Midsommarafton i Alaska
Fira midsommar i Alaska med softball i byn Mccarthy

Nu är jag äntligen hemma! Tänk när jag var i 20-årsåldern och gjorde två jorden runt resor. Det första varvet reste jag i 6 månader och min andra jorden runt resa reste jag i ETT ÅR i sträck. Idag känner jag att en månad känns mer som 4 månader. Vet inte hur jag orkade? Kanske tog man in saker lättare? Idag får jag nästan en visuell överdos av intryck när jag reser. Känner ni igen er av den beskrivningen? Mina jorden runt resor gjorde jag innan jag började fotografera på riktigt och slängde typ upp kameran i farten och fyrade av en suddig bild. Idag ser jag på världen annorlunda. Hela tiden söker min blick efter vackert ljus och plötsliga ögonblick men till slut blir jag helt slut i huvudet.

Jag har verkligen hunnit med så mycket varierande saker på den här semester. Jag har vandrat uppe på snön på en alpint bergspass, sett björn (!), blickat ut på glaciärer, upptäckt övergivna hus i Alaska, promenerat genom vackra lupinfält på Island, läst böcker på sandstränder i Frankrike, ätit tapas i Spanien och introducerat David till nästan alla i min släkt i Holland. Plus den stora nervpärsen när vår bil gick sönder i Holland. Ja ni hör ju, hur kan man inte få en visuell överdos efter så mycket olika intryck?

Årets midsommar var minst sagt besynnerlig då jag befann mig i Alaskas vildmark där mycket var lika men ändå så olikt från hemma. Den lilla byn Mccarthy som vi befann oss i ligger på samma breddgrad som Hudiksvall vilket är några mil från där jag växte upp. Myggen var precis lika jobbiga som dom är uppe i Norrland och solen vägrar även här att gå ner och skapar på sin höjd lite skymning. Men ändå är allt så olikt.

Fira midsommar i Alaska med softball i byn Mccarthy

 

Vi har precis ätit en midsommarmiddag på en restaurang i Mccarthy och tänker kolla om ryktet stämmer att dom som bor i byn ska spela softboll uppe på ett fält. Inte för att vi är så intresserade av sporten softboll utan mer för att det kändes som något så urtypiskt amerikanskt. Dagen innan hade jag, Katarina, Sofia och Lena kört en hel dag för att komma fram till Mccarthy som man bara kan nå om man kör 8 timmar i sträck rakt ut i skogen och där dom sista två timmarna är på en grusväg där älgar står och lurar i vägkanten. Väl framme vid en flod måste man lasta över sin packning på en liten vagn och dra den över en liten bro för att sen bli upphämtad av en van som kör på en översvämmad väg eller som mer liknar en insjö. Men sen är man framme i Mccarthy som uppstod för att gruvarbetare skulle kunna supa och gå på bordell i början av 1900-talet. Vi hade tagit oss hit eftersom vi ville upptäcka den övergivna gruvstaden Kennecott som ligger några kilometer från Mccarthy.

Precis när vi lämnat Mccarthy får Sofia ett tips på sin instagram om att det gjorts en reality serie om människorna som bor i den här byn som går under namnet Edge of Alaska som man kan se på dplay. Dom beskriver serien så här: Långt ute i Alaskas vildmark finns den tuffaste staden i USA: McCarthy. Där trotsar 42 invånare väder och vind, drygt 16 mil från civilisationen. Måste verkligen se den här serien!

 
Hunden Hobo Joe

Hunden Hobo Joe

Fira midsommar i Alaska med softball i byn Mccarthy
 

Vi hör hur folk ropar till varandra när vi går på den lilla grusvägen och svänger sedan vänster uppför en liten backe och följer ljudet av röster. Framför oss sträcker dom majestätiska bergen ut sig som en backdrop bakom det stora öppna fältet. Överallt springer hundar överlyckligt runt på spelplanen eftersom det är en boll som flyger fram och tillbaka. Spelarna måste vara snabba för annars kommer en av hundarna och fångar bollen i sina munnar. Ibland såg det nästan ut att vara fler hundar på planen en spelare. Tydligen så är nationalparken Wrangell-St. Elias National Park & Preserve som vi befinner oss i en av dom få nationalparker som man får ta med sig hundar i Alaska. Kanske är det därför det känns som att precis alla hundägare i USA är här just nu.

 
Fira midsommar i Alaska med softball i byn Mccarthy
 

Det har bildats små grupperingar med folk runt fältet. Vi har dom som står i små klungor vid skogsbrynet och dom som sitter på en lång trädstock. Trots att det känns lite risky att sitta så nära planen så slår vi oss ner. Vi hade packat med oss en öl som jag öppnar med en tändare. Vi försöker lista ut reglerna till spelet men misslyckas, för oss ser det bara ut som dom spelar en lite mer avancerad version av brännboll. Jag lutar mig lite till vänster och knackar på axeln till tjejen som sitter bredvid mig på stocken. Snabbt börjar Alison som hon heter peka på olika personer på planen och nämna ord som pitcher, cather och homebase. Samtalet övergår sen till Minnesota som hon kommer ifrån och om hur mycket delstaten präglats av oss svenskar som emigrerade dit på 1800-talet. Hon berättar om att hon är uppvuxen med Pippi Långström och hur mycket hon symboliserar girl power för henne. Vi fortsätter att jämföra hur lika Minnesota och Sverige faktiskt är samtidigt som vi som sitter på stocken fått vår egen fanbase i form av ett gäng hundar som är överlycklig över att vi kastar tennisboll till dom. För varje kast blir bollen lite mer slemmig.

 
Fira midsommar i Alaska med softball i byn Mccarthy
Fira midsommar i Alaska med softball i byn Mccarthy
 

Kvinnan som kvällen innan spelat live på Golden saloon och som presenterade sig som att man kanske kände igen hennes röst från radio. Det gjorde såklart inte vi. Men vi kände igen henne idag då hon spelade i ett av lagen. När det blev byte för utelaget att vara inne så halvjoggar hon långsamt fram till oss som sitter på trästocken och gör en high five med oss alla för hennes dåliga insats i spelet. Hennes ord inte mina. Jag betraktar alla kufar och udda karaktärer som är där ute på spelplanen. Mannen som hela tiden sitter på huk med en cigarett i mungipan och den där klassiska handsken redo när någon missar sitt kast. Eller hunden Hobo Joe (så bra namn) som var som en artig äldre gubbe som satt lugnt och stilla och tittade på alla andra hundar som hetsade runt.

 
Fira midsommar i Alaska med softball i byn Mccarthy
Fira midsommar i Alaska med softball i byn Mccarthy
Fira midsommar i Alaska med softball i byn Mccarthy
Fira midsommar i Alaska med softball i byn Mccarthy
Fira midsommar i Alaska med softball i byn Mccarthy
 

När matchen var avklarad och något lag hade vunnit promenerade vi samma grusväg tillbaka och spelade dart på Golden Saloon. En väldigt ovanlig midsommarafton helt enkelt.

 
Fira midsommar i Alaska med softball i byn Mccarthy

Du hittar mig även här: 

Guide till mina favoritbutiker i Göteborg
Göteborgs guide fylld med tips på second hand, inredningsbutiker, blomsterbutik och museum att besöka.
 

Just nu befinner jag mig i Seattle men så bloggproffsig som jag är för tillfället så har jag förinställt det här inlägget med lite härliga butiker du kan spana in om har vägarna förbi Göteborg. Under 2018 har jag som mål att resa mer i Sverige och Göteborg stod högt upp på listan av städer att upptäcka. Jag var där några korta dagar men känner redan att jag vill åka tillbaka och upptäcka ännu mer. 

Läs mer om mina tips från Göteborg:
Palmhuset i Göteborg
Göteborgs Naturhistoriska museum

 

Heyday


 

När jag satt på tåget ner till Göteborg frågade jag om tips på saker jag inte får missa i Göteborg och Amanda skickade ett meddelande om att jag borde besöka Heyday. Ett väldigt bra tips! Bara att gå in i Heyday är en som en glad färginjektion rakt in i sinnet. Hela butiken och kaffebaren är målad i en ljusrosa färg och då menar jag verkligen från golv till tak. Här hittar du krukor, smycken, feministiska posters och kläder. Girl power rakt igenom hela sortimentet. Jag köpte med mig ett par små silvermånar att ha öronen som har samma form som min tatuering på ett av mina fingrar. Ta med en kaffe on the go när du promenerar till dom andra butikerna på listan. Om du inte kan åka förbi Göteborg och känner ett stort sug att spana in Heydays sortiment så är den ingen panik för dom har webshop på sin hemsida. 

 
Rosa kaffebar och butik Heyday i Göteborg
Rosa kaffebar och butik Heyday i Göteborg
Rosa kaffebar och butik Heyday i Göteborg
 
 

Magasinkvarteret


Grandpa och gatukonst på vallgatan i Göteborg
Floramor & Krukatös blomsterbutik i Göteborg guide

Blomsterbutiken Floramor & Krukatös


Gör det redo för att gå in en grön och lummig liten värld. Vi hade lite svårt att hitta blomsterbutiken Floramor & Krukatös som ligger inne på en innergård som man når genom att gå igenom ett litet valv. Det första som möter dig är en massa krukor som leder vägen mot trappan in i butiken. Väl inne på innergården hänger ljusslingor över våra huvuden och små bord står utplacerade med folk som sitter och sippar på kaffe. 

Väl inne i butiken finns det inget som heter less is more. Här är det snarare tvärtom där varje centimeter är fylld med något att titta på. Butiken drivs av mor och dotter som är florist och keramiker. Även om du inte har gröna fingrar och inte vill köpa med dig hem en växt så finns det massor av andra fina saker till hemmet. Vackra krukor, tavlor med botaniska motiv, lampor och doftljus. Om inte annat så kommer du gå därifrån väldigt inspirerad av att göra ditt hem till en liten djungel. 

Floramor & Krukatös blomsterbutik i Göteborg guide
Floramor & Krukatös blomsterbutik i Göteborg guide
Floramor & Krukatös blomsterbutik i Göteborg guide
Pop boutique i Göteborg guide till second hand butiker

POP


Pop tillhör en kedja av second handbutiker som finns utspridda i England. Här blandas det riktig retro och vintagekläder med deras egna märke. En stor del av min garderob består av vintagekläder. Men mitt största problem med att handla kläder från 70-talet som är årtiondet som faller mig i smaken är att det mesta är i polyester. Materialet som inte andas! Alla måste verkligen ha gått omkring och luktat väldigt mycket svett med tanke att det var polyester från topp till tå. Så mitt tips är att hålla dig borta från plagg som innehåller det för mycket och spana efter bomullstyger. Jag har länge letat efter en vit bohemisk topp med broderier på sig i just bomull och vad hittade jag just i denna butik? Jo den perfekta vita toppen. Allt här är noga utvalt vilket gör att om du är ute efter en specifik sak så finns det flera andra liknande plagg att välja mellan. 

Det finns även en avdelning för killkläder och lite smått och gott till hemmet. 

Pop boutique i Göteborg guide till second hand butiker


äta mat från foodtruck i Göteborg
 

På det lilla torget mitt emot butiken Pop står det lite olika foodtrucks där du kan välja vad du är sugen på för just den här dagen. Vi testade Korv united som hade ett vegetariskt alternativ. Ni som brukar äta vegetarisk/vegansk kost vet kampen det är att hitta god korv som smakar iafal nånting. Lite som vegansk ost som aldrig är gott, vad jag än har testat. Men här överraskade verkligen den här foodtrucken mig. Jag beställde in en vegetarisk Que Padre! som bestod av chilipicklad rödlök, jalapenos, tortilla chips och chipotle-majonäs. Oh my vilken fullträff! 

 
Bästa veganska korven i Göteborg
Grandpa butik i Göteborg guide

Grandpa & Artelleriet


Artilleriet är en sån butik som jag lyfter och vrider på nästan allt och säger åh vad fint fram tills jag ser prislappen och lägger sakta ner saken igen. Allt är fint i den butiken men min plånbok säger bestämt nej. Men med det väcker det tankar hur jag kan hitta någonting liknande på second hand för en mindre peng. Jag blir väldigt inspirerad av allt. Tydligen så inspirerad att jag inte tog en enda bild därinne.  

Grandpa är är också en butik som jag går och fingrar på allt. Jag älskar allt som handlar om böcker, anteckningsböcker eller annat i papper. Allt som är i papper vill jag ha. Skyller allt detta på mamma som hade ett helt rum som gick under namnet pysselrummet när jag växte upp som var fyllt av papper av all dess slag. Egentligen så känns det mer som en klädbutik men jag hamnar alltid vid borden med små prylar. Blev väldigt sugen på tavlorna dom hade på väggarna. 

Grandpa butik i Göteborg guide

Du hittar mig även här: 

Göteborgs Naturhistoriska Museum
göteborgs naturhistoriska museum
 

Vi kommer ifrån varanndra och går i olika korridorer. Han vill se fåglarna och jag vill se dom större djuren. Jag går in genom en stor valv och på andra sidan av rummet står en majestätisk elefant och blickar tillbaka på mig där jag står på Göteborgs Naturhistoriska museum. Det kalla ljuset från takfönstren möts på mitten av det varma gula ljuset från dom upplysta montrarna. Fåglar hänger från taken och skapar spöklika skuggor ovanför sig på det välvda taket. 

 

Läs mer om mina tips för Göteborg: 
Palmhuset i Göteborg


Göteborgs Naturhistoriska museum
Uppstoppad elefant på Göteborgs Naturhistoriska museum
 

Vissa uppstoppade djur var lite mindre lyckade som den här råttan eller vad det nu ska vara. Den påminner mer om den där smileyfiguren som gör ett sammanbitet min där den visar tänderna. Vet du vilken jag menar? 

 
Göteborgs Naturhistoriska museum
Göteborgs Naturhistoriska museum
 

En älg tittar ner på mig och jag går mot montern med björnar. Läser varje skylt som beskriver alla dom olika björnarter som dom har där. Förvånas över att det finns så många olika sorters björnar. Tankarna flackar iväg till min kommande resa till Alaska och att det jag läst någonstans att det ska finnas över 100 000 svartbjörnar i delstaten. Då är inte deras brunbjörnar och  grizzlybjörnar inräknade. Jag har drömt sen jag var liten att se en björn i verkligheten. Visst jag har sett tassavtryck som visar att en björn promenerat förbi i närheten där jag växt upp i Norrland men aldrig sett skymten av en. Jag skulle gärna vilja se en på tryggt avstånd som från en bil till exempel.  

 
Göteborgs Naturhistoriska museum

Den Uppstoppade blåvalen


 

Det stora dragplåsteret är den uppstoppade valen i ett av rummen som går under just namnet valsalen. För 150 år sedan flöt den här 16 meter långa valungen iland i Askim som ligger söder om Göteborg och är unik eftersom det här är den enda monterade valen du kan se i hela världen. På ena kortsidan är det runt välvt fönster som trots att det är mulet ute lyser upp valens främre del. Ljuset reflekterar skruvarna som pryder valens sida som får det att se ut som ett jättelikt ärr. Vissa dagar under året öppnar dom upp valens mun och du kan gå in i valen. Vilken bisarr tanke. 

 
Uppstoppad val på Göteborgs Naturhistoriska museum
Göteborgs Naturhistoriska museum


Göteborgs Naturhistoriska museum
Göteborgs Naturhistoriska museum
Uppstoppad val på Göteborgs Naturhistoriska museum
Göteborgs Naturhistoriska museum
Skelett på Göteborgs Naturhistoriska museum
Göteborgs Naturhistoriska museum
 

Längst in i en av gångarna sitter en kvinna på en liten ihopfällbar stol och lutar sig lätt mot glasrutan. Med en stadigt grepp håller hon sitt ritblock med vänsterhand och hennes högra hand skissar snabbt och vant över pappret. Ibland tittar hon upp mot det stora djuret och dess döda ögon. Jag låtsats titta på en zebra men sneglar istället hela tiden över till hennes block. Jag förundras hur djuret tar mer och mer form på pappret och hur hon tar fram skuggorna i djurets päls. Vilken dröm att kunna rita på det där sättet. 

 
Rita på Göteborgs Naturhistoriska museum

Naturaliekabinett med märkvärdiga föremål


 

Kvällen innan när vi suttit på Kino och druckit alldeles för många öl från olika göteborska bryggerier blev vi tipsade att vi måste leta upp den mest udda skåpet av dom alla på Naturhistoriska museet. En liten monter fylld med udda saker med rött tyg i bakgrunden. En ko med dubbla huvuden och vad som ser ut som ett mungodjur med en orm ringlad runt sin kropp. Som om någon har försökt fånga en kamp på liv och död. Visste ni att det var naturaliekabinetter och kurisoakabinetter som är grunden till att vi har naturhistoriska museum idag?

Kuriosakabinetterna var stora under renässansen (1400-1600-talet) och var privata samlingar rika personer hade med märkvärdiga föremål från runt om i världen. Vissa föremål i dom samlingarna kanske inte är något vi skulle placera i våra naturhistorksa museum idag eftersom dom skulle vara falska. Flera affärsmän på den tiden sålde saker som enhörningshorn till samlare då verkligheten och fablernas värld var mer flytande. När man sedan gick in i 1700-talet och blev mer inriktad på vetenskapen så fick saker som inte kunde bevisas vara äkta sållas bort och vi börjar närma oss det vi har idag.

 
Siamesiska kohuvud på Göteborgs Naturhistoriska museum
Siamesiska kohuvud på Göteborgs Naturhistoriska museum
Göteborgs Naturhistoriska museum
Göteborgs Naturhistoriska museum
Göteborgs Naturhistoriska museum
Göteborgs Naturhistoriska museum

Info om Göteborgs Naturhistoriska museum



Du hittar mig även här: 

Bada vid klipporna i Kristineberg och en kärleksförklaring till Stockholm
kristineberg-bada-klippor13.jpg
 

Vi balanserar oss fram på klipporna i Kristineberg med vår packning som innefattar en kylväska, engångsgrillar och filtar. Niklas flämtar fram "nu börjar jag redan att löka" och rycker i sin skjorta för att försöka få in någon slags svalka under tyget. Vi försöker hitta den perfekta platsen att slå oss ner men vi är inte direkt ensamma om att vara där på klipporna i Kristineberg när termometern är uppe vid 30-strecket. Vid en klipphäll hittar vi Elsas arbetskollegor som sitter i en soffa av sten och precis ovanför dom bygger vi bo för dagen. 

 
kristineberg-bada-klippor04.JPG
kristineberg-bada-klippor02.JPG
 

Jag blickar ut över vattnet och ser segelbåtar, folk som paddlar kajak och åker förbi i sina motorbåtar. Havet glittrar och bländar kameran när jag riktar den mot vattenbrynet. Tänker tanken att det här är min hemstad nu och det bubblar till av lycka i bröstet. Stockholm är obeskrivligt vacker stad sommartid och tänk att jag får dela den här staden med så många inspirerenade människor som jag har till vänner. Aldrig har jag klickat så bra med en stad jag bott i som jag har med Stockholm. Paris, Barcelona och Oslo är bleka i jämförelse. Det var en trög start på ett par år men nu efter fem år här så känns det som om många bitar har äntligen fallit på plats. 

 
kristineberg-bada-klippor01.JPG
kristineberg-bada-klippor05.JPG
 

Sean ber mig räcka honom en öl från kylväskan bakom mig som står intryckt i en buske i ett försök att hitta någon slags skugga för den. Jag letar fram en Pripps bland dom kalla isklabbarna som svalkar skönt mot handleden. Det är nästan som om jag hör soundtracket i bakgrunden från dom klassiska Pripps reklamerna som var så stora under 90-talet när Sean ligger utsträckt där över klippan. 

 
Katarina från Äntligen Vilse

Katarina från Äntligen Vilse

 

Till och med jag som är en badkruka blev sugen att bada för att svalka mig från hettan. Men jag hade inte packat ner baddräkten eftersom jag ändå tänkte att jag inte skulle bli sugen att bada. Svor lite för mig själv för det dumma beslutet. I omgångar går dom andra ner med varierande utlåtande om vattnets temperatur. Några ligger i och tycker det är jätteskönt medan någon annan kommer så långt som till anklarna och vänder upp igen. Tror att jag hade nog hamnat i den andra kategorin om jag hade haft baddräkten med mig. 

 
kristineberg-bada-klippor07.JPG
kristineberg-bada-klippor09.JPG
kristineberg-bada-klippor08.JPG
kristineberg-bada-klippor10.JPG
kristineberg-bada-klippor03.JPG
 

När solen går ner bakom höghusen är det dags för oss att lämna vår klippa och bege oss mot Söder och dom sista solstrålarna färgar havet och båthamnen ljust rosa. Vackra vackra Stockholm!

 
kristineberg-bada-klippor12.JPG
 

Så tar du dig till klipporna i Kristineberg

När du hoppar av tunnelbanan svänger du vänster vid utgången så du går under bron som tunnelbanan åker på. Efter bron kommer du ut på ett lite öppnar fält och svänger höger. Väl nere vid vattnet tar du vänster och följer strandpromenaden tills den övergår till en stig bakom ett hus och du klättrar upp på klipporna.

 
kristineberg-bada-klippor14.JPG

Du hittar mig även här: 

Saker att se i Göteborg - Palmhuset
 

Strosa i Parken Trädgårdsföreningen

Vi går på grusgången bredvid varandra i parken trädgårdsföreningen som ligger mitt i Göteborg för vi ska titta på alla växter i Palmhuset. Det slutar alltid med att vi letar oss till lummiga och gröna platser när vi turistar och Göteborg är inget undantag. 2018 är året som vi kommer komma ihåg där sommaren brakade loss redan i maj. Hur vi tar på oss sommarkläderna, äter glass och hänger i parker men har hela tiden i bakhuvudet att det här är nästan för bra för att vara sant. 

Jag stannar plötsligt för att fotografera dom vita tulpanerna till höger om oss som sticker stolt upp bland dom gröna bladen under dom. I vanlig ordning fortsätter han några meter innan han inser att jag försvunnit iväg med min kamera. Bakom tulpanerna skymtar jag dom runda formerna av glas och gjutjärn som palmhuset är gjort av.

 
Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg
Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg


Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg
 

Tropisk värme i Palmhuset

Dom hängande rötterna ligger som en tjock matta längs med väggen. Jag kopplar inte först vad det är men inser snart att det är den störta monsteran jag sett i mitt liv. Mina tankar går till vår monstera där hemma som är som en kinkig tonåring som bara vill växa på höjden och spretar med sina unga och ljusgröna blad som vägrar få sina karaktäristiska håligheter. Här framför mig har jag en riktig pensionär. En pensionär som vaktar en dörr som får det att se ut som om ett tropiskt Narnia ligger där på andra sidan.

 
Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg
Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg
 

Det finns en hel del att titta på med tanke på att varje vrå är täckt av gröna blad i den 1000 kvadratmeter stora växthuset. Vi går in i det tropiska rummet där golvet är blött och bladen fuktiga. Solen lyser in från dom stora glasväggarna och en ljusstrimma letar sig in genom bladverket och lyser upp ett enda blad, som om den har blivit utvald.

 
Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg
 

Palmerna som gett växthuset sitt namn

Jag går uppför den smala trappan och kommer upp på en balkong som ger mig en fantastisk utsikt över växthuset. Glas, vitt gjutjärn och gröna blad om vartannat. Från golvet och upp till taket är takhöjden hela 25 meter och en av palmerna är hela 14 meter, bara en meter till godo innan den slår i taket. Ansar dom den då eller låter man den bara trycka mot glaset? Jag funderar på om hur många av växterna som faktiskt varit med från att palmhuset byggdes 1878.  

 
Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg
Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg
Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg
 

Han står där ett tag och bara tittar på palmen, vänder sig om till mig och säger glatt att det är precis en sån palm vi har hemma. 

 
Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg
Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg
Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg
Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg
Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg
 

Vi går upp balkongen på andra sidan rummet där inga andra är. Vi sitter tätt bredvid varandra på den lilla bänken och blickar ut mot rummet samtidigt som vi pratar om hur vårat växthus en dag ska se ut. Nedanför oss går människor in och ut genom entrén och ett par barn pekar ner i vattnet i en fontän. Motvilligt reser vi oss upp och lämnar palmhuset och dess grönska för att upptäcka mer av Göteborg. Någonstans har jag läst att Göteborg ska vara Sveriges grönaste stad. Vi går ut från en växtlighet och in i en annan. 

 
Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg
Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg
Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg
Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg
Palmhuset i Trädgårdsförening Göteborg

INFO: 

Göteborgs trädgårdsförening hemsida
Det är gratis inträde till Palmhuset i Göteborg.
Öppet året om.

Du hittar mig även här: 

Tre nätter i Majorna
Airbnb lägenhet i Majorna Göteborg
 

Förvirrat vaknar jag upp mitt i natten av ett ljud jag inte kan placera. Min första tanke är att det är ett billarm men sen inser jag att det är för dovt för det. Jag ser hur David är uppe och svär för sig själv samtidigt som han öppnar och stänger kylskåpsdörren. Tydligen har kylskåpet fått spel och tjuter om nätterna. I vårat yrvakna tillstånd tar det lång tid för oss att förstå att det är en dörr man kan stänga till köket för att dämpa oljudet i den lägenhet vi hyrt via Airbnb.

Vi har tagit tåget ner till Göteborg över kristi himmelsfärd för en långweekend på svensk mark. Jag har länge varit nyfiken att upptäcka Göteborg på nytt efter ha bott där i några tafatta månader då inget föll på plats för många år sedan. 

 
Airbnb lägenhet i Majorna Göteborg
 

Solen letade sig in genom glipan av gardinerna tidigt på morgonen och lyser upp mina smutsiga kläder från gårdagen. Jag tassar ut till köket och känner värmen från det solvarma svart-vit-rutiga golvet under mina fötter. Efter en kort jakt efter kaffe i skåpen träffar jag rätt och snart hörs det hemtrevliga ljudet av kaffe som kokar. 

 
Airbnb lägenhet i Majorna Göteborg
 

Jag står ute på innergården och betraktar två äldre välklädda herrar som sitter i en sliten utegrupp och röker. Den ena i en skrynklig linnekavaj och den andra med en luggsliten rosa scarf runt halsen. Jag hör hur dom irriterat säger till varanndra på bred göteborgska om att det är så stökigt där nu för tiden och att dom är trötta att plocka upp efter andra. Kanske menar dom cigarettfimparna som ligger slarvigt slängda runt en uppochnervänd kruka mitt på bordet. Dom nickar till mig när dom går upp till sig och jag slår mig ner i skuggan vid bordet. Jag lutar mig fram och ser hur morgondaggen fortfarande ligger och vilar på blombladen. Samtidigt hör jag det bekanta ljudet av en snusdosa som som öppnas och stängs i trappuppgången och vet att nu äntligen är det dags att upptäcka staden. 

 
Airbnb lägenhet i Majorna Göteborg

Du hittar mig även här: 

Surf på Torö
Surfa på Torö utanför Stockholm
 

Jag går på dom runda stenarna som gör upp för namnet Torö stenstrand. Svär lite för mig själv att jag valt mina nya Dr Martens skor som jag aldrig verkar gå in. En vass kant skär in i ovansidan av foten men jag väljer att ignorera det, för hur lång tid ska det egentligen ta innan kängorna ska bli så sköna som alla säger att dom är? David går framför mig och blickar ut mot havet. Vi väntar på vågorna. Inte bara vilka vågor som helst utan dom som går att surfa på. Solen skiner starkt på oss och vi kisar ovant mot solljuset. Vi har trots inte umgåtts med solen på många månader. 

 
Surfa på Torö utanför Stockholm
 

Bilen är packad med surfbräda, våtdräkt och allt som hör till för att surfa i det kalla nordiska klimatet. Jag är för klen för att lockas ner i vågorna men David ser inga problem med det. Vi är inte ensamma att läsa av prognosen om att det ska bli vågor idag. En efter en rullar bilar in på parkeringen och alla försöker rådfråga varanndra om dom tror det faktiskt kommer bli vågor. Enligt en app kommer det nog blåsa på om 45 minuter. Vi går upp till bilen och häller upp varmt vatten från termos och doppar sakta våra tepåsar i muggarna. Ingen stress här inte. 

 
Surfa på Torö utanför Stockholm
Surfa på Torö utanför Stockholm
Surfa på Torö utanför Stockholm
Surfa på Torö utanför Stockholm
 

Efter ännu en vända ner till stranden så börjar våtdräkterna plockas fram från bilarna och krånglas i. Nu verkar äntligen vindarna ligga rätt. 

Jag står först på stranden med min kamera men vinden letar sig in mellan sömmarna på min jacka och jag drar mig upp mot trädbrynet och söker skydd mellan träden. Träden har vridit och lutat sig efter vinden och efterliknar bonsaiträd i storformat. Där ute paddlar dom och tumlar runt i vattnet som små sälar. Jag stryker runt bland träden tills kylan tar över och jag sätter mig i bilen och fortsätter att dricka te och läsa bok. När solen nästan gått ner kommer David upp från havet. Vi spänner fast surfbrädan och jag kör sen sakta fram längs med den smala och slingra vägen hem omgiven av rådjur som som står blixtstilla i väggrenen när helljuset träffar dom.  

 
Surfa på Torö utanför Stockholm
Surfa på Torö utanför Stockholm
Surfa på Torö utanför Stockholm
Surfa på Torö utanför Stockholm

Du hittar mig även här: 

Ljuset, våren och inspirationen
 

Rosendals trädgård är en plats jag återkommer till flera gånger per år. Det är så vackert där ute med sina blomsterfält, växthus och äppelträd. Kanske är det drömmen att få ha ett eget växthus att sitta och fika i som gör att jag så ofta dras dit.  

Känns som att allt just nu handlar om att ljuset är på väg tillbaka för mig. Så fort ljuset kommer fram då känner jag även att min inspiration lägger in en ny växel. Vintern är verkligen inte en bra tid för mig och mitt skapande. Men nu skapas det massor av vackra konstraster mellan ljus och skuggor när solen tränger envist fram genom skitiga fönster. Alla dom där kontrasterna som jag ständigt letar med min kamera. Jag kan gå igång på så enkla saker som dom här krukorna och hur ljuset träffar dom. 

 
krukor på Rosendals trädgård i Stockholm
inredning-växter01.JPG

David överraskade mig med blommor som jag har fördelat ut i små apoteksflaskor runt om i lägenheten, som om jag vill sprida ut våren till alla hörn. Till och med min telefon har fått sig en stänk av vår på sig med ett nytt skal med växter. Ingenting kommer undan nu!

En grön och beige kruka fick vi med oss hem som ser ojämn och lite skev ut. Precis som jag gillar dom. Jag som alltid tänkt mig att allt som säljs på trädgården ska vara svindyrt blev lite chockad när jag vände krukan upp och ner och någon hade skrivit 60:- med en blyertspenna. Jag hade förväntat mig minst det dubbla. Så från och med nu får den hänga på vårat köksbord. 

inredning-växter02.JPG
inredning-växter05.JPG
inredning-växter03.JPG

Du hittar mig även här: 

Restaurangtips: Crêperie & Logi i Åre
Restaurang Creperie & Logi i Åre som serverar crepes till lunch och middag
 

Crêpes var kanske inte det första jag tänkte att jag skulle äta när jag var i Åre. Men jag är väldigt glad att Katarina introducerade mig till restaurangen Creperie & Logi. I en gammal brandstation med högt i tak och med tegel som täcker väggarna hittar du restaurangen mitt i centrala Åre. 

 
Restaurang Creperie & Logi i Åre som serverar crepes till lunch och middag
Restaurang Creperie & Logi i Åre som serverar crepes till lunch och middag

Evelina och Katarina försöker vara så gulliga dom kunde och jag tycker dom lyckades väldigt bra. 

Restaurang Creperie & Logi i Åre som serverar crepes till lunch och middag
 

Efter ha spenderat flera timmar utomhus för att upptäcka naturen runtomkring Åre smakade cidern extra gott som jag beställde in. Den är inte den där sliskiga söta blasket som 20-åringarna köper på systemet som färgar tungan röd utan den franska varianten av cider. Du vet den som inte är söt och känns mer torr. Jag råkade nörda ner mig rejält i ciderns värld när jag började googla om drycken. Visste ni att fransoserna är så sjukt nitiska med det här med cider och har hårda lagar om hur en cider får tillverkas och vad som får finnas i flaskan. Äpplen och päron thats it! Inga konstigheter helt enkelt. Det mesta av den franska cidern kommer från regionerna Normandie och Bretagne och bara i Normandie ska det finnas 7 miljoner äppelträd och nästan 2000 olika äppelsorter. Ja det om något är ett bevis på hur viktig cidern är för dom som måltidsdryck och den dricks gärna i samband med crêpes eller galetter. 

 
Restaurang Creperie & Logi i Åre som serverar crepes till lunch och middag
Restaurang Creperie & Logi i Åre som serverar crepes till lunch och middag
 

Men är det något jag åt när jag bodde i Frankrike så var det crepes. På dagen fylld med nutella och på vägen hem från en fest fullproppad med ost och svamp. Lite som vi ramlar in på Max så var det många som gick förbi ett sunkigt creperie sent på natten på väg hem. Jag ska erkänna att jag inte visste exakt vad skillnaden är mellan crepes och galetter. Men nu vet jag det! Crepes görs på vanligt vetemjöl och är som vanliga pannkakor, galetter görs på bovetemjöl men dom fylls ofta med bland annat ost. Så nu vet ni det, kanske är det fun fact som fastnar i er hjärna till något frågespel i framtiden. 

Här nedanför har ni Sofias crêpes toppad med bland annat getost, mandlar, roccula och honung. Men du kan maxa upplevelsen och även ta en efterrättcrêpes om du inte kan få nog. Varför tveka om du har chansen!

 
Restaurang Creperie & Logi i Åre som serverar crepes till lunch och middag
Restaurang Creperie & Logi i Åre som serverar crepes till lunch och middag

Du hittar mig även här: 

Mitt senaste fotojobb för BBC

Kommer ni ihåg att jag skrev om att jag skulle fotografera för BBC? Nu ligger jobbet äntligen ute och jag kan visa er. I januari packade jag min kameraväska och tog mig ut till Blackeberg för att möta Kate. Jag hade tidigare samma vecka fått ett mail från en tjej som skulle göra ett reportage som skulle gå under titeln The objects that remind us of home. Det skulle handla om dom där små sakerna vi bär med oss när vi lämnar våra hemländer för ett nytt land. Kate som lämnat Canada för Sverige packar alltid med sig den här tröjan för den påminner henne om sina rötter. Tröjan är stickad i ett speciellt mönster som härstammar från stammen Cowichan som är hemmahörande i British Columbia som hon kommer ifrån. Vi hade fått direktiv om att vi skulle vara utomhus och hon skulle ha tröjan på sig. Det kanske var en enkel grej för dom som fotograferades i varmare länder men här var det snålblåst och många minusgrader. Men Kate höll humöret uppe och eftersom hon är van vid värre vintrar än den hon upplevt här i Stockholm så var det inga problem att stå ute utan jacka. Vilken lättnad för mig kan jag lova! 

Jag började själv tänka på alla dom gånger jag flyttat utomlands om det var något speciellt jag packat med mig. Men jag kan helt ärligt inte komma på något som jag packat med mig när jag flyttat till Oslo, Paris eller Barcelona. Det närmsta jag kan komma på var att jag brukade framkalla vissa fotografier på nära och kära för att ha uppe på väggarna. Men jag måste erkänna att jag har när hemlängtan varit för stor att hantera smugit iväg till IKEA och handlat med mig hem massa svenska ätbara delikatesser. 

Har du flyttat utomlands någon gång? Packar du alltid med dig något specifikt från din hemort? Skulle vara kul att höra vad det är!

Porträttfotografering för BBC i Stockholm
BBC-jeanetteseflin06.JPG

Du hittar mig även här: 

Idag hade det varit din dag
 

Idag hade du fyllt år. Jag hade gjort som jag alltid brukade göra varje år. Det skulle plinga på din dörr och du skulle ha ett blombud som överraskade dig vid ytterdörren. Varje år skrevs det små kort till buketterna med en text om hur fantastisk du var som mamma, kvinna och förebild. När jag tömde huset inför försäljning hittade jag dom där små lapparna som du omsorgsfullt sparat i en liten låda. Idag önskar jag att jag kunde ringa och säga dom där orden istället. 

 
mamma i rullstol
 

Hon var den starkaste kvinnan jag någonsin mött. Hon som trots att hon satt i rullstol hela min uppväxt högg ved för att värma huset. Hon som skrattade så att ögonen blev som små tunna streck. Hon som var vän med Formel 1 stjärnor i sin ungdom, förare som det görs hollywoodfilmer om idag. Hon som lämnade sitt hemland för kärleken till en svensk sjöman. Hon som ständigt såg till att vi packade bilen och åkte ut på små äventyr nästan varje helg i min barndom trots att hennes ben inte fungerade längre. Hon som uppmuntrade mig att resa så mycket jag kunde.

Under mitt första år på min fotografutbildning på Fotoskolan STHLM fick vi uppgiften att tolka ordet kroppen på vårat eget sätt. Idag är jag tacksam att jag valde att fotografera min mamma till den uppgiften. Nu har jag dom där små vardagsögonblicken som bara flimmrade förbi sparade. Ögonblicken som verkade vara obetydliga men som är dom saker som hänger kvar hos mig än idag. 

 
mamma-rullstol04.JPG
mamma-rullstol01.JPG
mamma-rullstol02.JPG

Du hittar mig även här: 

3 andra resebloggar som tipsat om mig
bohemisk inredning med kaktus
 

Hos jeanetteseflin.com, under kategorin Jeanettes Kuriosakabinett samlas berättelser från de allra mest udda platserna som jag knappt visste fanns. Alltid intressant beskrivit i det lilla trots att jag mest troligt aldrig kommer åka dit själv. Hon fotar som en gudinna och har en unik stil i hela sitt sätt att skriva, fota och blogga.

Blir alldeles rörd av dom här orden! Linda är alltid så generös med sin pepp och värmande ord. 

 

Discovering the planet

Resebloggarna som inspirerade mig lite extra under året som gick

Jeanette är kanske den resebloggare som inspirerat mig direkt till att besöka ställen. Bergianska Trädgården besöktes efter ett av hennes inlägg och Georgien hamnade högt på listan efter ett annat inlägg. Älskar dessutom alla hennes bilder.

Ett av mina mål att driva den här resebloggen är att inspirera dig att upptäcka spännande platser som finns runt om i världen men också allt det fina som finns runt husknuten här hemma. Därför blir jag extra glad när jag faktiskt inspirerat Daniela att besöka platser efter jag skrivit och fotograferat om dom. 

 

Resfredag

Weekend i Sverige: sexton tips från söder till norr

Jag har verkligen snöat in på att jag vill upptäcka Sverige mer och Annika har satt ihop en guide på 16 platser att åka till för en weekend utan att du ens behöver lämna landet. Glöm inte bort att du behöver inte resa långt för att kalla det en weekend. Extra sugen är jag att upptäcka Österlen, Botaniska trädgården i Lund och Ystad efter ha läst hennes guide. Men framförallt har jag fått upp ögonen på Karlskrona som är Annikas hemstad efter hon alltid pratar så varmt om sina hemtrakter. 

 

Du hittar mig även här: