Guide till Rigas second hand och vegetariska restauranger
riga-intro.jpg

Uppdaterad juni 2018

För fler tips om saker att göra i Riga: 
Frostbitna takåsar, värmande ölprovning och lunch i ett garage i Riga

 

SECOND HAND 


Humana Vintage / Gertrudes iela 16

Det finns flera olika Humana utspridda i Riga men den här butiken tycker jag är den bästa. Att köpa second hand var lite svårt i Riga då det jag oftast stötte på var väldigt många toppar med strass och konstigt skurna kjolar. Är du kille är det helt annat då du kan som David komma hem med påsar fyllda med härliga stickade tröjor, skjortor och Levis jeans för ett löjligt lågt pris.

Humana Vintage stack verkligen ut från mängden med sitt sortiment som påminner väldigt mycket om Beyond retro men här får du trängas med både gamla tanter och Rigas hipsters. I den här second hand butiken har dom handplockat ihop ett sortiment och fyllt två våningar med allt från gamla platåskor från 70-talet, vintage klänningar och såklart herrkläder. 

Humana vintage - en guide till Rigas second hand och vegetariska restauranger
Humana vintage - en guide till Rigas second hand och vegetariska restauranger
Humana vintage - en guide till Rigas second hand och vegetariska restauranger

VEGETARISK MAT OCH ÖL


 

Miit / Lacplesa iela 10

Miit kan sammanfattas i tre ord:  kaffe, cyklar och mat. Allt började som ett ställe att laga cyklar där dom även servaerade dryck men har idag växt till en vegetarisk cafe/restaurang. På den här restaurangen kan du ta med dig cykeln för att få den lagad i cykelbutiken bakom baren och medan du väntar äta en smaskig vegetarisk buffee. Nu kanske du inte tar cykeln över till Riga utan båten men då kan du ändå ta del av deras goda mat ändå tycker jag. Deras vegetariska buffé med flera mumsiga röror serverar dom fram till 16.00 på lördagar och det är ju perfekt om du är där bara över dagen för att sedan hoppa på båten hem igen. Är du där över en helg så serverar dom även middag. Spara lite plats så du kan smaka av dessertdelen av buffeen!

 
Miit- en guide till Rigas second hand och vegetariska restauranger
Miit- en guide till Rigas second hand och vegetariska restauranger
 
 

Garage i Bergs Bazaar  

Bergs bazaar är ett område i Riga som är fylld med historia från sin storhetstid innan sovjetunion då det var ett handelsnav i staden och hur området förföll under Sovjetunionens styre. Idag ägs området av en familj som tog en chans när dom köpte tillbaka det efter Sovjetunionen fall. Tidigare fungerade den här lokalen som ett garage och därav har restaurangen fått sitt namn Garage. Glöm inte att titta upp när du är inne i restaurangen och se det fina glastaket som släpper in ett vackert ljus över borden. Jag specialbeställde vegetarisk mat och det var absolut inga problem. Extra roligt är att kocken står inne i restaurangen och du kan se hur maten tillreds. Om du vill se mer bilder och läsa om mina upplevelser på restaurangen Garage kan du klicka här. 

 
Restaurang Garage- en guide till Rigas second hand och vegetariska restauranger
Restaurang Garage- en guide till Rigas second hand och vegetariska restauranger
 
 

ÖL på ALKIMIKIS

Microbryggeri-trenden känns som det helt plötsligt har exploderat under dom senaste åren. Bara för fem år sedan pratade inte folk om ipor eller suröl runt mig. Men något har hänt och alla städer man åker till nuförtiden har minst ett microbryggeri och Riga är inte annorlunda. . För mig har det varit som en ny värld har öppnat sig för mig. Öl är inte bara en solvarm burk Norrlands som man dricker på festival. Nu har jag upptäckt det vackra med suröl och strosar gärna mellan barer på jakt efter den godaste. Alkimikis är en bar med ett eget bryggeri i samma byggnad. När du är där fråga om du får bli insläppt till bryggeriet och få smaka ölen rätt från tanken. Om du är intresserad av att läsa mer om min ölprovning på Alkimikis kan du klicka här

 
ölprovning på Alkimikis - en guide till Rigas second hand och vegetariska restauranger

MARKNAD


 

Kalnciema marknad / Kalnciema iela 35

Kalnciema är ett område på andra sidan vattnet från gamla stan som har med tiden blivit ett kreativt kluster av design och hantverk i Riga. Det verkar ständigt vara något nytt evenemang på gång med allt från bondens marknad, konstutställningar och konserter.  När vi var där en kall höstdag var det en marknad i stil med bondens marknad som vi har här hemma. Små hundar zickzackar mellan allas fötter då gångarna är fyllda av folk som smakar och känner på honung och syltburkar. Lite längre bort står män och värmer mat i en stor panna som skapar ett rökmoln som stiger upp mot den kalla luften. Helt enkelt en väldigt gemytlig stämning. Gå in på deras hemsida och se vad som händer i Kalnciema när du är där!

 
Kalnciema marknad - en guide till Rigas second hand och vegetariska restauranger
Kalnciema marknad - en guide till Rigas second hand och vegetariska restauranger
Kalnciema marknad - en guide till Rigas second hand och vegetariska restauranger

Du hittar mig även här: