Besök den aktiva vulkanen White Island på Nya Zeeland

Vi skumpar fram över vågorna och folk runt omkring mig blir mer och mer sjösjuka. Så plötsligt får vi sällskap av ett gäng delfiner som simmar bredvid båten. Det disdtraherar oss från att känna av illamåendet. Efter cirka en timmes båtresa närmar vi oss ön och en rökpelare sträcker sig upp mot skyn. Den har rykt konstant sen den upptäcktes av James Cook in 1769. Vi grabbar tag i våra gula hjälmar och gasmasker och hoppar ner i den mindre gummibåten som ska ta oss den sista biten in till land. 

Vi tar våra första steg på den aktiva vulkanen och vår guide samlar oss för en säkerhetsgenomgång och får rådet om inte vandra fritt och följa efter honom. Någon frågar vad vi ska göra om den helt plötligt skulle få ett utbrott. Vi får till svar att då finns det absolut ingenting att göra. We're fucked som han fint formulerade det. Under 1914 dog faktiskt 10 personer som befann sig på ön för att utvinna svavel. Idag har vi massa ny teknik som mäter vulkanen och såklart skickar inte företaget ut folk dit om det finns en risk för utbrott. 

White island ligger utanför staden Whakatane på Nya Zeelands norra ö och har det maoriska namnet "Te Puia o Whakaari" som betyder "den dramatiska vulkanen". Visst lever den upp till sitt namn?

Man får känslan av att ön andas, det fräser och släpps ut 800 grader varma giftiga gaser. Det går att vara utan gasmasken stundtals men när svaveldofterna åker ner i halsen börjar det klias och det är så mycket skönare med gasmasken på. 

Har du lite pengar över som brinner i fickan så kan du ta en helikopter ut till ön istället för båt. Kan bara gissa vilka fantastiska vyer man kan få över vulkanen. 

Ön är cirka 2 kilometer i diameter och har en sjö med rykande syra i sig. 

Det var som att vara på en främmande planet med sina varma vulkaniska bäckar och gula svaveläckta berg. 

Bjuder på den här bilden! Hade en dröm tidigare om att bli geolog när jag blev stor. Det här nog det närmsta jag kommit till den planen. 

Jag läste precis att vulkanen hade ett nytt utbrott så nyligen som den 27 april i år. Så det kan finnas en chans att du inte kan gå iland om du är där. Kom ihåg att ön ändrar form efter varje utbrott så hur den ser ut idag kanske är hur den ser ut på dom här bilderna. 

Info: 

En 6 timmar utflykt ligger på runt 199 NZ$ (1200 sek) 

Det företaget jag åkt med var whiteisland.co.nz

 

Från en resa april 2009. 

Foto av Jeanette Seflin, Anna Markby och Tasia Apostolopoulos.