla upp några museer som man kan gå in och värma sig i med spännande utställningar och samtidigt lära sig något nytt eller inspireras av något oväntat.

Ett hav stormar förbi på den flera meter långa skärmen och vi står som hypnotiserade. Det är mörkt och dovt som om vi stod på ett zoo och tittade på en storm i ett akvarium. Vad som ser ut att vara vatten rör sig i svepande rörelser framför våra ögon. Vi står på ett ställe för att ta in allt och när vi båda börjar gå mot nästa rum stannar vi samtidigt som om vi kände att vi inte riktigt var klar med verket. Skärmen som samtidigt var rogivande men ändå inhyste ett hot. Eller ett lugn innan stormen.

 
Tips på saker att göra i Tallinn, besök konstmuseum KUMU
Tips på saker att göra i Tallinn, besök konstmuseum KUMU
Tips på saker att göra i Tallinn en regnig dag. Besök KUMU som är Tallinns konstmuseum.
 

Konst-ig konst

-Vad gör vi nu? frågar jag David när vi kommer in i det tomma rummet. Ingenting pryder väggarna och det enda vi kan se är att ett snöre ligger på parkettgolvet och som försvinner ner i ett hål. Dra i det kanske? svarar han. Vi testar och visst går att dra i det men sen händer ingenting. Vi ler lite snett och fäller kommentaren konst-igt och vandrar vidare till nästa rum inne på konstmuseet.

Men det är ju det som är så intressant att gå på konstmuseum, man vet aldrig vilket verk som kan svepa förbi. Vissa säger mig ingenting. Men sen finns det dom där gångerna när ett verk kan drabba mig.  Jag kan fastna vid den smarta idén, tekniken, hur man kombinerat två olika saker eller bli hänförd över verkshöjden. Intryck som jag kan inspireras av och medvetet eller omedvetet lyfta in i mitt egna skapande.

Dom där små fragmenten som man plockar på sig med tiden. Jag hämtar inte min inspiration från att titta på andra fotografer utan tittar hellre på målade, filmade, eller interaktiva verk. När vi går från Kumu ut i Tallins kalla vinterluft så har jag fragment av intryck som jag bär med mig även denna gång.

 
Tips på saker att göra i Tallinn, besök konstmuseum KUMU
 

info:

Biljettpris för insläpp på Kumus alla utställningar ligger på cirka 10 euro. Om ni är en familj som vill besöka museet så fråga efter familjepris som ligger på cirka 16 euros.

 
 

Du hittar mig även här: