Gamla Orangeriet Café i Bergianska trädgården

Gamla Orangeriet Café i Bergianska trädgården
 

Det här är min nya bloggserie som heter Upptäck Stockholm där jag visar er mina favoritställen i den stad som jag numera kallar hemma och på vägen hoppas jag själv snubbla över massa nytt och spännande jag inte besökt innan. 

 
Gamla Orangeriet café och restaurang i Bergianska trädgården
 

Sätt ihop kombinationen krackelerade väggar, växthus och godsaker så är jag helt såld. I ett gamalt tropiskt växthus från 1926 i den Bergianska trädgården hittar du café och restaurangen Gamla Orangeriet. 

 
Gamla Orangeriet café och restaurang i Bergianska trädgården
 

Vi kliver in över tröskeln och skorna träffar gruset som är själva golvet av orangeriet. Det knastrar under våra fötter när vi styr våra steg mot mitten av lokalen. Till höger om dörren står ett citrusträd av något slag med små orangea frukter. Det är varmt där inne men inte så hett som jag trodde att det skulle vara med tanke på att cafet ligger i ett växthus. Ljuset studsar mjukt runt in i lokalen från både fönster och tak. Väl framme i kassan ligger godsakerna uppradade och vi väljer efter mycket velande fram och tillbaka för kokostopparna. Brickan vi bär bakverken på täcks av en karta över den Bergianska trädgården som vi senare skulle bege oss ut för att upptäcka. Jag har varit så många gånger i trädgården men älskar att strosa runt där med en kaffe i handen och gå på upptäcksfärd. Bäst är det på vår/sommaren då allt bryter ut i färg efter ha legat i dvala i hela vintern. 

 
Gamla Orangeriet café och restaurang i Bergianska trädgården
Gamla Orangeriet café och restaurang i Bergianska trädgården
 

Något jag försöker undvika är dom stora kedjorna av caféer här i Stockholm som även ser exakt likadana ut vart man än åker i landet. Lite som caféernas motsvarighet till restaurangernas McDonalds. Det finns ingen själ i varken maten eller inredningen. Gamla Orangeriet känns så långt ifrån något själlöst. Här är saker lite sneda, färg är avskavd från väggarna och varje kruka har fått sin alldeles egna patina. Saker får vara lite som dom är helt enkelt. 

 
Gamla Orangeriet café och restaurang i Bergianska trädgården
Gamla Orangeriet café och restaurang i Bergianska trädgården
Gamla Orangeriet café och restaurang i Bergianska trädgården
Gamla Orangeriet café och restaurang i Bergianska trädgården
Gamla Orangeriet café och restaurang i Bergianska trädgården
Gamla Orangeriet café och restaurang i Bergianska trädgården
Gamla Orangeriet café och restaurang i Bergianska trädgården
Gamla Orangeriet café och restaurang i Bergianska trädgården
Gamla Orangeriet café och restaurang i Bergianska trädgården
Gamla Orangeriet café och restaurang i Bergianska trädgården

INFO:

Adress:  Veit Wittrocks väg 7
T-bana: Universitetet
Hemsida: www.gamlaorangeriet.se

 

Du hittar mig även här: