Posts in Reseplanering
5 saker att tänka på när du hyr bil utomlands
 

Samarbete med Hyrbilguiden.se

saker att tänka på när du hyr bil utomlands

Jag älskar frihetskänslan när man sätter sig en bil, att allt är möjligt. Med åren har jag hyrt min beskärda del av bilar och här kommer ett gäng tips som jag har lärt mig på vägen. Att hyra bil utomlands kan vara hur smidigt som helst bara du gör din research innan och är väl förberedd.

kontrollera om uthyrningsfirman har restriktioner
på vilka vägar man får köra på

Det här var något jag lärde mig så sent som nu i somras. Vi ägnande väldigt lång tid att hitta en bil som skulle passa vår budget när vi skulle köra runt i Alaska. Efter mycket fram och tillbaka så hittade vi en bil som passade oss och vi bokade den och andades ut. Veckan innan avfärd insåg vi att ett samhälle som stod på vår lista att besöka var förbjudet att köra till med den bilen vi bokat. Tydligen så skulle det vara på grund av att det var en grusväg som orsakade väldigt mycket stenskott på grund av att den var i så dåligt skick. Ni kan ju tänka er vilken panik vi hade när det var så pass nära vår avfärd. Men efter ha finkammat det finstilta på flera firmor hittade vi en superbra uthyrningsfirma som lät sina kunder köra på den vägen och det blev till och med billigare än vår första bil. Var grusvägen så hemsk som dom beskrivit den? Såklart inte, det var en helt vanlig slät grusväg i väldigt bra skick.

Samma gäller om du till exempel ska hyra bil på Island. Om du bara ska köra på asfalterade vägar och inte göra några avstickare på mindre vägar är det inga problem. Men om du vill köra på dom vägar som börjar på F måste du ha en bil som är godkänd för det. Varför det som är viktigt att tänka på det här är att om du är inblandad i en olycka eller det blir fel på bilen på en väg som du inte får köra på så täcker inte försäkringen. Det vill du inte vara med om då det kan handla om väldigt mycket pengar.

 
 
saker att tänka på när du hyr bil utomlands
 

jämför priser noggrant innan

Ta inte det första du hittar när du letar en hyrbil, lägg ner tid när du gör din research. Jag har använt Hyrbilguiden när jag har sökt biluthyrning när jag planerat mina resor runt om i världen. Men hur vet man då vad man faktiskt behöver? Det första jag tycker du ska börja med är att tänka på vilken storlek på bilen du vill ha.

Är ni bara två och reser med liten packning då kanske ni inte behöver en SUV som tar en hel barnfamilj och som drar mer bensin. Men är ni till exempel 4 personer då är det värt att satsa på en större bil. Man tänker att det inte är några problem med en mindre bil tills man inser att 4 personers packning ska även in i bilen. När du gjort en sökning så kommer det upp en lista med olika alternativ, titta då efter den lilla symbolen med resväskan för att se hur mycket bagage bilen kan ta. Den kan se ut att vara stor på bilden men man sparat in på bagageutrymmet. Gör inte mitt misstag då jag hyrde en bil med för lite bagageutrymme, roadtrippen blir inte lika kul när man måste sitta obekvämt intryckt mellan massa saker. Plus att det är en säkerhetsrisk att ha stora lösa saker i bilen om man behöver panikbromsa.

En annan sak att tänka på är om du behöver fyrhjulsdrift? Snåla inte på det om ni vet att ni kommer köra på dåliga vägar eller kommer ha dåliga väderförhållanden. Ni vill inte bli strandade mitt ute i ingenstans bara för att ni skulle spara ett par hundralappar.

Håll även utkik att det står att du har obegränsat med mil att köra. Det finns ingenting tråkigare att känna sig begränsad när du är ute på ditt äventyr. Det kan även bli en onödig och tråkig extrakostnad om du missat den informationen och får betala för dessa sen.

 
saker att tänka på när du hyr bil utomlands
 

Hämta upp bilen vid flygplatsen eller inte

Jämför om priset blir annorlunda om du hämtar upp bilen vid en flygplats eller på hyrbilsfirman kontor närmare den stad du ska resa till. Många gånger ligger det en extra kostnad om du ska hämta upp den på en flygplats. För att komma runt den avgiften har väldigt många firmor gratis hämtning från flygplatsen till deras kontor.

 
 
 

Ladda ner offlinekartor

Om du hyr bil i Europa har du äntligen möjlighet att använda data på din mobil för samma pris som hemma. Men lita inte på att du har uppkoppling överallt. Plötsligt försvinner den och om du har använt kartan i din telefon så kan du lätt köra vilse. Inför varje resa laddar jag alltid ner det område jag ska köra i som offline kartor i Google maps. Extra bra är ju att man kan ladda sin telefon i bilen och du behöver inte vara orolig att batteriet ska dö. Det här är ett bra alternativ så du slipper att hyra en gps.

 
saker att tänka på när du hyr bil utomlands
 


Fotografera alltid bilen innan avfärd

Det här gäller inte bara för när du hyr bil utomlands utan även såklart här hemma i Sverige. Jag har aldrig haft några problem med att en hyrbil gått sönder eller att bilföretaget hittat något fel som jag inte hade orsakat. Men en dag kan man ha otur. Dom senaste gångerna jag har hyrt bil har företagen själva varit väldigt duktiga på att dokumentera både med foto och med film innan avfärd. Jag har till och med fått videos skickade till mig på mailen som dom spelat in när dom gick runt och berättade om befintliga skavanker.

Men jag tycker alltid att du ska göra likadant själv. Lämna inget till slumpen och glöm inte att fotografera rutorna med ifall det finns stenskott sen tidigare. Jag var supernoga med att dokumentera varenda skråma på bilen när jag hyrde på Island men när jag lämnade tillbaka bilen kollade dom bara att alla dörrar satt kvar eller att det inte var någon större plåtskada. Dom förklarade att det var oerhört vanligt att dörrar blåste av bilarna av den starka vinden på ön och små repor orkade dom inte bry sig om. Men det hör inte till vanligheten att uthyrningsfirmor är så liberala i sin syn av skador.

 

Du hittar mig även här:

5 saker jag ångrar att jag inte gjorde när jag pluggade i Paris
 

Samarbete med EF - språkresor & utlandsstudier utomlands

studera-paris.jpg

Jag ska vara ärlig. Det är riktigt läskigt att flytta utomlands men när du börjar i en klass får du ett sammanhang och massor nya vänner på köpet. Kvarteren som först känns främmande kommer du snabbt kalla ditt hem. Jag växte något enormt under min tid i Paris och det gav mig en tillit till mig själv att jag kan klara det mesta. Men några saker hade jag gjort annorlunda om jag hade den kunskapen jag har idag. Lär nu av mina misstag så du slipper göra dom när det är dags för dig att flytta utomlands.

Skulle ha PLuggat franska på heltid

Under gymnasiet läste jag franska som språk och har alltid varit svag för Frankrike, kanske började det redan med att mina föräldrar gav mig ett franskt förnamn. På grund av min fascination av Frankrike tog jag beslutet när jag var 20 år att jag skulle flytta till Paris. Jag hade bestämt mig att jag ville bli makeup artist och jag hade hittat en internationell skola som hade undervisning inom det.

Skolan var helt på franska och det visade sig att vår lärare kunde bara några få ord på engelska. Men vi hade en tolk som satt och översatte parallellt för oss internationella elever under lektionerna. Men snabbt insåg jag att det här kommer inte att gå om jag ska förstå fullt ut vad hon sa, gymnasiefranskan räckte tyvärr inte hela vägen.

Jag bestämde mig då att några kvällar i veckan skulle jag ta franska lektioner och det gjorde verkligen skillnad. Jag började förstå ord jag inte kunde innan och i vilken ordning dom skulle sättas i en mening. Jag kunde ha små konversationer med kvinnan i kassan på bageriet där jag bodde och jag kände mig mer som en del av staden. Sakta men säkert blev jag bättre.

Min läsförståelse ökade markant men timmarna på ett dygn är som sagt begränsade. Att plugga på heltid och sen läsa kvällskurser samtidigt som du vill upptäcka din nya stad är inte att rekommendera. Om jag hade gjort en sak annorlunda idag så hade det varit att jag hade studerat en intensivkurs i franska som EF erbjuder innan jag hade börjat med mina andra studier. Att ha fokuserat på en sak i taget. En av mina roommates pluggade franska på heltid och vem av oss var det som faktiskt kunde prata flytande franska när hon reste hem? Tyvärr var det inte jag. Det kan jag fortfarande gräma mig att jag inte tog chansen när jag verkligen hade möjlighet att lära mig språket på riktigt.

 
 

Åkt på fler utflykter

Om vardagarna handlade om att plugga så skulle helgerna ha ägnats åt att åka på fler upptäcktsfärder runt om Paris. Idag vet jag att det finns så många otroligt häftiga platser bara några timmars radie utanför staden och jag skulle verkligen ha passat på när jag bodde där. Men jag fastnade i samma kvarter som jag rörde mig i varje helg. Jag hade kunnat göra dagsutflykter som inte hade kostat skjortan. Sparat in pengar på onödiga utgifter och lagt dom på tåg och bussbiljetter istället.

Tagit fler bilder

Jag pluggade i Paris långt innan jag hade upptäckt kameran på riktigt. På den tiden fotograferade jag utan någon eftertanke och många av mina bilder från den tiden är ur fokus. Vet inte om det var för att jag hade en så dålig kamera eller om det var jag om jag ska vara ärlig. Det hade varit roligt att ha fler bilder att titta tillbaka på idag. Speciellt dom tråkiga vardagliga sakerna som lägenheterna jag bodde i eller dom fina gatorna jag promenerade på för att komma till tunnelbanan. Sen när du har tagit alla dessa bilder glöm inte för guds skull att göra backup på dom!

 
 

Jag skulle ha skaffat fler franska vänner

Det är lätt att snabbt klicka med dom som pratar samma språk och kommer från samma kultur som en själv när man bor utomlands. Så blev det verkligen för mig under min tid i Paris. Mitt fokus skulle verkligen ha lagts på att bredda min bekantskapskrets då dom jag umgicks på min fritid pratade antingen svenska eller engelska. Hade jag ansträngt mig mer att faktiskt lära känna fransyskorna och fransoserna hade jag varit tvungen att puscha mig själv att faktiskt prata mer franska.

Sparat ihop mer pengar

Om det är ett råd ni ska ta med er från allt detta så är det att spara mer pengar än du tror du kommer göra av med. Jag jobbade i Oslo innan jag flyttade till Paris och sparade ihop varenda krona jag hade över. Men nu i efterhand hade jag kunnat spara mer. Du kommer vilja hitta på så mycket när du landar i den stad du ska studera i och tyvärr kostar det mesta i vår värld pengar. Så se till att ha tagit i överkant när du räknar ihop din budget.

 

Du hittar mig även här:

Inatt åker jag på årets största äventyr: Seattle - Alaska - Island - Bordeaux

Många gånger går jag och drömmer om resemål som känns så långt bort i fjärran att dom inte känns överkomliga. Jag drömmer sällan om exotiska platser utan mer dom där karga och råare destinationerna. Alaska och Island har varit så för mig. Alaska har känns som en hägring långt borta i horisonten. Framförallt har det inte funnits någon som varit intresserad av att åka dit. Så en kväll i höstas droppar Katarina meningen att hon vill åka dit och jag kastade mig nästan över henne. Snabbt var även Lena och Sofia med på tåget och helt plötsligt var det bestämt att nu sker det. En 11 dagar lång roadtrip genom Alaskas orörda natur. På vägen till Anchorage i Alaska var vi tvungna att mellanlanda i Seattle och då  bestämde Sofia, Katarina och jag att varför inte stanna någon dag extra för att se Seattle. När jag var tonåring på 90-talet startade jag  tillsammans med tre andra tjejer ett band och spelade Nirvanalåtar. Seattle var källan till all bra grungemusik som jag lyssnade på och drömmen om Seattle började. 

roadtrip10.JPG

När vi skulle flyga hem är vi tvungna att mellanlanda på Island och varför inte stanna där några extra dagar tänkte jag och Katarina. Så fick det bli och vips blev det cirka 5 dagar lång roadtrip från Reykjavik upp till Islands nordvästra udde Westfjords. 

 

När hemresan från Island skulle planeras berättar David att han ska bila ner till södra Frankrike på sin semester för att surfa. Varför inte åka ner till Frankrike för möta upp honom tänkte jag? Så fick det bli och helt plötsligt var en flygbiljett från Reykjavik ner till Bordeaux bokat. Riktigt mysigt att det var till just till södra Frankrike som vi var på vår första resa tillsammans när vi precis blivit ihop för 3 år sedan. Hela min semester började med Alaska men blev så mycket mer. Tror ni jag har resfeber just nu? Taxin är bokad till att hämta oss 4 imorgonbitti (eller rättare sagt natt) och jag gissar att jag inte kommer kunna sova en enda minut. 

Jag vet inte hur ofta jag kommer kunna uppdatera bloggen under den här perioden men jag kommer dokumentera allt på mina Instagram stories,  Följ mig där vettja!

Biarritz för tre år sedan

Biarritz för tre år sedan

Du hittar mig även här: